Έρχονται 663 πλειστηριασμοί: Στο σφυρί πάνω από 160 βιομηχανικά ακίνητα

Απομεινάρια ενός ένδοξου παρελθόντος που αποδεκάτισαν η αποβιομηχάνιση της χώρας και η δεκαετής οικονομική κρίση, αλλά και ζωντανά παραδείγματα του υπερδανεισμού και σε αρκετές περιπτώσεις σειράς ατυχών επιχειρηματικών επιλογών.

Περισσότερα από 160 βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» το επόμενο διάστημα, αποτελώντας μια ξεχωριστή και δύσκολη «κατηγορία» στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Απομεινάρια ενός ένδοξου παρελθόντος που αποδεκάτισαν η αποβιομηχάνιση της χώρας και η δεκαετής οικονομική κρίση, αλλά και ζωντανά παραδείγματα των συνεπειών που είχαν για σειρά επιχειρήσεων ο υπερδανεισμός και σε αρκετές περιπτώσεις οι ατυχείς επιχειρηματικές επιλογές.

Η λίστα με εγκαταλειμμένα εργοστάσια αλλά και σύγχρονες εγκαταστάσεις που βρίσκονται ακόμη σε παραγωγική δραστηριότητα διαρκώς μεγαλώνει. Παρά τις αισιόδοξες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, οπότε και είδαμε σε αρκετές ερημωμένες ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟ.ΠΑ. να ανάβουν ξανά ορισμένα φουγάρα ή ακόμη και εκτάσεις κλειστών βιομηχανιών να μετατρέπονται σε logistics center, νέα λουκέτα παίρνουν σειρά. Το στοίχημα είναι δύσκολο, όχι μόνο από πλευράς των επιχειρήσεων που αναγκαστικά θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, αλλά και από πλευράς των τραπεζών και άλλων πιστωτών, καθώς αυτά τα ακίνητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «φύγουν», με τους περισσότερους πλειστηριασμούς να καταλήγουν άγονοι ελλείψει πλειοδοτών.

Ετσι, δεν υπάρχουν μόνο οι «κλασικές» πλέον περιπτώσεις, όπως της «Πετζετάκις», όπου το πρώην κεντρικό εργοστάσιό της στη Θήβα η Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να το πουλήσει χρόνια τώρα, χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις διαδοχικές εκπτώσεις στην τιμή εκκίνησης, από τα 15 εκατ. ευρώ, στα 12 εκατ. και πρόσφατα στα 9,26 εκατ.

Μεταξύ των πλειστηριασμών βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Σωληνουργείων στην Εύβοια, μια επιχείρηση η οποία στο παρελθόν αποτελούσε μια από τις “βαριές” βιομηχανίες της χώρας με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα κυρίως στην Αμερική.

Συνολικά 633 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αφορούν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, επαγγελματικούς χώρους καθώς και κατοικίες σε όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Σωληνουργείων στην Εύβοια, μια επιχείρηση η οποία στο παρελθόν αποτελούσε μια από τις “βαριές” βιομηχανίες της χώρας με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα κυρίως στην Αμερική.

Με παρουσία η οποία ξεκινά στη δεκαετία του 1960, η βιομηχανία για αρκετά χρόνια λειτουργούσε κάτω από τη διοίκηση της οικογένειας Τσαούσογλου (με την επωνυμία Σωληνουργεία Τσαούσογλου), ωστόσο τη δεκαετία του 1980 πέρασε στη διαχείριση της Εθνικής Τράπεζας.

Στη συνέχεια, η εταιρεία αποκτήθηκε από τον επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και εντάχθηκε στην εισηγμένη τότε στο ελληνικό χρηματιστήριο Μηχανική.

Αν και οι επιδόσεις της ήταν ικανοποιητικές με αρκετές παραγγελίες κυρίως από την Αμερική, η οικονομική κρίση, ωστόσο, της περασμένης δεκαετίας και η έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν τόσο τον μητρικό όμιλο την Μηχανική όσο και τα Ελληνικά Σωληνουργεία σε δεινή θέση και οικονομικό αδιέξοδο.

Στις 30 Μαρτίου βγαίνουν, λοιπόν, στο σφυρί οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει τεθεί στα 6,887 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την dovalue.

Το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στη θέση Γλύφα Δροσιάς κοντά στην εθνική οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, περιλαμβάνει οικόπεδο 412 στρεμμάτων καθώς και τμήματα δασικών εκτάσεων ενώ έχουν ανεγερθεί τμηματικά κτιριακές εγκαταστάσεις, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε το 1966 και ολοκληρώθηκε το 1983.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, βάσει της εξωτερικής αυτοψίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021, η βιομηχανική μονάδα εκτιμάται ότι είναι τυπικής ποιότητας κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ με δεδομένο ότι εδώ και πολλά χρόνια δε λειτουργεί και έχει εγκαταλειφθεί, η συντήρηση της κρίνεται ανεπαρκής.

Στις 30 Μαρτίου αναμένεται να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για μια ακόμη βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα για την Μεταλλουργία Βοιωτίας ΑΕΒΕ, καθώς σε πλειστηριασμό βγαίνει ένα οικόπεδο επιφάνειας 31 στρεμμάτων στο οποίο αναπτύσσεται βιομηχανοστάσιο και κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής κάλυψης και δόμησης 12.873 τ.μ. στη Θήβα.

Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 2,012 εκατ. ευρώ ενώ επισπεύδουσα είναι η Special Financial Solutions με το ποσό που επιβλήθηκε η κατάσχεση να ανέρχεται στα 500.000 ευρώ.

Το «παρών» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνουν ακόμη, μεταξύ πολλών άλλων και η εταιρεία επεξεργασίας αλιευμάτων ΕΛΒΙΑΛ στην Ιστιαία.

ΠΗΓΗ : Με πληροφορίες από NEWMONEY

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ολοκληρώθηκε το έργο του «Ταύρου Ωρεών»

Ολοκληρώθηκε η εκτέλεση του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΩΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού 150.000€ (με ΦΠΑ), το οποίο χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε από...

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες που ξεκίνησε το 2021 με τη συνεργασία των δυνάμεων του υπουργείου Προστασίας...

Χρ. Σταϊκούρας: «Τα μέτρα στα καύσιμα έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα»

«Τα μέτρα στα καύσιμα ορθώς δεν είναι οριζόντια, έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Καλύπτουν δε, τους 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες...

Στερεά: Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε απομακρυσμένες περιοχές

Την εβδομάδα από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2022, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.), της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, ανά...

Ανοικτό το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι «Σωκράτης» στο μεγάλο βουνό Αυλίδας

Ιστορική στιγμή. Ξεχασμένο και χαμένο σε πυκνότατη βλάστηση από τα χρόνια, το μονοπάτι είναι επιτέλους ανοιχτό, καθαρισμένο και παραδομένο στο κοινό μετά από πολλούς...