Επιτόκια: Συνεχίζεται το «μαρτύριο» με τις αυξήσεις, νέες ανακοινώσεις από ΕΚΤ σήμερα

Παράταση στο μαρτύριο των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων έδωσε χθες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, διαψεύδοντας μάλλον εκείνους τους αισιόδοξους που ήθελαν χθες την Fed να σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου των αυξημένων επιτοκίων ή τουλάχιστον να άφηνε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί άμεσα, σήμερα σε νέα αύξηση προχωράει η ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ουσιαστικά με τις δηλώσεις τους τόνισε ότι δεν έχει τελειώσει η περίοδος των αυξήσεων στα επιτόκια και παράλληλα θεωρεί ότι η στιγμή που ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στα επιθυμητά επίπεδα, αργεί ακόμη. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό εκτιμά πως θα συμβεί σε δύο χρόνια από τώρα.

Την σκυτάλη από την Fed παίρνει σήμερα η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ ειλημμένη φαίνεται να είναι η απόφαση για τουλάχιστον μία ακόμη ανάλογη αύξηση τον επόμενο μήνα.

Οι αγορές πάντως δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με αυτή την προοπτική και το έδειξαν με την σημαντική πτώση που κατέγραψαν οι μετοχές του δείκτη Dow Jones στη Ν. Υόρκη, όπως και η αλλαγή τάσης, μία ακόμη, για την τιμή του πετρελαίου.

Ο «μαύρος χρυσός» αποτελεί το βαρόμετρο των προοπτικών της οικονομίας, με τις εκτιμήσεις για τόνωση της ζήτησης να εκτοξεύει τις τιμές, ενώ στην αντίθετη περίπτωση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Το Brent ενώ νωρίς το πρωί είχε συνεχίσει την ανοδική πορεία της Τρίτης, ξεπερνώντας τα 75 δολάρια στο βαρέλι, εν συνεχεία και μετά από τις δηλώσεις Πάουελ, υποχώρησε στα επίπεδα των 73 δολαρίων, για να κλείσει τελικά στα επίπεδα των 73,5 δολαρίων. Βέβαια προς την κατεύθυνση αυτή συντέλεσε και η ανακοίνωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ που έδειξαν απρόσμενη αύξηση.

Εκείνο πάντως που προκάλεσε εντύπωση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά τις 10 διαδοχικές αυξήσεις, είναι η θέση Πάουελ που άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν νέες αυξήσεις την τρέχουσα χρονιά καθώς ο στόχος για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% είναι ακόμη μακριά, ενώ για τον Ιούλιο δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση.

«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στη διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο του 2%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η επίτευξη σταθερότητας των τιμών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Fed.

«Επιδιώκουμε τη σταθερότητα των τιμών για τον αμερικανικό λαό, καθώς καταλαβαίνουμε τις συνέπειες που βιώνει από την ακρίβεια. Για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα η σταθερότητα των τιμών καθώς χωρίς αυτή, η οικονομία δεν μπορεί να δουλέψει για κανέναν. Έχουμε συσφίξει σημαντική τη νομισματική μας πολιτική, έχουμε καλύψει έδαφος και οι επιπτώσεις των συσταλτικών μέτρων που έχουμε λάβει θα γίνουν αισθητές στην οικονομία» έσπευσε να προσθέσει.

Επίσης τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι «ο πληθωρισμός δεν έχει κινηθεί πραγματικά προς τα κάτω. Δεν αντέδρασε πολύ στις υπάρχουσες αυξήσεις επιτοκίων μας. Θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και σε καμία περίπτωση να μην προχωρήσουμε σε μειώσεις».

Τέλος να σημειωθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου.

Πηγή: newsit

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...

Δεκατρείς UCI Continental ομάδες στον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024

Twitter: – Facebook: Elkov Kasper Czech Cycling Team Instagram: elkovkasper Το 2024 Σε Γαλλία και Κροατία εντοπίζονται οι περισσότεροι αγώνες που συμμετείχε φέτος, κατακτώντας μία νίκη, με τον Lukáš Kubiš...

Χαλκίδα: «Μελωδικό Σαββατοκύριακο» από το Δημοτικό Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας»

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Γενέθλια για τον μικρό μαχητή Παναγιώτη-Ραφαήλ από την Εύβοια [βίντεο]

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, ο Παναγιώτης-Ραφαήλ έδωσε μάχη για τη ζωή του και ταξίδεψε στη Βοστώνη των ΗΠΑ για να υποβληθεί σε γονιδιακή θεραπεία για...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Heptapolis – Τριλογία, το Όραμα των Δελφών»

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», το Σωματείο ΟΛΥΜΠΟΣ – Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο παρουσίασε το πλαίσιο χρηματοδότησης...