Έρχονται και στην Ελλάδα οι street food αγορές

Τους όρους λειτουργίας και τη διάθεση των θέσεων – δικαιώματος δραστηριοποίησης στην παρασκευή και πώληση έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου (street food), καθορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 21, επιτρέπεται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους και κινητών καντινών σε δημόσιο ή δημοτικό (ιδιόκτητο ή μισθωμένο) ή ιδιωτικό υπαίθριο χώρο. Η διάθεση των θέσεων δραστηριοποίησης και η χορήγηση της άδειας γίνονται με προκήρυξη του δήμου μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού με κριτήριο την υψηλότερη οικονομική προσφορά.

Ενώ η διάρκεια χορήγησης άδειας δραστηριοποίησης είναι από 1 μήνα έως 3 έτη με δικαίωμα ανανέωσης. Ο κάτοχος ανανεώνει τη θέση δραστηριοποίησης που κατέχει για ίδιο χρονικό διάστημα, αποδεχόμενος το οικονομικό τίμημα που του προτείνει ο Δήμος. Σε διαφορετική περίπτωση, η θέση επαναπροκηρύσσεται με τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού το ανωτέρω προσφερθέν τίμημα.

Η παρασκευή και πώληση έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου, επιτρέπεται μόνο με τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας για τη διάθεση προϊόντων τροφίμων.

Αρμόδιος φορέας λειτουργίας των εν λόγω αγορών είναι ο οικείος Δήμος ο οποίος αναλαμβάνει την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας, την κατάρτιση τοπογραφικού διαγράμματος, την προκήρυξη θέσεων και λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, διαφήμισης και τουριστικής προβολής. Ο φορέας λειτουργίας μπορεί να αναθέτει την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών σε εξωτερικούς συνεργάτες/ιδιώτες.

Η λειτουργία του χώρου παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών δύναται να ανατίθεται σε φορέα που προκύπτει από τη σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Στην απόφαση ίδρυσης-λειτουργίας ορίζονται, βάσει χωροταξικής μελέτης, οι ελάχιστες αποστάσεις του χώρου παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών παρασκευής από εισόδους σχολείων, από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, εισόδους σχολείων, νοσοκομείων και κάθε είδους συναφών καταστημάτων, σταθμών για την εξυπηρέτηση επιβατών του αστικού, του προαστιακού σιδηρόδρομου και των υπεραστικών λεωφορείων, των οργανωμένων και επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων, εκκλησιών και κατοικιών.

Η απόσταση του χώρου παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού από τα άκρα των δημοτικών και λαϊκών αγορών δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των 200 μέτρων, στους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής και σε δήμους με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ανωτέρω απόσταση δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των 100 μέτρων.

Πηγή: Capital.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Έρχεται βαρύς χειμώνας: Τι έτρωγαν, τι έπιναν, πώς ζεσταίνονταν το 1942

Τα μηνύματα των καιρών είναι ζοφερά. Κάποιος υπουργός πριν από την καλοκαιρινή ραστώνη έριξε μια «χιονόμπαλα»: «Η Ευρώπη και η Ελλάδα, εισέρχονται στον πιο...

Πέθανε o Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ζάχος Χατζηφωτίου, σε ηλικία 99 ετών. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ  και...

Διακόπτονται οι διοργανώσεις Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου της ΕΠΣΦ

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary...

Μητροπολίτες ζητούν από εκκλησίες να σβήνουν τους πολυελαίους και θέρμανση

Η ενεργειακή κρίση και το υψηλό κόστος προβληματίζουν ήδη τους ιεράρχες, ενώ δύο μητροπολίτες – οι Σιδηροκάστρου και Δημητριάδος- ήδη έχουν στείλει στους εφημέριους...

Χωρίς διόδια οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα-Γιατί οι σταθμοί θα αποτελέσουν παρελθόν

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο κυκλοφορίας των οχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους συντελούνται στην Ευρώπη, με στόχο την πιο δίκαιη χρέωση των οδηγών και τη μείωση του...