«Φωτιά» στο καλάθι του καταναλωτή – Ποια προϊόντα εκτινάχθηκαν τον Σεπτέμβριο

ην ανιούσα έχει πάρει το καλάθι του καταναλωτή, με τις πληθωριστικές πιέσεις να οδηγούν σε μπαράζ ανατιμήσεων σε μια σειρά βασικών αγαθών, από τα νωπά λαχανικά και το κρέας έως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Συνολικά, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο γενικός δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο +2,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020 (ετήσιο επίπεδο), καθώς και στο +2,4% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 (μηνιαίο επίπεδο).

Η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, το αυξημένο μεταφορικό κόστος και οι αναταράξεις στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, σε συνδυασμό με την απότομη ανάκαμψη (16,2% στο β’ τρίμηνο) αποτελούν μια πρώτη εξήγηση του φαινομένου της ακρίβειας, η οποία φαίνεται ότι επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τον Έλληνα καταναλωτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εξέταση των επιμέρους στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις προήλθαν από τα εξής αγαθά – υπηρεσίες:

 • Φυσικό αέριο 108,5%
 • Πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%
 • Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 20,9%
 • Λαχανικά νωπά 21,1%
 • Ελαιόλαδο 18,4%
 • Καύσιμα και λιπαντικά 18,1%
 • Αρνί και κατσίκι 17,5%
 • Άλλα βρώσιμα έλαια 14%

Εξίσου υψηλές αποδείχθηκαν οι ανατιμήσεις και σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς μέσα σε 30 ημέρες καταγράφηκε αισθητή άνοδος στα παρακάτω:

 • Φυσικό αέριο 12,8%
 • Ελαιόλαδο 11,8%
 • Αρνί και κατσίκι 7,3%
 • Ψωμί 2,5%
 • Φρούτα νωπά 2,2%
 • Ψάρια νωπά 2,1%

Πρόκειται για προϊόντα, τα οποία βρίσκονται σε κάθε σπίτι και σε κάθε νοικοκυριό, κάτι το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί σε επιβάρυνση του μηνιαίου προϋπολογισμού των φορολογούμενων και κατ’ επέκταση σε μείωση του καθαρού εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι παραπάνω ανατιμήσεις δεν αποτελούν μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς αντίστοιχες αυξήσεις τιμών καταγράφονται σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, κάτι το οποίο συνδέεται και με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Στα ύψη το ενεργειακό κόστος

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο ενεργειακό κόστος, καθώς η εκτίναξη του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης, πέραν των άμεσων επιπτώσεων στα νοικοκυριά, επιφέρει και μια σειρά έμμεσων συνεπειών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του κόστους σε μεταφορές, εφοδιαστικές αλυσίδες και βιομηχανία, δηλαδή σε κλάδους της οικονομίας οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι παραπάνω αυξήσεις να μετακυλήσουν και στον τελικό καταναλωτή, κάτι το οποίο θα επιβαρύνει έτι περισσότερο το ήδη πιεσμένο πορτοφόλι των Ελλήνων.

Για αυτό τον λόγο, εξάλλου, σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος προχώρησαν σε διπλασιασμό της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης, η οποία πλέον θα ανέρχεται σε 18 ευρώ ανά μήνα (για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες) έναντι 9 ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά, το οποίο θα είναι αυξημένο από 36% έως και 68%, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Το κατώτατο επίπεδο, σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινάει από 100 ευρώ και θα φθάνει έως τα 750 ευρώ.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να στηρίξουν τα νοικοκυριά από τα κέρδη τους – Δεν θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Την ενόχλησή του για τη στάση των τραπεζών μετά την αύξηση των επιτοκίων εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό...

“Το μενού” από την Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας (trailer)

Ένα νεαρό ζευγάρι ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο νησί για να γευματίσει σε ένα πριβέ εστιατόριο, όπου ο σεφ έχει ετοιμάσει ένα πλουσιοπάροχο μενού με...

Βουλή: Μαθήτρια προσπάθησε να μπει με μαχαίρι

Μια μαθήτρια προσπάθησε να μπει στην Βουλή με μαχαίρι, σημαίνοντας συναγερμό στους αστυνομικούς. Η 17χρονη είναι από την Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα από την Πολίχνη, πήγε...

Δωρεά 10 απινιδωτών στο Δ΄ Σώμα Στρατού «ΘΡΑΚΗ» από τη ΔΕΔΑ

Η ΔΕΔΑ, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προχώρησε σε δωρεά 10 απινιδωτών που θα καλύψουν τις ανάγκες του Δ΄ Σώματος Στρατού (ΣΣ)...

Η έκθεση Pott / Pott στην Αθήνα

Η έκθεση Pott / Pott, εντάσσεται στον εκθεσιακό κύκλο «Τα δημώδη», του The Symptom Projects, που επιχειρεί να διερευνήσει μέσα από τους προβληματισμούς της...