Επιτροπή σεισμικού κινδύνου: Επιφυλακή για Εύβοια, Θήβα, Κρήτη-Ανησυχία για Λέσβο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο χωρίς όμως μέχρι αυτή τη στιγμή να διαφαίνεται ενεργοποίηση κάποιου παρακείμενου ρήγματος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Προέδρου του ΟΑΣΠ και Προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη χώρα.

Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής:

1. Η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.

2. Στις περιοχές της Θήβας και της Εύβοιας καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των σεισμικών ακολουθιών.

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Λέσβο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείμενων ρηξιγενών ζωνών.

Στους πολίτες της Λέσβου συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε όπως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε ετοιμότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)

Παπαδόπουλος: Η Λέσβος είναι η πιο επίφοβη περιοχή

Προβληματισμό προκαλεί στους σεισμολόγους η έντονη σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, που διαδραματίζεται σε Εύβοια, Κρήτη και Λέσβο.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε έξαρση σεισμικής δραστηριότητας, αλλά με σχετικώς χαμηλά μεγέθη. «Δεν έχουμε περάσει το μέγεθος 5 σε καμία από τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται σχεδόν ταυτόχρονα σε διέγερση, στη Λέσβο, στην Εύβοια, βόρεια της Κρήτης. Έχουμε δει σε αυτή τη χώρα εξάρσεις με μεγάλα μεγέθη, όπως το 1995, μέσα σε τρεις μήνες τρεις σεισμοί 6 Ρίχτερ. Κατά συνέπεια, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι αν θέλετε μία μικρογραφία των μεγάλων εξάρσεων, είναι μια μικρή έξαρση», υπογράμμισε.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες εξάρσεις το επόμενο διάστημα ή κάποιον μεγάλο σεισμό, υπογράμμισε ότι: «Οι μεγάλες εξάρσεις είναι πολύ πιο αραιές, δεν είναι συχνές. Από τις τρεις περιοχές με τις μεγάλες εξάρσεις, η πιο επίφοβη εξακολουθεί να είναι η Λέσβος για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι όλη η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται επάνω στο χερσαίο τμήμα του νησιού. Ελάχιστα επίκεντρα βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο και ίσως και αυτά να έχουν ένα σημαντικό σφάλμα, οπότε μπορεί στην πραγματικότητα και αυτά να βρίσκονται στο χερσαίο χώρο. Το δεύτερο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε πολύ κοντινή απόσταση από ένα μεγάλο ρήγμα, το οποίο έχει επιφανειακή εκδήλωση, το οποίο φαίνεται πολύ καλά στις δορυφορικές εικόνες. Το γνωρίζουμε ότι ενεργοποιήθηκε με μεγάλο σεισμό το 1867».

Κρίσιμο χαρακτήρισε το ερώτημα σχετικά με το πού βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά το μεγάλο ρήγμα του 1867 και εξήγησε «Βρισκόμαστε σε ένα παρακείμενο ρήγμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το οποίο δεν είναι το ρήγμα του 1867. Αυτό είναι αρκετά σαφές. Από την άλλη μεριά όμως, προς το παρόν μας διαφεύγουν κρίσιμα στοιχεία».

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε μικρή την πιθανότητα ενεργοποίησης του μεγάλου ρήγματος από την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, πρόσθεσε όμως ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια ποια είναι πιο ισχυρή δόνηση που μπορεί να δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα «για τον απλούστατο λόγο ότι προς το παρόν δεν έχουμε καταφέρει να προσδιορίσουμε τις διαστάσεις αυτού του ρήγματος, να πούμε δηλαδή ποιο είναι το μήκος του».

Για το αν ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος ή έπεται συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «δεν είναι ξεκάθαρο, το ότι είχαμε το 4,8 εχθές που είναι κατάτι μικρότερος από τον αρχικό στις 7 Ιανουαρίου δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην είναι μία ομαλή μετασεισμική ακολουθία. Μαζί με τον 4,9 και όλους τους περίπου 120 σεισμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα, κοίταξα τα τελευταία δεδομένα λίγο πριν μπω στο στούντιο, δεν δίνουν ακόμα εκείνη την ξεκάθαρη εικόνα μιας μετασεισμικής ακολουθίας».

