Έρχεται το ενιαίο επίδομα θέρμανσης

Στην τελική ευθεία περνούν οι συζητήσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση γύρω από το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει στην ύπαρξη ενός και μόνο επιδόματος, ανεξάρτητα αν οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, καυσόξυλα ή pellet. H μόνη διαφοροποίηση αφορά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας δεδομένου ότι ήδη έχει ανακοινωθεί η επιδότηση με 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, αν και δεν αποκλείεται το τελικό ποσό να αυξηθεί περαιτέρω. Η υποβολή των σχετικών αιτήσεων για την καταβολή του επιδόματος θα γίνει μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ».

Βασικά χαρακτηριστικά των αποφάσεων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και πριν τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, είναι :

  • Η ύπαρξη ενός ενιαίου επιδόματος το οποίο θα καλύπτει φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα (το οποίο αφορά μόνο όσους έχουν την κύρια κατοικία τους σε περιοχές μέχρι 2.500 κατοίκους) ή pellet.
  • Το ποσό που θα δοθεί θα είναι αυξημένο κατά 20% με 30% σε σχέση με πέρυσι.
  • Το ποσό βάσης υπολογισμού θα αυξηθεί από τα 220 ευρώ που είναι σήμερα στα 264 με 286 ευρώ (αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις)
  • Τα εισοδηματικά κριτήρια θα αυξηθούν σημαντικά με στόχο να καλυφθεί σημαντικός αριθμός νοικοκυριών και ιδιαίτερα να μπορεί να ενταχθεί και η λεγόμενη μεσαία τάξη. Ειδικά για οικογένειες με παιδιά, τα ποσά θα αυξηθούν σημαντικά καθώς η προσαύξηση για κάθε παιδί μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 4.000 από 2.000 ευρώ.

Βασικός στόχος είναι ο αριθμός των δικαιούχων να αυξηθεί σημαντικά και να ξεπεράσει κατά πολύ τις 800.000. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της μείωσης 20% με 30% που κατέγραψαν τα εισοδήματα λόγω της πανδημίας φέτος ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Ωστόσο η ενεργειακή κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα και η κυβέρνηση επιδιώκει πλέον να στηρίξει όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών.

Ειδικά για τη περίπτωση των καταναλωτών φυσικού αερίου, φαίνεται ότι το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται με βάση τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που θα επιδοτηθούν και όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή, οι καταναλωτές θα εισέρχονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν αίτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι περίπου 120.000 νοικοκυριά που κατανάλωναν φυσικό αέριο έλαβαν επίδομα θέρμανσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των συγκεκριμένων δικαιούχων να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αυξημένος αναμένεται να είναι φέτος όμως και ο αριθμός των δικαιούχων που χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων με ιδιαίτερη έμφαση στη προσαύξηση που θα δοθεί για τα παιδιά καθώς δεν αποκλείεται το ύψος της να διπλασιαστεί. Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της προσαύξησης για κάθε παιδί μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 4.000 ευρώ από τα 2.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Επιδότηση θα δικαιούνται, όπως και πέρυσι, και οι καταναλωτές που έχουν την κύρια κατοικία τους σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2500 κατοίκους και χρησιμοποιούν καυσόξυλα.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Η επιδότηση για όσους επιλέγουν να κάνουν χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, ανέρχεται σε 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 kWh. Ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς με μεγάλη πιθανότητα πλέον το ύψος της επιδότησης να αυξηθεί προκειμένου οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών στην ενέργεια. Μέτρο το οποίο αφορά το σύνολο των καταναλωτών, χωρίς εξαιρέσεις, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και θα αρχίσει να φαίνεται στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Η συμμορία με τις λαστιχένιες μάσκες και το Καλάσνικοφ: Ετοίμαζε «χτύπημα» με στολές αστυνομικών

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές, ληστεία, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και για παράβαση της νομοθεσίας...

Δύο φορές πέρασε πάνω από την Ελλάδα το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα

Δύο φορές υπήρξαν καταγραφές μεταβολών της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια δύο περασμάτων του κρουστικού κύματος που προκλήθηκε από την...

Αρνήτρια δεν στέλνει στο σχολείο το παιδί της εδώ και 1,5 χρόνο

Αύριο Τετάρτη 19 Ιανουαρίου πρόκειται να οδηγηθεί στο Aυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, 33χρονη μητέρα εξάχρονης, που, ως αρνήτρια του κορωνοϊού, δεν στέλνει το παιδί...

Κορωνοχρέη: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ρύθμιση των χρεών της πανδημίας

Κορυφαίος παράγοντας του ΥΠ.ΟΙΚ. αποκλείει το ενδεχόμενο νέας παράταση για αιτησεις και για νεο πάγωμα οφειλών – Η προθεσμία λήγει στις 26 Ιανουαρίου –...

Καιρός: Έρχεται τετραήμερη κακοκαιρία με τσουχτερό κρύο και χιόνια, έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο

«Αν οι προγνώσεις ακολουθήσουν την πορεία που βλέπουμε μέχρι και σήμερα, σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα», εκτιμά ο Κώστα Λαγουβάρδος – Λίγα τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά...