Γ. Οικονόμου: Σύσκεψη Μητσοτάκη-Γεωργαντά τη Δευτέρα για τα αποθέματα τροφίμων της χώρας

Σχετικά με την επάρκεια προϊόντων στην ελληνική αγορά, ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά και θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για τα αποθέματα και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Οικονόμου: Τρεις απαντήσεις στους μύθους περί ανοχής της αισχροκέρδειας από την κυβέρνηση

Τρεις απαντήσεις «στους μύθους περί ανοχής της αισχροκέρδειας από την κυβέρνηση» έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Κάνουμε ότι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας με πολιτικές που στηρίζουν τους ευάλωτους και με πράξεις απαντάμε στους μύθους περί ανοχής της αισχροκέρδειας» είπε ο κ. Οικονόμου.

Πρώτον – είπε ο κ. Οικονόμου – το 90% των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας θα επιστραφεί στην κοινωνία όπως είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ήδη έχει δοθεί εντολή στη ΡΑΕ να αναλύει τα στοιχεία των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα και με γνώμονα αυτή την ανάλυση θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από φορολόγηση υπερκερδών γιατί κανείς δεν έχει προσδιορίσει ακόμη αυτά τα υπερκέρδη.

Δεύτερον αναφορικά με την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας είπε ότι τον τελευταίο μήνα έγιναν 3500 έλεγχοι στην αγορά, διαπιστώθηκαν 841 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 500 χιλιάδων ευρώ «και θα συνεχιστούν χωρίς ανοχή».

Τρίτον στο νόμο που ψηφίστηκε χθες περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση σε 7 κατηγορίες προϊόντων, όπου οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλλουν εντός δυο ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ τα αποθέματα σε πρώτες ύλες για την παραγωγή, μεταξύ των οποίων λιπάσματα ζωοτροφές, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι άλευρα και φυτικά έλαια εκτός ελαιολάδου. Η μη συμμόρφωση επισύρει κατάσχεση και πρόστιμο έως 100 χιλ. ευρώ είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά στο πλαίσιο μιας νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης είπε.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου λαμβάνει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι κατά την τοποθέτηση του θα εκφράσει εκ νέου τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, θα επαναλάβει την στήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, και την βοήθεια της χώρας μας προς τους πρόσφυγες, εκ των οποίων μέχρι στιγμής βρίσκονται 13 χιλιάδες στην Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι θα αναφερθεί στην ανάγκη συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, και θα υπογραμμίσει την σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου στη σημερινή συζήτηση θα μετέχει και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, και θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της Ουκρανίας, ενώ την αυριανή συζήτηση θα τεθεί το θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίση και το πρόβλημα ανατιμήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις προτάσεις του για λήψη πρωτοβουλιών ώστε να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι «στηρίζουμε την πρόταση της Κομισιόν για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου».

Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και είπε ότι χθες ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος που περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% συγκριτικά με πέρσι, και η συνολική μείωση προσεγγίζει το 35% σε σχέση με το 2018, και υπερκαλύπτει την σχετική υπόσχεση του πρωθυπουργού. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «οκτώ στους δέκα πολίτες θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρσι».

Ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη χθεσινή στάση του στη Βουλή, λέγοντα ότι είναι «τραγελαφικό το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανεμούριο και σε αυτό το θέμα. Ο κ. Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και μετά άλλαξε θέση. Είναι συνεπής στην ασυνέπεια του ο κ. Τσίπρας. Ο εγκλωβισμός του κ. Τσίπρα γεννά πολιτική παραφροσύνη, και δεν βοηθά την πατρίδα. Είναι ίδιος κι απαράλλακτος με τον Τσίπρα στις πλατείες και τα τρακτέρ. Είναι ξεπερασμένη από την πραγματικότητα η στάση αυτή όπως και το να αρνείται ότι οι επάλληλες κρίσεις είναι παγκόσμιες. Μιλάει ακόμη για ακρίβεια Μητσοτάκη, μιλάει με ευκολία για δισεκατομμύρια για να δηλητηριάσει τη σκέψη των πολιτών. Ίδιος κι απαράλλαχτος με τον Τσίπρα του όχι που έγινε ναι και πολλών άλλων αξέχαστων στιγμών» είπε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε: «Για εμάς αντίπαλος δεν είναι ο κ.Τσίπρας αλλά η ακρίβεια και οι επιπτώσεις της».

