Ευάγγελος Μυτιληναίος : Η «τέλεια καταιγίδα» επικρατεί στην αγορά του φυσικού αερίου

Η απόφαση για την κατάργηση των λιγνιτικών αποδεικνύεται λίγο πρόωρη, εκτίμησε ο κ. Μυτιληναίος, εξηγώντας πως δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό το θέμα αλλά και ζήτημα security of supply – «Είμαστε στο έλεος του χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά, διαβλέποντας πως το απόλυτα καταστροφικό σενάριο θα ήταν μια κακοκαιρία τύπου «Μήδεια» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

H κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο φυσικό αέριο είναι αυτό που λέμε the perfect storm», δηλαδή η τέλεια καταιγίδα… Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι γνωστό πως δεν μασάει τα λόγια του. Συχνά οι τοποθετήσεις του πολύπειρου επιχειρηματία προκαλούν αίσθηση, συχνότερα όμως δικαιώνονται από τις εξελίξεις. Με την ίδια ειλικρίνεια, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos δεν… μάσησε ούτε χθες τα λόγια του, μιλώντας σε αναλυτές για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά φυσικού αερίου διεθνώς.

Ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για την τέλεια καταιγίδα, που προκαλείται και συντηρείται από μια σειρά παραγόντων που έχουν συμβεί ταυτόχρονα. Μια σειρά από λόγοι είναι γεωπολιτικοί και ένας από τους λόγους αυτούς είναι η στάση της Ρωσίας, η οποία ως γνωστόν έχει συνάψει συμφωνία με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2. «Τα 55 BCM του Nord Stream 2 είναι μια ποσότητα που θα έφερνε ισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά», παρατήρησε ο κ. Μυτιληναίος. Η απόφαση, ωστόσο, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ να πάρει θέση στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία και να επιβάλλει κυρώσεις, είχε ως αποτέλεσμα ο αγωγός να ολοκληρωθεί πριν λίγες ημέρες και όχι το 2019. Το χρονοδιάγραμμα τώρα προβλέπει ένα 4μηνο για έγκριση από τη γερμανική ΡΑΕ και άλλους 2 + 2 μήνες για τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Κομισιόν.

Και καθώς πρόκειται για ένα πρόδηλα γεωπολιτικό θέμα, οι επικείμενες γερμανικές εκλογές μάλλον περιπλέκουν την κατάσταση. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς την πιθανότητα να αργήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία, κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προδικάσει σε πόσο χρόνο θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις με τους Ρώσους. Θα είναι μάλλον θετικό αν κάτι τέτοιο συμβεί – για παράδειγμα – προς τον Δεκέμβριο…

Στη δύσκολη αυτή γεωπολιτική εξίσωση προστίθενται και διάφοροι άλλοι συγκυριακοί λόγοι, όπως το γεγονός ότι δεν είχε, για παράδειγμα, δυνατούς ανέμους το καλοκαίρι στην Ευρώπη κάτι που οδήγησε σε χαμηλή δραστηριότητα των ΑΠΕ. Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στα storing facilities να είναι σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. Τα αποθέματα δηλαδή στις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μειωμένα.

Στο έλεος του χειμώνα

«Είμαστε στο έλεος του χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, διαβλέποντας πως το απόλυτα καταστροφικό σενάριο στη σημερινή συγκυρία θα ήταν μια κακοκαιρία τύπου «Μήδεια» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα είναι πόλεμος με “θύματα”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε πως αν θέλει κανείς να αντιστοιχήσει την αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο… Εκτίμησε μάλιστα πως ο μεγαλύτερος φόβος για τη λιανική είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως μέχρι στιγμής, πάντως, πρόκειται για ένα φαινόμενο που «δεν το έχουμε δει», αλλά μένει να δούμε τι θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα αγκάθια των ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos στάθηκε και στις σοβαρές καθυστερήσεις που εμφανίζουν οι ΑΠΕ στην Ελλάδα, λόγω της ατέρμονης – όπως είπε – αδειοδοτικής διαδιακασίας.

Τα offshore αιολικά πάρκα, δηλαδή, τα πάρκα στη θάλασσα, είναι ίσως μια δυνατότητα, καθώς αδειοδοτικά δεν συναντούν σημαντικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η τεχνολογία έχει δρόμο ακόμη και απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις, που για την Ελλάδα είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας.

Ωστόσο, είσαι σαφές πως το Αιγαίο έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη, με δεύτερη τη Βόρεια Θάλασσα.

