«Φάμπρικα» με πλαστές εργασίες φοιτητών

Μαστίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια το φαινόμενο των λογοκλοπών και των «πλαστών» εργασιών φοιτητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πατρών, που έχει φτάσει στο σημείο να στέλνει εξώδικα κάθε φορά που εντοπίζει τέτοιες περιπτώσεις. «Είναι μία ενέργεια ηθικά καταδικαστέα που δυστυχώς είναι θέμα κουλτούρας», αναφέρει στο enikos.gr o πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών  Χρήστος Μπούρας.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο διαχρονικό, τουλάχιστον 15ετίας,  που συναντάται όχι μόνο στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού», υπογραμμίζει στο enikos.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Δυστυχώς είναι θέμα κουλτούρας, μίας κουλτούρας παραπαιδείας που έχει καλλιεργηθεί ήδη από το γυμνάσιο και το λύκειο», συνεχίζει ο κ. Μπούρας.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, το κόστος των εργασιών κυμαίνεται από 500 έως 1000 ευρώ, ενώ τέτοιου τύπου υπηρεσίες δεν παρέχουν μόνο φροντιστήρια αλλά και άτομα που δρουν ανεξάρτητα.

Για την πάταξη του φαινομένου ο κ. Μπούρας επισημαίνει ότι κάθε φορά που εντοπίζουν τέτοια φροντιστήρια στέλνουν εξώδικα, έχουν εγκαταστήσει συστήματα και λογισμικά που ανακύπτουν την λογοκλοπή, ενώ αρκετές φορές οι «ύποπτοι» φοιτητές εξετάζονται και προφορικά πέρα από την γραπτή εξέταση.

«Για τους φοιτητές που έχουν καταφύγει σε τέτοιες πρακτικές προβλέπεται μηδενισμός του γραπτού», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, ενώ σαν ύστατη λύση προτείνει την αυστηροποίηση των εξετάσεων.

Ωστόσο, ο κ. Μπούρας τόνισε ότι «πρόκειται για ένα φαινόμενο ”Λερναία Ύδρα”, καθώς η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να εντοπιστούν εκείνοι που δρουν «υπογείως και ανεξάρτητα, χωρίς να διαφημίζουν τις υπηρεσίες που παρέχουν».

Μηνυτήρια αναφορά από το υπουργείο

Τη διάσταση που έχει πάρει το εν λόγω φαινόμενο αποδεικνύει το γεγονός πως πέρα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, για την εξάλειψή του έχει αναλάβει δράση και το Υπουργείο Παιδείας με τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο να έχει προχωρήσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε μηνυτήρια αναφορά για το ζήτημα των «πλαστών» εργασιών.

Ο υφυπουργός είχε ζητήσει από την Εισαγγελία να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και να διερευνήσει εάν συντρέχει η περίπτωση τέλεσης οιωνδήποτε αδικημάτων καθώς επίσης και τα πρόσωπα τα οποία τα τέλεσαν και να πράξει τα δέοντα αποκαθιστώντας τη νομιμότητα.  Σημειώνεται ότι στην καταγγελία του υπουργείου Παιδείας γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένες εταιρείες με όλα τους τα στοιχεία. «Σε διάφορες ιστοσελίδες διαφημίζεται η προσφορά υπηρεσιών σε φοιτητές ΑΕΙ. Ειδικότερα δε παρέχονται υπηρεσίες βοήθειας σε εργασίες μαθημάτων αλλά και επίλυσης εξεταζόμενων θεμάτων κατά τη ημέρα ηλεκτρονικής εξέτασης από τρίτα πρόσωπα εκτός του εξεταζόμενου φοιτητή».

Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ

Σχετικές καταγγελίες είχε κάνει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), με αφορμή το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.  «Η μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων στους Πίνακες του ΑΣΕΠ γιγάντωσε στη χώρα μας το ντροπιαστικό φαινόμενο της συγγραφής διατριβών, τόσο για μεταπτυχιακά όσο και για διδακτορικά, από εταιρείες που πλασάρονται ως δήθεν «συμβουλευτικές» αλλά επί της ουσίας συγγράφουν από την αρχή μέχρι το τέλος τις εργασίες των «πονηρών» πελατών. Με τον τρόπο αυτό δεκάδες παραβατικοί υποψήφιοι εκπαιδευτικοί μοριοδοτούνται για τον Πίνακα του ΑΣΕΠ και θα καταλάβουν τη θέση άλλων που μόχθησαν για να λάβουν τον τίτλο τους», ανέφερε μεταξύ άλλων η ΟΙΕΛΕ.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, όσοι εμπλέκονται διαφημίζουν ανενόχλητοι το «εμπόρευμα». «Πάντοτε υπήρχαν άνθρωποι που έναντι αμοιβής έγραφαν διατριβές, όμως η δημιουργία μιας «αγοράς» παραγωγής «έτοιμων» εργασιών αναπτύχθηκε έντονα την περίοδο της πανδημίας. Πλέον, αν πληκτρολογήσεις στο Google τις φράσεις «φοιτητικές εργασίες επί πληρωμή» ή «εταιρείες για διατριβή» θα προκύψουν εκατοντάδες αποτελέσματα με τις «υπηρεσίες» να περιγράφονται αδρά και …ευγενικά: «Συμβάλλουμε στην επιτυχή υποστήριξη της πτυχιακής εργασίας», «με συνέπεια στις προθεσμίες», «υποστήριξη μέχρι την ολοκλήρωση της προσπάθειας».

Η επίσημη δικαιολογία λειτουργίας των εκπροσώπων του παραεμπορίου των εργασιών είναι η δήθεν συμβουλευτική υποστήριξη. Όλοι γνωρίζουν, φυσικά, πως άνεργοι κάτοχοι μεταπτυχιακών σπουδών επιστρατεύονται και συγγράφουν από την αρχή μέχρι το τέλος τις διατριβές των …επιτήδειων. Το κοστολόγιο, βάσει όσων μας αναφέρθηκαν από ανώνυμους καταγγέλλοντες, μπορεί να ξεκινήσει από τα 100 ευρώ για μια μικρή εργασία και να φτάσει το τετραψήφιο νούμερο για μια απαιτητική διδακτορική διατριβή», τόνιζε στην ανακοίνωση της.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ένα ταξίδι στον χρόνο πριν… 2,5 χιλιάδες χρόνια είναι πλέον εφικτό!

Κι αν τώρα σας έλεγα ότι το πιο μακρινό ταξίδι που μπορείτε να κάνετε είναι… στην Αθήνα του 415 προ Χριστού(!) και η αφετηρία...

Ήλια: Ένας μικρός και γαλήνιος, παραθαλάσσιος προορισμός στην Βόρεια Εύβοια

Τα Ήλια είναι ένας μικρός, παραθαλάσσιος προορισμός στη Βόρεια Εύβοια. Το μικρό αυτό χωριό χαρακτηρίζεται για τη γαλήνια θάλασσα που το περιβάλλει, την αστείρευτη ομορφιά του και την απόλυτη ηρεμία του τόπου. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι που απέχει από την Αιδηψό μόλις 8 χιλιόμετρα. Είναι ευτύχημα ότι οι φωτιές που ξέσπασαν...

Άρτα: Παραιτούνται οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής

Στην ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας, μεταξύ άλλων αναφέρεται: Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το...

Νέος κόλαφος για την Hellenic Train και τον ΟΣΕ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr