Επιθεώρηση Εργασίας: Ποιες παραβάσεις έρχονται πρώτες

«Πρωταθλητές» της παραβατικότητας είναι ο κλάδος τους επισιτισμού – εστιατόρια , καφετέριες- τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια , τα ξενοδοχεία , τα ντελίβερι, η καθαριότητα και ο κλάδος των σεκιούριτι.

Γενικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας  το πρόβλημα σήμερα δεν είναι τόσο η αδήλωτη, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Το τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι ότι δηλώνουν το προσωπικό με 4ωρη απασχόληση ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα κι αν γίνει κάποιος έλεγχος τότε το πρόστιμο είναι 500€ για παραβίαση ωραρίου.

Oι παρατυπίες στην ενημέρωση του πίνακα προσωπικού , η μη καταβολή δεδουλευμένων και η μη τήρηση των χρονικών ορίων σε εργασία και ανάπαυση είναι οι παραβάσεις που έρχονται πρώτες στη λίστα της ανεξάρτητης αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ειδικότερα από τον Ιανουάριο έως το Μάιο 2023 πραγματοποιήθηκαν 28.804 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 5.790 κυρώσεις. Το συνολικό ποσό των επιβληθέντων προστίμων ανέρχεται σε 14.940.374 €

Αναλυτικά κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 1406 παραβάσεις για πίνακες προσωπικού και 362 για αδήλωτους εργαζόμενους.

Στην Τρίτη θέση εμφανίζονται 283 παραβάσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων , επιδομάτων εορτών και άλλων αποδοχών.

Επίσης 100 παραβάσεις καταγράφηκαν για υπέρβαση χρόνου εργασίας των οδηγών φορτηγών , τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ.

Οι παραβάσεις για μη τήρηση υποχρεώσεων και άλλων διατυπώσεων ανήλθαν σε 382 ενώ σε 301 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων επιχειρήσεων αρνήθηκαν την είσοδο στους επιθεωρητές εργασίας και την παροχή στοιχείων η έδωσαν ανακριβή στοιχεία.

Ακόμη 1.331 παραβάσεις καταγράφηκαν για μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν ότι κατά τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό να καταγραφεί αύξηση του φαινομένου της αδήλωτης καi υποδηλωμένης εργασίας. Για αυτό και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με στόχευση τους πιο παραβατικούς κλάδους και τις τουριστικές περιοχές με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις παραβάσεις στον πίνακα προσωπικού και τους αδήλωτους εργαζόμενους να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, κινήθηκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων των επιθεωρητών εργασίας στο σύνολο του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα το 2022 έγιναν 65.286 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 14.504 κυρώσεις ενώ το συνολικό ύψος των προστίμων ανήλθε σε 35.966.183,50 ευρώ.

Οι παραβάσεις για μη τήρηση ωραρίου ( πίνακας προσωπικού) ανήλθαν σε 5.297 ενώ εντοπίστηκαν 1010 αδήλωτοι εργαζόμενοι.

Οι παραβάσεις για μη καταβολή αποδοχών ανήλθαν σε 598 ενώ καταγράφηκαν άλλες 391 για μη τήρηση των χρονικών ορίων λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και του ωραρίου του προσωπικού.

Στις 858 ανήλθαν οι παραβάσεις για μη τήρηση υποχρεώσεων και άλλων διατυπώσεων ενώ σε 753 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων επιχειρήσεων αρνήθηκαν την είσοδο στους επιθεωρητές εργασίας και την παροχή στοιχείων η έδωσαν ανακριβή στοιχεία.

Παράλληλα 2.661 παραβάσεις καταγράφηκαν πέρυσι για μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ( ανυψωτικά μηχανήματα, κίνδυνοι από ηλεκτρισμό, εξοπλισμός εργασίας κλπ)

ΠΗΓΗ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πήρε έγκριση το υδατοδρόμιο Βόλου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε ξανά το σύστημα για την υποβολή αίτησης

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Βρετανικό δημοσίευμα για Ελλάδα: Η χώρα που «συρρικνώνεται»

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ginger shot – Το υγιεινό σφηνάκι που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό

Τα σφηνάκια τζίντζερ είναι ροφήματα με έντονη γεύση χυμού τζίντζερ. Έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες....

ΕΚΠΟΙΖΩ: 8 στους 10 Έλληνες κόβουν από τα τρόφιμα

Ειδικότερα τα ευρήματα της έρευνας έχουν ως εξής: Το 54,3% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν αγοράζει προϊόντα που ανήκουν στο καλάθι, ενώ όσοι δήλωσαν ότι...