Πρόωρη η απόφαση για κατάργηση των λιγνιτικών

Η απόφαση για την κατάργηση των λιγνιτικών αποδεικνύεται λίγο πρόωρη, εκτίμησε ο κ. Μυτιληναίος. Οπως ο ίδιος είπε, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό το θέμα αλλά και ζήτημα security of supply (σ.σ. ασφάλειας εφοδιασμού και επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος).

Στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, οι ΑΠΕ εισέφεραν στο ενεργειακό ισοζύγιο το 5%. Το πρόβλημα στοχαστικότητας των ΑΠΕ (όταν π.χ. μειωμένοι άνεμοι ακινητοποιούν τα αιολικά) είναι κάτι που δεν έχει λυθεί καθώς η τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας (Storage technology) έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Μπροστά σε αυτό το δύσκολο γρίφο, η προφανής άμεση λύση δείχνει και πάλι να είναι το φυσικό αέριο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στο έργο της Πτολεμαΐδας 5, εκτιμώντας πως «αν σήμερα δούλευε η Πτολεμαΐδα, θα ήταν ένα πολύ καλό και φθηνό εργοστάσιο».

Η δύσκολη εξίσωση

Η εποχή που διανύουμε, κατά τον κ. Μυτιληναίο δεν ευνοεί ούτε την αύξηση του market share, ούτε την κερδοφορία των επιχειρήσεων στην αγορά. Πρόκειται για μια εποχή κατά την οποία οι επιχειρήσεις προσέχουν να μην χάσουν και να μην κινδυνεύσουν. Η ΔΕΗ έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα, όχι πολλά όμως, όπως τα υδροηλεκτρικά και κάποια λιγνιτικά ακόμη.

Πέρσι, το πρώτο 6μηνο εν μέσω Lockdown η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε σημαντικά. Μετά «απογειώθηκε». Εκτοτε η λιανική είναι πλέον θέμα επιβίωσης.

Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε, μάλιστα, πως τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα διευρύνονται.

Σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Αγγλία, εταιρείες κλείνουν για δυο λόγους:

  1. οι πάροχοι είχαν πολλά τιμολόγια με fixed τιμή
  2. η κυβέρνηση στην Αγγλία βάζει πλαφόν στην τιμή πώλησης

Για την ώρα δεν υπάρχουν fixed prices, επεσήμανε ο ίδιος, εκτιμώντας πως μόλις κάτσει η σκόνη, ο μέσος πελάτης θα θέλει να έχει fixed τιμές. «Εχουμε πέσει νύχτα-μέρα ώστε να φτιάξουμε τα συστήματα προκειμένου να γίνεται αυτόματα το hedging ενός πελάτη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες να κάνουν fixed τιμές», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως δεν είναι καθόλου εύκολο και πρόκειται για ένα εγχείρημα με πολλές δυσκολίες και κινδύνους.

Μακρύ το χρονοδιάγραμμα της αποσυμπίεσης

Η πρώτη βαλβίδα αποσυμπίεσης της κατάστασης που έχει διεθνώς διαμορφωθεί αναμένεται την άνοιξη. Οπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος μιλώντας στους αναλυτές που παρευρέθηκαν στο στρόγγυλό τραπέζι, η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας είναι 70-72 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αναμένεται να κυμανθεί σε αυτά τα ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα περίπου μέχρι και τον Μάρτιο.

Παραθέτοντας ένα γλαφυρό παράδειγμα, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως αν θέλει κανείς να αντιστοιχήσει την αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο

Από τον Απρίλιο οι προβλέψεις αναφέρουν πως τα 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα γίνονται 38 και τον Μάιο 32. Αυτές είναι οι προβλέψεις της αγοράς.

Επίσης, η αγορά προβλέπει πως η μέση τιμή το 2023 θα διαμορφωθεί στα 26 ευρώ, έναντι 42 ευρώ φέτος και 20 ευρώ το 2024. Ακόμη και τα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι «αστρονομικά υψηλό νούμερο», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Η μάχη για το Green Deal

Ταυτόχρονα με το ράλι στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου θα διεξάγεται μια άλλη μάχη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τα στρατόπεδα είναι δυο:

  • Οι «πράσινοι» και environment friendly υποστηρίζουν πως αν είχαν ξεκινήσει πιο γρήγορα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν θα είχαμε φτάσει εδώ με τόσο υψηλές τιμές, μια άποψη που χάνει συνεχώς έδαφος.
  • Στο δεύτερο στρατόπεδο η επικρατούσα άποψη είναι πως στο δρόμο για την πράσινη μετάβαση θα υπάρξουν πολλά εμπόδια που θα προκαλέσουν αναταράξεις και υψηλές τιμές.

