Επίδομα ανεργίας έως 1.200 ευρώ – Τι προβλέπει πιλοτικό σχέδιο

Αυξημένη επιδότηση, συνδεδεμένη με τον τελευταίο μισθό τους πρώτους μήνες της ανεργίας, προβλέπει πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ και θα υλοποιηθεί για επιλεγμένη μερίδα περίπου 20.000 ανέργων.

Οι «υβριδικοί» άνεργοι του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 58,6 εκατ. ευρώ, θα επιλεγούν με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα σε εθνικό επίπεδο και στοχευμένες γεωγραφικά περιοχές.

Ειδικότερα, βάσει του σχεδιασμού οι άνεργοι θα λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το οποίο δεν θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, όπως σήμερα, αλλά θα είναι συνάρτηση της θέσης εργασίας, δηλαδή θα έχει σημείο αναφοράς τον μισθό που λάμβαναν ως εργαζόμενοι, προτού απολυθούν.

Το επίδομα θα βαίνει σταδιακά μειούμενο, χωρίς όμως ποτέ να πέσει κάτω από ένα μίνιμουμ ποσό, που είναι το σημερινό επίδομα ανεργίας ύψους 407 ευρώ, όπως προβλέπεται άλλωστε σε άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά».

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται:

α) Αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου τα προηγούμενα τρία έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεση της οποίας βασίζεται εν πολλοίς το εν λόγω πρόγραμμα.
Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος που απολύθηκε λάμβανε μέσο μισθό 1.000 ευρώ, θα παίρνει τους πρώτους τρεις μήνες ως επίδομα ανεργίας 550 ευρώ. Στη συνέχεια, τον τέταρτο μήνα θα λάβει 500 ευρώ, τον πέμπτο 450 ευρώ και τον έκτο το μίνιμουμ ποσό των 407 ευρώ.

β) Το επίδομα ανεργίας παραμένει στα ίδια επίπεδα, αλλά κατανέμεται εμπροσθοβαρώς. Δηλαδή ο απολυμένος δικαιούται από τον ΟΑΕΔ (που μετονομάστηκε σε Δημόσια Υπηρεσία Προώθησης Απασχόλησης) επί 12 μήνες επίδομα ύψους 407 ευρώ, ήτοι συνολικά 4.884 ευρώ. Το σενάριο που εξετάζεται είναι να λάβει τους πρώτους μήνες μεγαλύτερο ποσό, για παράδειγμα 600 ευρώ, και τους υπόλοιπους μικρότερο ποσό, χωρίς να επηρεαστεί το μίνιμουμ συνολικό ποσό που παραμένει 4.884 ευρώ.

Στόχος της αλλαγής του τρόπου παροχής των επιδομάτων είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και να δοθούν κίνητρα στον άνεργο να δραστηριοποιηθεί ως προς την εξεύρεση θέσης εργασίας τους πρώτους μήνες της ανεργίας καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί, όσο περνάει ο καιρός οι άνεργοι απογοητεύονται και παραμένουν ανενεργοί για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Ενα ακόμα πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται, με προϋπολογισμό 33,8 εκατ. ευρώ, αφορά 10.500 μακροχρόνια ανέργους που θα δουν τα επιδόματά τους να αυξάνονται για 12 μήνες από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς την Ε.Ε. για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, στο πλαίσιο 70 νέων έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.

Αυστηρότερο πλαίσιο στην επαγγελματική κατάρτιση

Το 72% των εργοδοτών δηλώνει ότι αναζητά εργαζομένους και δεν μπορεί να βρει. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για πάνω από 10 χρόνια.

Οι αλλαγές εκ βάθρων που προβλέπονται στην επαγγελματική κατάρτιση στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των 2 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προκειμένου να βελτιωθεί το λεγόμενο «skills matching» (η αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας), στο οποίο η χώρα μας εμφανίζει πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι οι πάροχοι επαγγελματικής κατάρτισης θα αξιολογούνται ως προς το ποσοστό των καταρτισθέντων που βρήκαν δουλειά, το ποσοστό που πιστοποιήθηκε καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών τους.
Ο πάροχος θα αξιολογείται από τους ίδιους τους καταρτισθέντες, αλλά και από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Οι εκπαιδευόμενοι θα βάζουν στον πάροχο βαθμό από 1 (κακή επίδοση) έως 5 (άριστη) και θα «περνούν την τάξη» οι φορείς εκπαίδευσης που βαθμολογούνται -τουλάχιστον- με 3.

Μάλιστα για πρώτη φορά ορίζεται ότι το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την πιστοποίηση.

ΠΗΓΗ : NEWMONEY

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Άντεξε στην πίεση του Παναιτωλικού και επέστρεψε στις νίκες με ηγέτη Καρλίτος η Λαμία!

Η Λαμία προηγήθηκε νωρίς στο παιχνίδι με τον Καρλίτος, ο Παναιτωλικός έχασε αρκετές ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος, με αποτέλεσμα οι Φθιωτοί να επιστρέψουν στις...

Χρ. Σταικούρας: Οι τρεις εβδομάδες άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά όχι τη στρατηγική μας στόχευση

“Οι πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές έφεραν στο προσκήνιο, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας γενιάς...

Αυγενάκης: Προτεραιότητα η κλιματική κρίση – Να γίνει η Κρήτη βιολογικό νησί

Την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την πρόληψη καταστροφών στον πρωτογενή τομέα, έθεσε ως προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο...

Φωτοβολταϊκά: Στην αναμονή το net metering για επιχειρήσεις και πολυκατοικίες

Καθυστερήσεις γράφει ακόμη η ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος για την αυτοκατανάλωση «πράσινης» ενέργειας σε επιχειρήσεις, αλλά και πολυκατοικίες. Κι αυτό διότι για να εφαρμοστούν...

Με μεγάλη επιτυχία ο σχολικός χορός της Γ’ Λυκείου Καμένων Βούρλων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr