Επενδυτική συμμαχία εξετάζει η Trade Estates

Την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ με ποσοστό της τάξεως του 15% συζητά η διοίκηση του Ομίλου Φουρλή, κίνηση η οποία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου, Βασίλειος Φουρλής, κατά την παρουσίαση του logistics Center με μισθωτή την Intersport στα Οινόφυτα, η ΑΕΕΑΠ έχει «κτίσει» χαρτοφυλάκιο αξίας 300 εκατ. ευρώ (από 185 εκατ. που ήταν η αρχική της «προίκα» με τα ακίνητα του Ομίλου) και ο στόχος είναι να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Η εισαγωγή της Trade Estates στο ΧΑΑ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023, ωστόσο, πιθανότατα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να προχωρήσει και εντός του τρέχοντος έτους. Θα γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων με το ποσοστό του Ομίλου να διαμορφώνεται κάτω από το 50%.

Η στρατηγική της ΑΕΕΑΠ είναι να επικεντρωθεί στα εμπορικά πάρκα (με μεγάλα καταστήματα) και τα Logistics. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ομίλου είπε χθες ότι επίκεινται δύο νέες εξαγορές εμπορικών πάρκων στην Περιφέρεια.

Για την επίτευξη των στόχων της η Trade Estates έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Τen Brinke (developer). Η τελευταία συν επένδυσή τους (50% η κάθε μια στην κατασκευή και στη συνέχεια εξαγορά του ακινήτου από την ΑΕΕΑΠ) όπως ειπώθηκε χθες από τον κ. Φουρλή, αφορά ακίνητο στο Χαλάνδρι (Δουκίσης Πλακεντίας) στο οποίο θα δημιουργηθούν καταστήματα για την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Mc Donald’s. Στο συγκεκριμένο ακίνητο θα κατασκευαστεί και πολυκατοικία, ιδιοκτησίας της Τen Brinke.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται και για το νέο εμπορικό πάρκο στην οδό Πειραιώς 54, στο Νέο Φάληρο και σε αντίστοιχα έργα στην Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Σπάτα, απέναντι από το Smart park.

Ο Όμιλος Φουρλή ολοκλήρωσε στα Οινόφυτα ένα σύγχρονο logistics Center με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ρομποτικής, 25 χιλ. τ.μ., για την Intersport επένδυση της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, που προϋπήρχε στον Όμιλο, σήμερα είναι ιδιοκτησία της ΑΕΕΑΠ, όπως και το αντίστοιχο στο Σχηματάρι στο οποίο θα λειτουργήσει επίσης σύγχρονη αποθήκη (48 χιλ. τ.μ.) με μισθωτή την ΙΚΕΑ, επένδυση 6 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Φουρλής εξελίσσεται στο Ελληνικό (φάση σχεδιασμού). Είναι της τάξεως των 55 με 60 εκατ. ευρώ, αγορά γης και κατασκευή retail park με μεγάλα καταστήματα (big boxes). Οι χώροι προς μίσθωση θα είναι 30 χιλ. τ.μ. από τα οποία στα 14 χιλ. τ.μ. θα στεγαστούν καταστήματα του Ομίλου. Για τα υπόλοιπα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με άλλους μεγάλους ομίλους λιανικής.

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή στη εποχή που διανύουμε τα κριτήρια για την πραγματοποίηση επενδύσεων είναι πολυπλοκότερα, ενώ είναι αναγκαίες περισσότερες βαλβίδες ασφαλείας.

Τα ετήσια έσοδα της Trade Estates από μισθώματα κινούνται στην περιοχή των 11 – 12 εκατ. ευρώ και με την προσάρτηση του εμπορικού κέντρου Florida στη Θεσσαλονίκη θα ανέλθουν σε 18 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός της ΑΕΕΑΠ στο τέλος του 2021 ήταν 84,9 εκατ. ευρώ (31,3% επί της συνολικής αξίας των assets). Τους πρώτους μήνες του έτους η Trade Estates προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 80 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρ. Σταϊκούρας: Από τις πρώτες χώρες η Ελλάδα που επέβαλε εισφορά στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας

“Η Ελλάδα εμφανίζεται, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάλυση του Αμερικανικού οργανισμού taxfoundation και στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel, ως μία από τις πρώτες...

Eurobank: Σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 13,41% στην Ελληνική Τράπεζα

Η Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία («Eurobank»), θυγατρική της «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» (Eurobank Holdings), ανακοινώνει τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA»)...

Για κάθε 1 € που επενδύθηκε στο πρόγραμμα #HoMellon η MYTILINEOS επέστρεψε 3,32 € κοινωνικής αξίας

Ολοκληρώθηκε ο διετής κύκλος του κοινωνικού προγράμματος της MYTILINEOS «#HoMellon», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κοινωνική Επιχείρηση knowl. Το πρόγραμμα είχε ως βασικό...

Noval Property: Δεύτερη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

Η ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (εφεξής «η Εταιρεία») ανακοινώνει ότι σύμφωνα με τους όρους του από 06.12.2021 Πράσινου Κοινού Ομολογιακού...

Από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

H ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μειοδότησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη μελέτη, προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), μεταφορά, εγκατάσταση και θέση...