Έργο στερέωσης των τειχών του εμβληματικού Κάστρου Λαμίας

Ένα από τα πιο εμβληματικά πολιτιστικά έργα που θα προσδώσουν νέα δεδομένα όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας και της Στερεάς αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, επισκέφθηκαν το πρωί της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος. Παρόντες ο  Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, οι Αντιδημάρχοι Δημήτρης Μπεσλεμές και Δημήτρης Τζούφλας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Ευμορφία Ρουποτιά και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης  Υποδομών και Τεχνικών Έργων του Δήμου Λαμιέων.

Σκοπός της επίσκεψης η αυτοψία της πορείας των εργασιών του έργου της στερέωσης του νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος των τειχών του Κάστρου Λαμίας.

Φάνης Σπανός και Θύμιος Καραΐσκος διαπίστωσαν την εύρυθμη και ταχεία εκτέλεση των εργασιών στην περιοχή επέμβασης που περιλαμβάνει δύο τμήματα του περιτειχίσματος του Κάστρου της Λαμίας, στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του, για την αποφυγή περαιτέρω φθορών και απωλειών χαρακτηριστικών στοιχείων.

Η προστασία και η διάσωση του Κάστρου Λαμίας είναι ένα έργο προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και εκτελείται από το Δήμο Λαμιέων, αφορά δε στη στερέωση του βραχώδους πρανούς, πάνω στο οποίο εδράζεται το τείχος, με αγκυρώσεις, αλλά και με αύξηση της συνοχής της βραχόμαζας με αρμολογήματα και τσιμεντενέσεις.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί μέχρι τέλος του έτους.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός μεταξύ των άλλων  δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο και σημαντικό έργο, το οποίο έχει να προσφέρει περισσότερα από ότι λέει ο προϋπολογισμός του. Ένα έργο για τον πολιτισμό, ένα έργο για την ιστορία, ένα έργο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών. Χαιρόμαστε που βλέπουμε να υλοποιείται με σωστό και γρήγορο τρόπο και το οποίο θα αποδοθεί στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την ιστορία».

Ο  Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος αντίστοιχα μεταξύ των άλλων, δήλωσε: «Το Κάστρο της Λαμίας, είναι το πιο εμβληματικό τοπόσημο της πόλης μας και έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους μας. Είναι το εμφατικότερο μνημείο της πόλης.

Το συγκεκριμένο έργο, αφορά την στερέωση του νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος, με στόχο την ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα των δημοτών και τη μετατροπή του σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας.

Αυτό το συνδυάζουμε με την επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου του Κάστρου, για το οποίο βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης για να συναφθεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου μας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για τη κατασκευή υπαίθριου Θεάτρου στο νοτιανατολικό τμήμα  έργα αναγκαία  για την περαιτέρω ανάδειξη του Κάστρου.

Έτσι πορευόμαστε με βάση το σχεδιασμό μας προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της πόλης μας. 

Στη προσπάθειά μας αυτή έχουμε αρωγό τον Περιφερειάρχη μας Φάνη Σπανό και την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια μιας άριστης  συνεργασίας πρώτου και δευτέρου βαθμού  αυτοδιοίκησης».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Και μπακλαβάς και cheesecake σε ένα θεσπέσιο γλύκισμα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στις 26-29 Απριλίου, με μία ενότητα αφιερωμένη στις οικονομικές, γεωπολιτικές και ενεργειακές προοπτικές των χωρών των Βαλκανίων. Η...

Χατζηδάκης: Να «τρέξουν» άμεσα οι αιτήσεις για παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών πέραν10ετίας

Εντολή να «τρέξει» άμεσα η εξέταση των αιτήσεων πολιτών για την παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών πέραν της δεκαετίας, εφόσον εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του ν. 4997/2022, έδωσε ο...

Ξεκινάει ο θεσμός της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας

Σε μια κατάμεστη από νέους, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές αίθουσα, εορτάστηκε χθες παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η ολοκλήρωση...

Ρευματοκλοπές: “Εκτινάχθηκαν” στην Ελλάδα

Παράλληλα  οι Έλληνες καταναλωτές εκτιμάται ότι θα πληρώσουν μέσω των λογαριασμών 798 εκατ. ευρώ όταν το κόστος ήταν 209 εκατ. ευρώ το 2021. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα...