Γ. Οικονόμου: Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες είναι συνώνυμο με την αξιοπρεπή διαβίωση

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες είναι συνώνυμο με την αξιοπρεπή διαβίωση» τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPΕΝ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας πως «η απευθείας στήριξη που δίνουμε στους πολίτες, είναι το μέτρο που μπορεί να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και δυστυχώς δεν φαίνεται να τελειώνει γρήγορα  η κρίση». Έχουμε σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων. Δεν έχουμε αφήσει καμία κοινωνική ομάδα μόνη της και δεν θα σταματήσουμε να ψάχνουμε νέες δυνατότητες, επισήμανε επίσης ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως «χωρίς πολλά λόγια, χωρίς φανφάρες, χωρίς φούμαρα, χωρίς να εμφανίζουμε την πραγματικότητα άλλη από αυτή που είναι, όλο το προηγούμενο διάστημα κάποιος κάτι κάνει, για να μην έχουμε ακόμα πιο ακραία προβλήματα. Και αυτός που το κάνει είναι η Πολιτεία. Και το κάνει με τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η χώρα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες αυξήσεις εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων. «Αυξήσεις που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου και σε μια σειρά από καταναλωτικά αγαθά. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανάμεσα σε αυτή και η χώρα μας, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με δυσκολίες πάρα πολύ μεγάλες. Απέναντι σε αυτές τις δυσκολίες, η Κυβέρνηση με συνέπεια, με σχέδιο, με μια πολιτική σώφρονα, από το Σεπτέμβριο κάνει ό,τι είναι δυνατόν, εξαντλεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτές».

Όπως επισήμανε ο κ. Οικονόμου στη συνέντευξή του στο OPEN, μαζί με τη στήριξη από την κυβέρνηση «ένας δεύτερος πυλώνας είναι ο έλεγχος της αγοράς με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η συντεταγμένη Πολιτεία, είτε αυτό αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είτε αφορά τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, για να αναχαιτίσουμε την οποιαδήποτε πρόθεση έχουν ορισμένοι να αισχροκερδήσουν. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί στη Βουλή και έχει πει ότι μόλις προσδιοριστούν από τη Ρ.Α.Ε. αυτά τα υπερκέρδη, τα «ουρανοκατέβατα», η Κυβέρνηση θα τα φορολογήσει με έναν υψηλότατο συντελεστή 90%. Ό,τι ποσό προκύψει, θα έρθει στον Κρατικό Προϋπολογισμό, για να προστεθεί στην ενίσχυση που ήδη δίνουμε και που ήδη αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Ό,τι προκύψει από τη φορολόγηση αυτών των υπερκερδών θα έρθει να προστεθεί σε αυτή την ενίσχυση και θα επιστραφεί  στους πολίτες και, κυρίως, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι δύσκολη, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Οικονόμου. «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία, την αγανάκτηση, τις δυσκολίες του κόσμου να πληρώσει. Οφείλουμε, όμως, να λέμε την πραγματικότητα. Είναι τέτοιες οι αυξήσεις στο ρεύμα που καμία πολιτική σε καμία χώρα από μόνη της, δεν μπορεί να τις μηδενίσει. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να τις μετριάσει με συνεχείς παρεμβάσεις, είτε αφορά τα οικιακά, είτε τα αγροτικά, είτε τα επιχειρηματικά τιμολόγια, που θα δουν και αναδρομική στήριξη από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε όσο μπορούμε το αποτύπωμα των αυξήσεων. Είδαμε, για παράδειγμα, ότι η Δ.Ε.Η. χθες ανακοίνωσε ζημιές. Έδωσε 800 εκατομμύρια για εκπτώσεις απευθείας στους πελάτες που ήρθαν να προστεθούν στην ενίσχυση που έδωσε το Κράτος».

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο, πρωτοφανές φαινόμενο πολύ μεγάλων ανατιμήσεων. Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι να προσπαθεί, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που υπάρχει -και το αποδεικνύουμε με αριθμούς, με το τι γίνεται και στο εξωτερικό με τη σύγκριση με μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες και πώς διαμορφώνεται η αγορά εκεί- προκειμένου να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας και να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το τσουνάμι ανατιμήσεων. Για παράδειγμα, επιχειρήσεις με επαγγελματικό ρεύμα, οι φούρνοι ή μικρά γραφεία επαγγελματιών που κι αυτοί είχαν δει τεράστιες ανατιμήσεις, θα πάρουν αναδρομική στήριξη από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο και διπλάσια στήριξη για τον Απρίλιο σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ρεύματος».

