
Ο Σεπτέμβριος είναι εκείνος ο μήνας που συνήθως έχουμε ταυτίσει με τα νέα ξεκινήματα και η ιδανική εποχή να θέσουμε νέους στόχους για να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αισιοδοξία και παραγωγικότητα τη σεζόν. Για κάποιους είναι ο μήνας που ηρουτίνα γυμναστικής επιστρέφει και ησωστή διατροφή και ηαποτοξίνωση από το καλοκαίρι έρχονται στο προσκήνιο. Μετά τις διακοπές, που συχνά χαρακτηρίζονται από διατροφικές διαταραχές και παρασπονδίες, είναι μια καλή λύση να βάλετε τον οργανισμό στη διαδικασία αποτοξίνωσης για να τον απελευθερώσετε από συσσωρευμένες τοξίνες που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε ενδοτοξίνες και εξωτοξίνες.
Η ανάγκη αποτοξίνωσης του οργανισμού βασίζεται στην υπόθεση ότι οι συσσωρευμένες τοξίνες είναι η άμεση αιτία της μεταβολικής επιβράδυνσης και της αύξησης βάρους, εκδηλώνοντας μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων όπως συχνή κόπωση και πιθανές γαστρεντερικές δυσκολίες, εξηγούν από την επιστημονική ομάδα της Natural Salus , μιας start-up από το Alto Adige που ειδικεύεται στη φυτοθεραπεία.
Τροφές αποτοξίνωσης
Όταν μιλάμε για μια δίαιτα που βασίζεται σε τροφές αποτοξίνωσης, πρέπει αμέσως να καταρρίψουμε έναν μύθο: δεν υπάρχουν τροφές αποτοξίνωσης καθαυτές, αλλά υπάρχουν τροφές που είναι λειτουργικές και υποστηρίζουν όργανα όπως το συκώτι στην εργασία απόρριψης τοξινών.
Νερό
Κάθε πρόγραμμα αποτοξίνωσης πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα και να πίνεται κυρίως μεταξύ των γευμάτων.
Ίνες
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια (οι φακές και τα ρεβίθια είναι επίσης ιδανικά για την παρασκευή κρύων σαλατών), τα δημητριακά ολικής αλέσεως – σιτάρι, κριθάρι, και λαχανικά (όπως αγκινάρες, καρότα, μπρόκολο, λάχανο, σέλινο, μάραθος).
Βιταμίνες
Για τη βιταμίνη C δεν πρέπει να λείπουν τα εσπεριδοειδή, επομένως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, οι ντομάτες και οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές. Η βιταμίνη Α υπάρχει σε αφθονία στο πεπόνι και τις πατάτες, η βιταμίνη Β1 στα δημητριακά και τα όσπρια. Η βιταμίνη Ε περιέχεται στο ελαιόλαδο και τα καρύδια, το σπανάκι και τα σπαράγγια. Τέλος, για τη βιταμίνη Κ δεν πρέπει να λείπουν τα σταυρανθή λαχανικά, ο μαϊντανός, τα παντζάρια, το αβοκάντο και η μπανάνα.
Μεταλλικά άλατα
Ακόμη και στην περίπτωση των μεταλλικών αλάτων, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι απαραίτητα. Τα αποξηραμένα φρούτα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, όπως και οι σπόροι.
Πράσινο τσάι
Είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος αποτοξίνωσης. Εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις (όπως εγκυμοσύνη και θηλασμός), μπορείτε να πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Η νηστεία δεν είναι αποτοξίνωση
«Για να κάνει τη δουλειά του, το συκώτι, ένα βασικό όργανο για τον καθαρισμό του σώματος, απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά», λέει η Dr. Sara Farnetti, expert στη λειτουργική ιατρική. «Για να βοηθήσουμε το σώμα να αποτοξινωθεί, πρέπει να το υποστηρίζουμε ενεργά σε κάθε γεύμα, προκειμένου να κάνουμε αποτελεσματικές τις αντιδράσεις που επιτρέπουν στο κύτταρο να έχει καλό μεταβολισμό». Σύμφωνα με την Dr.Sara Farnetti, υπάρχουν τρεις καλές συνήθειες για να υποστηρίξουμε, μέσω της διατροφής, τις διεργασίες που διέπουν την αποτοξίνωση: ζεστό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κατανάλωση πικρών λαχανικών σε κάθε γεύμα και προσθήκη αρωματικών φυτών και μπαχαρικών στα πιάτα.
Πηγή: stereanews.gr