Οικονόμου: Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αποθέματα και τους πιθανούς κινδύνους

«Η οδηγία που έχει δοθεί στην ΡΑΕ και στο αρμόδιο υπουργείο είναι το συντομότερο δυνατό να έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τις παρεμβάσεις για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός χθες στη βουλή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα επιβολής φορολογίας στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

«Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα περιορισμού της αισχροκέρδειας σε μια σειρά από τομείς της αγοράς. Και σε ότι αφορά και την ενέργεια και η κυβέρνηση και ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας η ΔΕΗ, χορηγούσαν και εξακολουθούν να χορηγούν εκπτώσεις και μάλιστα να επιδοτούν τους καταναλωτές με πολλά χρήματα στην προσπάθεια μετριασμού των ανατιμήσεων. Συνεπώς αυτό που θα έρθουμε να κάνουμε παρατηρώντας και προσδιορίζοντας τα υπερκέρδη αλλά και το περιθώριο υπερφορολόγησης και περαιτέρω ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού, για να διαθέσουμε και αυτά τα έσοδα στη μάχη κατά της ακρίβειας, είναι κάτι επιπρόσθετο στα όσα μέτρα έχουμε πάρει όλο το προηγούμενο διάστημα. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει φορολογήσει υπερκέρδη για το λόγο ότι αυτά απαιτούν χρόνο να προσδιοριστούν μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία. Κανείς δεν θέλει να παριστάνει το τροχονόμο παρατηρώντας κάποιους να κερδίζουν και κάποιους να πληρώνουν» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πλαφόν που έχουν βάλει αλυσίδες super market σε συγκεκριμένα προϊόντα αφού είπε ότι πολλές εταιρείες λιανικής συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αντίστοιχα είχαν συμπεριφερθεί για κάποια κατηγορία προϊόντων και την περίοδο της πανδημίας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων σε μια σειρά από προϊόντα που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανότητα να έχουμε ελλείψεις. «Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και ένα ζήτημα της σύσκεψης είναι τα αποθέματα και οι πιθανοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπαϊντεν και πρόσθεσε ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας.

Σε ερώτηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αστικής ευθύνης για τις εφημερίδες είπε «οι διατάξεις που ψηφίσαμε στη βουλή αποσκοπούν στο να δώσουν διαφάνεια, ταυτότητα στα έντυπα και να προσδιορίσουν τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι κυρώσεις που επιβάλλει η συντεταγμένη πολιτεία θα εφαρμόζονται έτσι ώστε να προστατεύεται και το κύρος των θεσμών και το κύρος του Τύπου και οι πολίτες που θεωρούν ότι βάλλονται ή συκοφαντούνται ή αδικούνται από συγκεκριμένα δημοσιεύματα».

«Δεν πρόκειται για διατάξεις που επιφέρουν λογοκρισία, δεν δημιουργούν πρόβλημα στην προστασία του Τύπου που άλλωστε προστατεύεται στη χώρα μας συνταγματικά» σημείωσε.

Επίσης είπε ότι αυτό που κάνουν οι διατάξεις είναι να αντιμετωπίσουν κενά και παράθυρα όπου επιτρέπουν σε διάφορους επιτήδειους να εμφανίζουν αχυράνθρωπους ως υπευθύνους των εντύπων, τους επιτρέπουν να εκμεταλλεύονται διάφορα παράθυρα της νομοθεσίας σε διάφορους πολυδαίδαλους διαδρόμους και να μην είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους που τους καταλογίζει η ελληνική δικαιοσύνη.

«Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, δεδομένου ότι το ΕΣΡ από το σύνταγμα έχει κάποιες ελάχιστες εγγυημένες αρμοδιότητες και ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να του προστίθενται και άλλες» πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι σκοπός είναι να εκτελούνται οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, διότι, όπως είπε, μέχρι στιγμής υπήρχαν έντυπα που μέσα από αδιαφανείς ή κουτοπόνηρες διαδικασίες εκχωρούσαν τις απαιτήσεις σε τρίτους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί η επιβαλλόμενη κύρωση.

«Τα χρήματα που το πρακτορείο αποδίδει σε κάθε έντυπο που διανείμει, εφόσον υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση η οποία πρέπει να εκτελεστεί, θα εισπράττονται από το αρμόδιο όργανο είτε αυτό είναι η φορολογική αρχή της χώρας, είτε φυσικό πρόσωπο πριν της εκχώρησης στον οποιοδήποτε τρίτο. Ερχόμαστε με ένα νόμο στο πνεύμα του συντάγματος να κάνουμε αυτό που λέει το σύνταγμα» είπε.

Για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε μνημόνιο ο κ. Οικονόμου είπε ότι με κυβέρνηση της ΝΔ και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα δεν θα οδηγηθεί ούτε σε νέα μνημόνια ούτε σε παραπάνω φόρους. «Αυτός είναι ο λόγος που εφαρμόζουμε μια λελογισμένη και σώφρονα πολιτική και για να στηρίξουμε την κοινωνία και να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της χώρας έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα όταν ο δυσάρεστος κύκλος κλείσει να συνεχίσουμε τη δυναμική ανάπτυξης που είχε και πιστεύουμε θα έχει η ελληνική οικονομία» είπε.

Για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε «πεποίθησή μας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να τρέξει γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση-πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη- να δείξει αντανακλαστικά, όπως και στη πανδημία, όχι μόνο γιατί αυτό είναι αναγκαίο για να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στα κράτη να σταθούν στο πλευρό των πολιτών αλλά και για το λόγο ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ακρίβεια στην αγανάκτηση και το θυμό που δημιουργεί να δώσουν έδαφος στην ανάπτυξη αντισυστημικών και λαϊκίστικων κραυγών και ρευμάτων που θα ξαναφέρουν χώρες σε περιπέτειες όπως αυτές που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα».

Για την κατάργηση του προστίμου στους ανεμβολίαστους στους άνω των 60 είπε ότι μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ισχύουν τα πρόστιμα, σημείωσε ότι έχουν βεβαιωθεί και έχουν εισπραχθεί πρόστιμα και θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία σύντομα και αποσαφήνισε ότι η κατάργηση του προστίμου σε σύντομο διάστημα δεν σημαίνει ότι τα όσα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί θα ακυρωθούν.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Θεσσαλονίκη: Υπογράφηκε η σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης

Η σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε το μεσημέρι στο σταθμό «Αγίας Σοφίας», παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, των Υπουργών...

Αντιπροσωπία της ΠΟΓΕΔΥ στα εγκαίνια της έκθεσης Agri Innovation Expo 2023

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Mειωμένος κατά 11% ο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Agrino: Κάθε λανσάρισμα και ένα Βραβείο Σχεδιασμού Συσκευασίας

Και οι 5 προϊοντικές σειρές που λάνσαρε η Agrino από το 2019 μέχρι σήμερα κέρδισαν βραβείο στο διαγωνισμό Packaging Awards. Στη φετινή διοργάνωση των Packaging Awards η εταιρία κατέκτησε το Gold...

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων σήμερα, αλλά η Ελλάδα θρηνεί άταφα ζώα

Θα έπρεπε να σκεφτόμαστε τι έχουμε καταφέρει για τα ζώα στον πλανήτη, πώς έχουμε αγκαλιάσει αυτά που ζουν δίπλα μας και τι πρέπει να...