Σε ότι αφορά τους πρόσφατους σεισμούς στην Εύβοια, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «στα Ψαχνά έχουμε μία πολύ καλή μετασεισμική ακολουθία, θα έλεγα τυπική. Το έχω πει δημοσίως από μέρες και νομίζω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μας ξανά φοβίσουν τα Ψαχνά με ισχυρότερο σεισμό από αυτόν που έχει γίνει μέχρι τώρα, που θυμίζω ότι είναι το 5. Το 5 είναι επίσης ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει και στην Νότια Εύβοια. Θέλει λίγο προσοχή ακόμα εκεί, το παρακολουθούμε. Ελπίζουμε και εκεί σύντομα να αποκτήσει χαρακτηριστικά μετασεισμικής ακολουθίας».

Στο μικροσκόπιο και η Θήβα με τους 3.000 σεισμούς σε μια διετία

Η σεισμική ακολουθία στη Θήβα βρίσκεται ξανά στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων οι οποίοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί και παρακολουθούν την εξέλιξή της.

Το ιστορικό της περιοχής, που είχε δώσει την περίοδο 1977-1981 ακόμη και σεισμό 6,2 Ρίχτερ στο Καπαρέλι Θηβών, αλλά και η γειτνίασή της με τον Κορινθιακό Κόλπο «διεγείρει» το επιστημονικό ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα.

Το φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και είχε εξασθενήσει για ένα διάστημα, επανήλθε με δύο νέες σεισμικές δονήσεις  της τάξεως των 3,7 και 3,6 Ρίχτερ το πρωινό της Πέμπτης.

Λέκκας – Παπαδόπουλος «βλέπουν» τις νέες δονήσεις από το ίδιο ρήγμα – Σε νέο τμήμα της ευρύτερης περιοχής της Θήβας οι σημερινές δονήσεις, λέει ο Χουλιάρας

Αναλύοντας το φαινόμενο στο protothema ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζει ότι οι σημερινοί σεισμοί στη Θήβα αποτελούν συνέχεια της σεισμικής διέγερσης που παρατηρείται στην περιοχή τον τελευταίο καιρό και έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021. Η σμηνοσειρά λαμβάνει χώρα στις ίδιες ρηξιγενείς ζώνες που έχουν ενεργοποιηθεί, με τις νέες ασθενείς δονήσεις να μην προκαλούν ανησυχία. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κύριος Λέκκας στο protothema.gr, η νέα σεισική δραστηριότητα έχει ενεργοποιηθεί αυτή τη φορά στις άκρες της ζώνης.

«Οι νέες δονήσεις δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, είναι μικρού μεγέθους και όπως όλα δείχνουν το φαινόμενο δείχνει να εκτονώνεται».

Οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται την τελευταία διετία έχουν κοινά χαρακτηριστικά και εστιακό βάθος από 5 έως 12 χιλιόμετρα γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα αισθητούς. Σύμφωνα με υπολογισμούς ο αριθμός τους από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022 υπολογιζόταν ότι έχει ξεπεράσει τους 3000 με τους περισσότερους από αυτούς να είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους, ενώ η σεισμική ακολουθία παραμένει πλούσια μέχρι και σήμερα.

Η περιοχή αυτή με τους ασθενείς σεισμούς είναι μια περιοχή μεταξύ της Θήβας και του χωριού Καλλιθέα το οποίο είχε δώσει έναν σεισμό και έκανε τοπικές ζημιές τον Δεκέμβριο του 2020 με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός ενδεχομένως να προκάλεσε την διέγερση αυτής της έξαρσης. Δηλαδή η έξαρση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 αλλά είχαμε και τον σεισμό τον Δεκέμβριο του 2020. Το ρήγμα της Καλλιθέας είναι ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό.

Εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους των ασθενών σεισμικών δονήσεων γίνονται άμεσα αντιληπτοί από τους κατοίκους οι οποίοι προσπαθούν να ζήσουν με τις συχνές, αν και μικρού μεγέθους δονήσεις.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Δεν πρέπει να ”ξεχνάμε” τη Θήβα. Από το ίδιο ρήγμα οι σημερινές δονήσεις»

Η γη στη Θήβα σείεται από τον Ιούλιο του 2021 κυρίως με ασθενείς σεισμικές δονήσεις, με τους σεισμολόγους να καταγράφουν καθημερινά την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συνιστώντας λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές, υποστηρίζει ότι οι νέες σεισμικές δονήσεις των 3,7 και 3,6 Ρίχτερ στη Θήβα προέρχονται από το γνωστό ρήγμα, από την ίδια διεγερμένη περιοχή.

«Πρόκειται για το ίδιο σύστημα ρηγμάτων και χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής της Θήβας», σημειώνει στο protothema.gr.

Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις τοπικές Αρχές, υπενθυμίζοντας ότι για την «πλούσια» σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2021, όπου δόθηκε σύσταση προκειμένου να εφαρμοστεί  το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «Εγκέλαδος». 

Γεράσιμος Χουλιάρας: Η νέα συστάδα σεισμών εκδηλώθηκε σε νέο τμήμα της ευρύτερης περιοχής 

Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr με τον διευθυντή ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμο Χουλιάρα, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

Η νέα συστάδα σεισμών ( 3,7 και 3,7 Ρίχτερ στη Θήβα το πρωί της Πέμπτης) εκδηλώθηκε σε νέο τμήμα της ευρύτερης περιοχής, με τον ίδιο να σπεύδει να υπογραμμίσει οτι το φαινόμενο της σεισμοσειράς στη Θήβα που κράτησε τουλάχιστον μια διετία έχει λήξει.

Οι νέοι σεισμοί σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα της περιοχής, ήταν μικρού μεγέθους, είχαν ωστόσο μεγάλο εστιακό βάθος στα 11 χιλιόμετρα.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας δήλωσε – μεταξύ άλλων – στο protothema.gr ότι δεν πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σεισμογενή περιοχή, απαιτείται όμως επιστημονική προσοχή και παρακολούθηση. Γνωστοποίησε δε, ότι ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Επειδή η Θήβα έχει γενικά άσχημη δόμηση και μεγάλο μέρος της πόλης είναι κτισμένο πάνω σε χαλαρούς σχηματισμούς μπορεί και ένας μεσαίου μεγέθους σεισμός, της τάξης του 5, να προκαλέσει σημαντικές αστοχίες στα κτίρια.
Αναφορικά με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Λέσβο, σημείωσε ότι έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα για ισχυρότερη σεισμιή δόνηση.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Σε λειτουργία και η ηλεκτρονική αίτηση απονομής ΕΦΑΠΑΞ

Αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν από την 1η Οκτωβρίου 2023 και εφεξής την αίτηση απονομής ΕΦΑΠΑΞ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένοι σε...

Κακοκαιρία Elias: Δείτε σε χάρτη τις 15 περιοχές που θα βρέξει περισσότερο σήμερα και αύριο

Δεκαπέντε νομούς θα επηρεάσει σήμερα με βροχές και καταιγίδες η κακοκαιρία Elias σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr. Η αρχή έχει γίνει από νωρίς το πρωί στη...

Hellenic Train: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων τρένων λόγω της κακοκαιρίας

Προβλήματα στη λειτουργία των τρένων προκαλεί η κακοκαιρία Elias, η οποία σαρώνει την Αττική από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train τα προβλήματα...

Το Σάββατο τα εγκαίνια του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Ορχομενό

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Aρτοτινά λιβάδια: Οι ομορφιές της Ρούμελης που παραμένουν άγνωστες

Τα Aρτοτινά λιβάδια ανήκουν στον Νομό Φωκίδας. Λίγοι τα γνωρίζουν, καθώς πρέπει να τα ανακαλύψεις ανηφορίζοντας τα Βαρδούσια Όρη. Πρόκειται για μια μαγευτική κυκλική διαδρομή,...