«Η απευθείας στήριξη που δίνουμε στους πολίτες, είναι το μέτρο που μπορεί να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και δυστυχώς δεν φαίνεται να τελειώνει γρήγορα  η κρίση. Έχουμε ομάδες επαγγελματικές ομάδες και καταναλωτές, που, κατά καιρούς, θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερη στήριξη. Έχουμε μπροστά μας την καλοκαιρινή περίοδο, που οι αγρότες θα χρειαστούν περισσότερη στήριξη. Τα ποτίσματα απαιτούν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Και εκεί κανείς πρέπει να δει πώς θα σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων. Δεν έχουμε αφήσει καμία κοινωνική ομάδα μόνη της και δεν θα σταματήσουμε να ψάχνουμε νέες δυνατότητες» τόνισε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε: «Έχουμε πλήρη συναίσθηση πώς πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων. Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες είναι συνώνυμο με την αξιοπρεπή διαβίωση, να μπορούν να μαγειρεύουν, να μπορούν να πλένονται, να μπορούν να ζεσταίνονται. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της διάστασης και της ταύτισης αυτής. Και χωρίς πολλά λόγια, χωρίς φανφάρες, χωρίς φούμαρα, χωρίς να εμφανίζουμε την πραγματικότητα άλλη από αυτή που είναι, όλο το προηγούμενο διάστημα κάποιος κάτι κάνει, για να μην έχουμε ακόμα πιο ακραία προβλήματα. Και αυτός που το κάνει είναι η Πολιτεία. Και το κάνει με τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό».

Κλείνοντας την συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κοινωνία. Βρισκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, αντιμέτωποι με την ακρίβεια. Και συμμεριζόμαστε την απαίτηση του κόσμου να δουλεύουμε συνεχώς, να προσπαθούμε συνεχώς, για να βρίσκουμε καινούργιες δυνατότητες και να προσθέτουμε στη στήριξη που ήδη έχουμε κάνει. Και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και με πολύ μεγάλη σεμνότητα.

Η Κυβέρνηση δεν έχει ιδεοληψίες. Δεν αντιμετωπίζει με ιδεοληψίες την κρίση αυτή, όπως δεν αντιμετώπισε με ιδεοληψίες και την κρίση του κορονοϊού και της πανδημίας, όταν με μια γιγαντιαία οικονομική ενίσχυση κράτησε όρθια την ελληνική κοινωνία και τη βοήθησε να επανεκκινήσει. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύουν στην παρέμβαση, δεν πιστεύουν στην ισχύ του κρατικού μηχανισμού, στα δύσκολα. Η ιστορία όμως άλλο αποδεικνύει. Δεν υπάρχει Κυβέρνηση που να έχει στηρίξει τόσο πολύ κρατικές δομές και την ελληνική κοινωνία, όσο αυτή η Κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας. Το ίδιο κάνουμε και τώρα».

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Η 15η Ολομέλεια της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στο Πλωμάρι Λέσβου

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 15η Ολομέλεια της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στο Πλωμάρι Λέσβου, καθώς αποτελεί την έδρα τριών Μελών της Κοινότητας, του Ούζου Βαρβαγιάννη...

Η πόλη της Στερεάς με το… άρμα στην είσοδό της

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Σε αδιέξοδο όσοι θέλουν να αποκτήσουν δική τους στέγη

Οι τιμές των ακινήτων επέστρεψαν στα προ μνημονίων επίπεδα. Ομως, τίποτα –εκτός από τις τιμές– δεν θυμίζει σήμερα τη χρυσή εποχή της κτηματαγοράς. Τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα,...

Επτά ανατροπές σε συντάξεις και εφάπαξ με το μίνι ασφαλιστικό

Ευεργετικές διατάξεις για χιλιάδες ασφαλισμένους, συνταξιούχους που εργάζονται, ή έχουν χρέη και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, αλλά και άτομα με αναπηρίες που...

Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας – Ποιες είναι από την 1η Οκτωβρίου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr