Φθηνή στέγη: Πώς με 350 ευρώ τον μήνα παίρνεις σπίτι – Παραδείγματα

Με τη διάθεση αποταμιεύσεων ύψους 10-20.000 ευρώ -οι οποίες κάλλιστα θα μπορούν να προέρχονται από τους γονείς και να μεταβιβαστούν στα παιδιά χωρίς φόρο- αλλά και την ανάληψη της υποχρέωσης καταβολής της δόσης της τάξεως των 300-400 ευρώ, οι νέοι ηλικίας έως 39 ετών αποκτούν τη δυνατότητα να αγοράσουν το δικό τους σπίτι.

Αποκτούν επίσης τη δυνατότητα να ανακαινίσουν ένα παλαιό σπίτι που ενδεχομένως υπάρχει στην οικογένεια το οποίο επίσης μπορεί να περιέλθει στην ιδιοκτησία τους χωρίς κανέναν φόρο.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πρόγραμμα «Το Σπίτι Μου» έρχονται να συμπληρώσουν το σκηνικό που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην αγορά των ακινήτων: οι τιμές έχουν ανέβει στα ύψη και αυτό προκύπτει και από τα χθεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Τα επιτόκια έχουν ήδη ανέβει και θα ανέβουν. Προς το παρόν υπάρχει σταθερό επιτόκιο (και ασφαλές) το οποίο όμως ήδη κυμαίνεται στα επίπεδα του 3,2-4,2%.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι χωρίς το πρόγραμμα, η αγορά ενός σπιτιού αξίας 150.000 ευρώ με δάνειο που να αντιστοιχεί στο 80% της αξίας του ακινήτου, θα χρειάζεται 30.000 ευρώ μετρητά και μια δόση 640 ευρώ τον μήνα για διάρκεια της τάξεως των 25 ετών.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές που δημιουργούνται;

Πρώτον να αγοραστεί ένα καινούργιο ακίνητο με πολύ χαμηλότερο αρχικό κεφάλαιο και πολύ μικρότερη δόση. Το ίδιο σπίτι των 150.000 ευρώ μπορεί να αγοραστεί με αρχικό κεφάλαιο 15.000 ευρώ (σ.σ τα επιδοτούμενα δάνεια θα χρηματοδοτούν ακόμη και το 90% της αξίας του ακινήτου) και μια μηνιαία δόση της τάξεως των 516 ευρώ τον μήνα όσο περίπου είναι το ενοίκιο ενός ακινήτου 60-70 τετραγωνικών.

Για όποιον δεν αντέχει αυτή τη δόση, υπάρχει η εναλλακτική να αποκτηθεί ένα φθηνότερο σπίτι (π.χ 120.000 ευρώ) το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ίδιους πόρους 12.000 ευρώ και μια μηνιαία δόση 413 ευρώ για 25 χρόνια ή 353 ευρώ για 30 χρόνια. Κατά την αγορά του ακινήτου ο νέος δεν θα πληρώσει φόρους, καθώς προστατεύεται ούτως ή άλλως από το πλαίσιο προστασίας της αγοράς κύριας κατοικίας ενώ ακόμη και τα μετρητά που ενδεχομένως του λείπουν μπορεί να τα πάρει από τους γονείς του νόμιμα και φανερά με γονική παροχή σε χρήμα, η οποία επίσης δεν φορολογείται.

H δεύτερη λύση είναι να αξιοποιηθεί ένα υφιστάμενο ακίνητο που ενδεχομένως υπάρχει στην ευρύτερη οικογένεια. Ο γονιός μεταβιβάζει το ακίνητο στο παιδί του με αφορολόγητη γονική παροχή (θα καταβληθούν μόνο τα έξοδα μεταβίβασης) ώστε ο νέος να καταστεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Στο ιδιόκτητο πλέον ακίνητο μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας προϋπολογισμού έως 25.000 ευρώ οι οποίες θα επιδοτηθούν με 50%-90%. Η διαφορά μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο.

Άρα, κάποιος που θα λάβει επιδότηση 70% θα πρέπει να πληρώσει (με άτοκο δάνειο) 7500 ευρώ για να κάνει παρεμβάσεις 25.000 ευρώ στο σπίτι του. Επιπλέον θα μπορεί να πάρει πρόσθετη επιδότηση έως 3.000 ευρώ (το 30% του κόστους των έργων) για να κάνει ανακαινίσεις. Συνολική επιδότηση λοιπόν άνω των 20.000 ευρώ για να γίνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ανακαίνισης προϋπολογισμού 35.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ορίστηκε στα 50.000 ευρώ και για το πρόγραμμα ανακαίνισης στα 20.000 ευρώ.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Οικονόμου: Το 2019 παραλάβαμε το 18% του έργου των σιδηροδρόμων και το φτάσαμε στο 75%

«Οι συνθήκες, τα αίτια που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών είναι πολλά, δεν γεννήθηκαν χθες, είναι στο παρελθόν. Συναντήθηκαν ανθρώπινα λάθη και διαχρονικές παθογένειες»,...

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τη Μαρία Κάλλας

Καθώς το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσει την...

ΕΤΕ: Ξεχώρισε το ελληνικό επιχειρείν στην Ευρώπη το 2022

Εντυπωσιακή καταγράφεται η πορεία του ελληνικού επιχειρείν τη χρονιά που μας πέρασε, ξεχωρίζοντας με τις επιδόσεις του με πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο νέο...

ΥΠΤΠ: Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση ασφάλειας σε όλη τη χώρα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Τάραξε τα «στάσιμα νερά» το 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο

Με επιτυχημένη διοργάνωση στις 17-19 Μαρτίου στην Τρίπολη, όπου δημοσιογράφοι – σύνεδροι και εισηγητές ανέλυσαν, συζήτησαν και πρότειναν λύσεις ώστε, σε σημαντικά και επίκαιρα...