Φωτιά στα τιμολόγια του ρεύματος τον Ιανουάριο-Το “παράθυρο” για χαμηλή χρέωση

Αυξήσεις της τάξεως του 29% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν τα μεσάνυχτα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται εδώ και αρκετές ημέρες στις τιμές χονδρικής, όλοι οι παίκτες της αγοράς αποφάσισαν να κινηθούν συντηρητικά για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς ανεβάζοντας την τιμή μιας κιλοβατώρας από τα 0,38 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο έως και τα 0,49 ευρώ για τον Ιανουάριο.

Οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις και για τις επιχειρήσεις θα είναι σημαντικές, ενώ οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου αλλά και τα νοικοκυριά με περιορισμένες καταναλώσεις θα διασωθούν από την επικείμενη αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στα κρατικά ταμεία (και κυρίως στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) για να στηρίξει τα τιμολόγια του Ιανουαρίου. Η επιδότηση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του οικιακού νοικοκυριού αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% από τα 0,221 ευρώ τον Δεκέμβριο στα 0,33 ευρώ τον Ιανουάριο για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις με το… καλημέρα της νέας χρονιάς.

Για έναν ακόμη μήνα, παρατηρούνται διαφορές από εταιρεία σε εταιρεία ενώ πολλοί πάροχοι συνεχίζουν να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού.

Έτσι, η ονομαστική τιμή μιας κιλοβατώρας κυμαίνεται για τον Ιανουάριο από τα 0,36 ευρώ έως και τα 0,489 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για αυτούς που θα επιλέξουν φθηνό πάροχο και θα κάνουν και εμπρόθεσμη πληρωμή, ανοίγει “παράθυρο” για πολύ φθηνή χρέωση της τάξεως των… τριών λεπτών. Γιατί αυτό; Πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας χρεώνει την κιλοβατώρα προς 0,45 ευρώ αλλά με την έκπτωση συνέπειας 20% κατεβάζει την τιμή λιανικής στα 0,36 ευρώ. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αύξησης της κρατικής επιδότησης στα 0,33 ευρώ, τότε η τελική τιμή λιανικής για ακόμη έναν μήνα θα είναι μόλις τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η κρατική επιδότηση για ακόμη έναν μήνα θα ακολουθήσει το τιμολόγιο του βασικού παρόχου, δηλαδή της ΔΕΗ. Το πρώην κρατικό μονοπώλιο ανακοίνωσε για τον Ιανουάριο χρέωση 0,489 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα, ενώ από τις 500 κιλοβατώρες και πάνω, η χρέωση ανεβαίνει στα 0,501 ευρώ.

Το πιο πιθανό είναι ότι η κρατική επιδότηση θα διαμορφωθεί ως εξής:

  1. Στα 0,33 ευρώ τον Ιανουάριο από 0,221 ευρώ τον Δεκέμβριο για τις καταναλώσεις μέχρι και 500 κιλοβατώρες
  2. Στα 0,28 ευρώ από 0,171 ευρώ τον Δεκέμβριο για το τμήμα της κατανάλωσης από τις 501 μέχρι τις 1000 κιλοβατώρες και
  3. Ακόμη και κάτω από 0,18 ευρώ για τις πολύ μεγάλες καταναλώσεις. Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου βέβαια, η επιδότηση αναμένεται να φτάσει και στα 40 λεπτά.

Έτσι, για τον βασικό πάροχο η χρέωση αναμένεται να κινηθεί στα 0,16 ευρώ για ακόμη έναν μήνα αλλά γι’ αυτόν που θα προσφέρει την έκπτωση συνέπειας και το φθηνό τιμολόγιο, η χρέωση θα μπορεί να πέσει ακόμη και στα 3 λεπτά.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Εθνική Λυρική Σκηνή: Συναυλία στο πλαίσιο του κύκλου Μίκης Θεοδωράκης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συμπαραγωγή με το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης, συνεχίζει τον κύκλο Μίκης Θεοδωράκης με μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στη...

ΟΑΣΘ: σημαιοστολίζει τα λεωφορεία του

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ανοίγει τον Απρίλιο η πλατφόρμα–Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Δικαιούχοι του προγράμματος...

ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ: Ισχυρή παρουσία στη Fοοd Expo 2023

Πιστή στην υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου των τελευταίων ετών και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, η ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ συμμετείχε δυναμικά στη φετινή έκθεση τροφίμων και...

Τζόκερ: Η κλήρωση 2574 για 1.400.000 ευρώ

Με το μυαλό στην σημερινή κλήρωση τζόκερ, (Πέμπτη 23/03/2023, αριθμός κλήρωσης 2574). Μετά από τα συνεχόμενα τζακ ποτ και τις μεγάλες κληρώσεις που...