«Η πράσινη μετάβαση έχει κόστος που οι πολιτικοί αρνούνται να πουν στον κόσμο», καθώς αυτό έχει και πολιτικό κόστος, ξεκαθάρισε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας πως «όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού, οι πολίτες δεν είναι προετοιμασμένοι». Πρόκειται για ένα θέμα που θα πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκτίμησε ο ίδιος.

Η αγορά του πετρελαίου διαφέρει

Η αγορά του πετρελαίου εξακολουθεί να είναι global αγορά, ενώ το αέριο έχει regional χαρακτηριστικά, εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος. Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία λόγω των αγωγών.

Αισιοδοξία για τον τομέα της μεταλλουργίας  

Ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για τον τομέα της μεταλλουργίας, λέγοντας πως οι υψηλές τιμές του αλουμινίου οφείλονται σε σειρά γεγονότων, όπως η μείωση παραγωγής στην Κίνα. «Θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέροντα νέα από τη δραστηριότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου στη Βοιωτία, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

Η τρέχουσα κρίση ενδυναμώνει τη θέληση των επενδυτών να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Το portfolio των ΑΠΕ

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ιταλία θα μείνουν στο portfolio της εταιρείας εκτός απροόπτου, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να πουληθούν σε ένα καλό deal. «Δεν θα υπερχρεώσω την Mytilineos για να κάνω φωτοβολταϊκα σε όλο τον πλανήτη, τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να τα φέρει η συγκυρία, έτσι ώστε να πρέπει να λειτουργήσουν με αρνητική τιμή. Θα διαφυλάξω ως κόρη οφθαλμού τη ρευστότητα και τη δυνατότητα να δανείζεται η εταιρεία με 2-2,125% από τα Euromarkets. Θα μεγαλώνουμε με μέτρο και με ασφάλεια για τους μετόχους μας. Θα αισθανθώ άσχημα αν μια χρονιά δεν δώσουμε μέρισμα».

Δημόσια έργα και Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε και στην σημαντική αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, που απειλούν τον κατασκευαστικό κλάδο. Για παράδειγμα, η αύξηση του μπετοσίδηρου από τα 500 ευρώ τον τόνο στα 1.100 ευρώ τον τόνο δεν μπορεί να είναι μια αμελητέα παράμετρος, όταν υπάρχει προσδοκία σημαντικής ανάπτυξης των κατασκευαστικών έργων μέσα και από τα κονδύλια του RRF.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να φανεί τι θα γίνει με τα δημόσια έργα και πόσα δισ. θα έρθουν.

Η Mytilineos έχει backlog 1 δισ. και δεν υπάρχουν σκέψεις να γίνει 2-3. «Θα πάμε ήσυχα και νοικοκυρεμένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, παρατηρώντας πως η Mytilineos είναι καλύτερη σε άλλους κλάδους κι εκτιμώντας πως η εταιρεία θα αλλάξει κατηγορία αυξάνοντας το EBITDA της.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Aρτοτινά λιβάδια: Οι ομορφιές της Ρούμελης που παραμένουν άγνωστες

Τα Aρτοτινά λιβάδια ανήκουν στον Νομό Φωκίδας. Λίγοι τα γνωρίζουν, καθώς πρέπει να τα ανακαλύψεις ανηφορίζοντας τα Βαρδούσια Όρη. Πρόκειται για μια μαγευτική κυκλική διαδρομή,...

6.000 αστυνομικοί φυλάνε μέχρι και νεκροταφεία

Σε 6.000 ανέρχονται οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη φύλαξη στόχων και προσώπων που θεωρούνται VIP. Οι περισσότεροι έχουν αποσπαστεί στα Επίσημα από μονάδες αιχμής όπως...

Παραδοσιακό Καζάνι Σαγιά-Προϊόντα του τόπου μας: Cafeina Party και All day Event

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καφέ ανοίγεται ο χώρος για δράσεις που θα γίνονται 1η και 3η Κυριακή κάθε μήνα. Ιππασία, τοξοβολία, μουσικό...

Αύξηση πωλήσεων αλλά μείωση κερδοφορίας παρουσίασε η Agrino το 2022

Στο ποσό των 38,04 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της Agrino το 2022 αυξημένος κατά 9,9% σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω...

ΟΑΣΘ – Μειωμένο εισιτήριο για τους πρωτοετείς φοιτητές

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr