Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση για την υποβολή τους

«Παράθυρο» για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε το Υπουργείο Οικονομικών: Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη κατατεθεί σχεδόν 5,9 εκατ. δηλώσεις από τις 6,4 εκατ., άρα απομένουν περίπου 500.000 να υποβληθούν. Ο χρόνος όμως είναι πια λιγοστός, καθώς η προθεσμία λήγει σε 48 ώρες. Στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε εγρήγορση και εφόσον χρειαστεί δεν θα διστάσουν να ανακοινώσουν και νέα παράταση. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για ολιγοήμερη παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Βεβαίως, το υπουργείο Οικονομικών πριν ανακοινώσει οτιδήποτε θα δει τα στοιχεία που θα έχει μπροστά του λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας στις 10 Δεκεμβρίου και αναλόγως θα αποφασίσει το χρονικό διάστημα της παράτασης.

Δεν αλλάζουν οι ημερομηνίες εξόφλησης του φόρου
Και αυτό γιατί εκείνο που δεν αλλάζει είναι ο προγραμματισμός για έναρξη της αποπληρωμής των δόσεων του φόρου που προκύπτει: Όσοι υποβάλουν τώρα την φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος -από τις συνολικά 8 δόσεις- ως τις 17 του μήνα!
Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος (εκείνη του Σεπτεμβρίου) θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά έως τις 30 τρέχοντος.
Και αν αυτό φαντάζει «βαρύ» τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για όσους έχουν και ΕΝΦΙΑ: Εκεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου υπολογίζεται πως θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον .. λογαριασμό. Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί προς πληρωμή θα επιμερίζεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως έχει προγραμματιστεί με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτέμβριου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πληρωμή 4 δόσεων φόρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου
Εάν λοιπόν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι διαθέτουν και ακίνητο, από την στιγμή που θα τους προκύψει και ο ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρώσουν ως τις 30 Σεπτεμβρίου και την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων!

Με άλλα λόγια μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο θα πρέπει να καταβληθούν ουσιαστικά 4 δόσεις φόρων (εισόδημα και ΕΝΦΙΑ) μαζεμένες!!

Με «φόντο» τις εν λόγω «μαζεμένες» πληρωμές στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να δώσουν μία εναλλακτική στους φορολογούμενους που θα βρεθούν σε αυτή την θέση: Έτσι, είναι πολύ πιθανό προκειμένου να διευκολυνθούν να τους δοθεί η δυνατότητα να μην εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως συνέβη και πέρυσι, ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει τόσο την δόση ΕΝΦΙΑ του Σεπτεμβρίου όσο και εκείνη του Οκτωβρίου μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Τι ΕΝΦΙΑ πληρώνουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι. Φυσιολογικές εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Δεδομένου, όμως, ότι οι προϋποθέσεις για φορο- εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη χρονιά, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι οι πολίτες που θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους –ελέω αναστολών σύμβασης και όχι μόνον- θα βρεθούν δικαιούχοι σοβαρών εκπτώσεων ή ακόμη και απαλλαγής από τον φόρο.
Τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι σταθερά και έτσι θα καταστούν δικαιούχοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι κράτησαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.
Ποιοι αποκτούν όμως δικαίωμα στην πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ;
Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ

Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Διατροφή: Η χορτοφαγία αλλάζει το μεταβολισμό μας

Μια προσεκτικά σχεδιασμένη, φυτική διατροφή που παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα δραστηριότητάς...

Πρεμιέρα αύριο Τετάρτη για το «καλάθι του νονού»

Αύριο κάνει πρεμιέρα το «καλάθι του νονού», το οποίο θα περιλαμβάνει 12 κατηγορίες παιχνιδιών Μετά το καλάθι του Άη Βασίλη και το καλάθι της Σαρακοστής έρχεται...

Άκης Τσελέντης: «Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού στην Χίο θα βιώσουμε νέα Τέμπη»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το 5ο Δημοτικό Σχολείο στο Βαρβάσι της Χίου, κρούει ο σεισμολόγος και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, κάνοντας λόγο για...

Κρήτη: Nωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε η τουριστική σεζόν

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Voucher ανέργων 1.000 ευρώ ΔΥΠΑ: Πλησιάζει η ημέρα πληρωμής

Όπως έχει ανακοινώσει η ΔΥΠΑ, το πρώτο 10ημερο του Απριλίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές οι οποίες καθυστέρησαν. Πρώτη φορά η ΔΥΠΑ κλήθηκε να «τρέξει»...