«Φωτιά» στο καλάθι του καταναλωτή – Ποια προϊόντα εκτινάχθηκαν τον Σεπτέμβριο

ην ανιούσα έχει πάρει το καλάθι του καταναλωτή, με τις πληθωριστικές πιέσεις να οδηγούν σε μπαράζ ανατιμήσεων σε μια σειρά βασικών αγαθών, από τα νωπά λαχανικά και το κρέας έως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Συνολικά, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο γενικός δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο +2,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020 (ετήσιο επίπεδο), καθώς και στο +2,4% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 (μηνιαίο επίπεδο).

Η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, το αυξημένο μεταφορικό κόστος και οι αναταράξεις στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, σε συνδυασμό με την απότομη ανάκαμψη (16,2% στο β’ τρίμηνο) αποτελούν μια πρώτη εξήγηση του φαινομένου της ακρίβειας, η οποία φαίνεται ότι επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τον Έλληνα καταναλωτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εξέταση των επιμέρους στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις προήλθαν από τα εξής αγαθά – υπηρεσίες:

 • Φυσικό αέριο 108,5%
 • Πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%
 • Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 20,9%
 • Λαχανικά νωπά 21,1%
 • Ελαιόλαδο 18,4%
 • Καύσιμα και λιπαντικά 18,1%
 • Αρνί και κατσίκι 17,5%
 • Άλλα βρώσιμα έλαια 14%

Εξίσου υψηλές αποδείχθηκαν οι ανατιμήσεις και σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς μέσα σε 30 ημέρες καταγράφηκε αισθητή άνοδος στα παρακάτω:

 • Φυσικό αέριο 12,8%
 • Ελαιόλαδο 11,8%
 • Αρνί και κατσίκι 7,3%
 • Ψωμί 2,5%
 • Φρούτα νωπά 2,2%
 • Ψάρια νωπά 2,1%

Πρόκειται για προϊόντα, τα οποία βρίσκονται σε κάθε σπίτι και σε κάθε νοικοκυριό, κάτι το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί σε επιβάρυνση του μηνιαίου προϋπολογισμού των φορολογούμενων και κατ’ επέκταση σε μείωση του καθαρού εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι παραπάνω ανατιμήσεις δεν αποτελούν μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς αντίστοιχες αυξήσεις τιμών καταγράφονται σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, κάτι το οποίο συνδέεται και με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Στα ύψη το ενεργειακό κόστος

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο ενεργειακό κόστος, καθώς η εκτίναξη του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης, πέραν των άμεσων επιπτώσεων στα νοικοκυριά, επιφέρει και μια σειρά έμμεσων συνεπειών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του κόστους σε μεταφορές, εφοδιαστικές αλυσίδες και βιομηχανία, δηλαδή σε κλάδους της οικονομίας οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι παραπάνω αυξήσεις να μετακυλήσουν και στον τελικό καταναλωτή, κάτι το οποίο θα επιβαρύνει έτι περισσότερο το ήδη πιεσμένο πορτοφόλι των Ελλήνων.

Για αυτό τον λόγο, εξάλλου, σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος προχώρησαν σε διπλασιασμό της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης, η οποία πλέον θα ανέρχεται σε 18 ευρώ ανά μήνα (για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες) έναντι 9 ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά, το οποίο θα είναι αυξημένο από 36% έως και 68%, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Το κατώτατο επίπεδο, σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινάει από 100 ευρώ και θα φθάνει έως τα 750 ευρώ.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Κακοκαιρία «Ελπίς»: «Έπιασε» θάλασσα το χιόνι στη Σκιάθο

Tα μηχανήματα έργου και οι υδροφόρες του Δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν για να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυοΜέχρι τη θάλασσα έφτασε το χιόνι...

Κακοκαιρία: Αναβάλλονται οι εργασίες της Βουλης

Την αναβολή των εργασιών της αποφάσισε η Βουλή λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που πλήττει την Αττική.Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του κοινοβουλίου ενημέρωσε τις...

Ο χιονισμένος δρόμος της χώρας μας που εντυπωσίασε ολόκληρο τον πλανήτη (Video)

Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων από  δρόμο της Φλώρινας, ο οποίος έχει καλυφθεί από πυκνές στρώσεις...

​«Κάνετε το Κτηματολόγιο… κτήμα σας» με τις εκπαιδευτικές βίντεο-παρουσιάσεις των ψηφιακών εφαρμογών του

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, παρουσιάζει μία σειρά εκπαιδευτικών βίντεο – παρουσιάσεων με γενικό τίτλο «Κάνετε το Κτηματολόγιο… κτήμα σας», οι οποίες απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες...

Η νεότερη πρόγνωση του Meteo

Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές προβλέπονται και την Τρίτη, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, σε...