Φάνης Σπανός: «Πλήρης η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ούτε 1 ευρώ χαμένο»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κήρυξε την έναρξη των εργασιών και προήδρευσε της 7ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020 και της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027», που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, στα Καμένα Βούρλα.

Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν με δικαίωμα ψήφου τα μέλη των Επιτροπών (στελέχη των αρχών διαχείρισης, συντονισμού και πιστοποίησης, εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, επιτελικών μονάδων Υπουργείων και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), όπως και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμμετείχαν επίσης, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Ηλίας Σανίδας (Φθιώτιδας), Άρης Τασιός (Ευρυτανίας), Φανή Παπαθωμά (Βοιωτίας), Γιώργος Κελαϊδίτης (Εύβοιας), οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Δημήτρης Βουρδάνος (Μεταφορών & Επικοινωνιών) και Κώστας Αποστολόπουλος (Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής), ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Ηλίας Κυρμανίδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Λυκόπουλος, όπως και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Επιμελητηρίων και άλλων κοινωνικοοικονομικών εταίρων.

Εκτάκτως, παρέστη ο πρώην Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τοποθετήθηκε, μνημόνευσε την εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «προσωπικό του στοίχημα», όπως χαρακτήρισε την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την υποστήριξη ΑμεΑ.

Στο πλαίσιο της 7ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020, πραγματοποιήθηκε απολογισμός του προγράμματος που ολοκληρώνεται και τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι η πραγματική απορρόφηση θα ξεπεράσει το 100% έως τον Σεπτέμβριο του 2023, φτάνοντας στο τέλος της περιόδου περίπου στο 110%, ούτως ώστε μετά και τις τυχόν τελικές διορθώσεις, να έχει διασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίηση και επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα» 2021-2027. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίασης, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Η Διαχειριστική Αρχή έχει ήδη εξειδικεύσει 22 δράσεις του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 50.263.696 ευρώ και προχωρά στις αντίστοιχες προσκλήσεις.
  • Μέσα στο 2023, η Διαχειριστική Αρχή προγραμματίζει να εκδώσει 31 Προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 113.576.733 ευρώ. Ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 26,7% των συνολικών πόρων του προγράμματος.

Πρόκειται για προσκλήσεις σε όλους τους βασικούς τομείς υποδομών αλλά και δράσεων του ΕΚΤ. Υδρεύσεις, αντιπλημμυρικά έργα, πολιτική προστασία, οδική ασφάλεια, οδικά έργα, υποδομές εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού, έρευνας, κοινωνικές υποδομές και δράσεις, ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, χωρικές ΟΧΕ και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Διευκρινίστηκε ακόμη -για πολλοστή φορά- ότι ένα πολύ μικρό τμήμα (περίπου 6-7% του προϋπολογισμού του νέου ΠΕΠ) δεσμεύεται από έργα του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, όπως είναι το μεγάλο έργο της Παράκαμψης Γραβιάς έως τη Βάργιανη, στον Οδικό Άξονα Λαμίας – Αντιρρίου, τα σχέδια ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων (ΟΧΕ) κλπ.

Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ευχαρίστησε για τη συνεργασία την πολιτική ηγεσία και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον τ. Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον τ. Υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Σκάλκο και τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ιωάννη Φίρμπα.

Ευχαρίστησε επίσης τους δύο Επιτρόπους, την Ελίζα Φερέιρα και τον Νικολά Σμιτ, τους επικεφαλής των Μονάδων για τα ελληνικά Προγράμματα, τον Κάρστεν Ράσμουσεν και τον Πατρίκ Πακέ  και φυσικά τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτη Πανταζάτο, Γιάννη Σολομωνίδη, Χριστίνα Καραϊτίδη και Έφη Μελετίου και δήλωσε:

«Συναντηθήκαμε ξανά με τους κοινωνικούς μας εταίρους και με όλα τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται επιτυχώς, αφού η τελική απορρόφηση δαπανών θα ξεπεράσει το 100% έως τον Σεπτέμβριο του 2023, διασφαλίζοντας έτσι την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

»Πετύχαμε πολλά με τα λίγα του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται και προχωρήσαμε στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να προγραμματίσουμε τις πρώτες προσκλήσεις και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πάει ούτε 1 ευρώ χαμένο!

»Ολοκληρώνοντας δύο συνεδριάσεις γεμάτες αριθμούς και τεχνοκρατικούς όρους, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι στόχοι που βάζουμε δεν είναι μόνο ποσοτικοί, αλλά κυρίως ποιοτικοί. Θέλουμε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως το νέο υπερδιπλάσιο ΕΣΠΑ, ώστε να διαχυθεί το όφελος σε όλη την Στερεά Ελλάδα, σε όλη την κοινωνία!»

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ακτινίδιο: Το φρούτο που εξαφανίζει την αϋπνία

Ο καλός ύπνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενική καλή υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων, διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο...

Πέντε «χρήσιμες» ταξιδιωτικές συμβουλές που πρέπει να αποφύγετε

Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει και διαβάσει ταξιδιωτικές συμβουλές του τύπου «μην κάνεις αυτό» ή «κάνε οπωσδήποτε εκείνο» πριν από ένα ταξίδι σας; Οι συμβουλές είναι...

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα που θα δίνει ώθηση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου...

Σαν σήμερα: Ο Τσίπρας φιγουράρει στο περιοδικό TIME με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ποιοι και πότε «χάνουν» το ΑΦΜ τους

Την επέκταση της αναστολής του ΑΦΜ αλλά και την παροχή εγγύησης 1.000.000 ευρώ σε περίπτωση ανάκτησης του και σε όσους διαπράττουν λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που...