«Γέφυρα συνεργασίας» μεταξύ της Πρεσβείας της Πολωνίας και του Πολεμικού Μουσείου

Η περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, καθώς και η διερεύνηση  των ιστορικών δεσμών μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδος -σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο- τέθηκαν «επί τάπητος» σε Σύσκεψη, που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο, μεταξύ του Προέδρου του Διοικητού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιου Λιάσκου και του Πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα Αρτούρ Λόμπαρτ.

Με δεδομένη την εκατέρωθεν προσφορά των δύο χωρών, στις κατά περιόδους πολεμικές συρράξεις, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη βούλησή τους για περαιτέρω συνεργασία, αλληλεγγύη, κοινές συμπράξεις και προγράμματα, με απώτερο στόχο, εκτός των άλλων, και την εξεύρεση τρόπων και μέσων, προκειμένου να ενθαρρύνουν και παροτρύνουν τη νεολαία και των δύο χωρών στην ιστορική γνώση.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος υπογράμμισε πως το Πολεμικό Μουσείο θα τιμά πάντα στο χώρο του την Πολωνία, ως μια χώρα που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, η οποία -όπως είπε ο Πρόεδρος- ποτέ δεν ξεχνά το χρέος της προς του Πολωνούς Φιλέλληνες κατά την Επανάσταση του 1821.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λιάσκος υπενθύμισε πως ένα Τμήμα της Οχύρωσης του Τείχους της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου είναι αφιερωμένο στους Φιλέλληνες της Πολωνίας.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Πολωνίας τόνισε πως ο λαός της χώρας του θαύμασε απεριόριστα την ανδρεία των Ελλήνων στους Βαλκανικούς Πολέμους και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εστίασε την αναφορά του στο 1821, επισημαίνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως η Ελληνικής Επανάσταση αποτέλεσε παράδειγμα για το λαό της Πολωνίας και άναψε την «σπίθα» του πόθου της Πολωνίας για την ελευθερία της.

Ο κ. Αρτούρ Λόμπαρτ  αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Φραντσίσεκ Μιεζεγιέφσκι -τον πλέον γνωστό από τους Πολωνούς Φιλέλληνες- ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία τακτικού στρατού από Φιλέλληνες εθελοντές και ο οποίος πέθανε ηρωικά, μαζί με άλλους δώδεκα Πολωνούς συντρόφους του, το 1822, στη Μάχη του Πέτα.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων, με το κύριο βάρος να επικεντρώνεται στην τοποθέτηση Μνημείου Φιλελλήνων στον Εξωτερικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου, με τη συνεργασία, σύμπραξη και συνδρομή της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό.

Η επίσκεψη του Πρέσβη της Πολωνίας ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση του στους εκθεσιακούς χώρους του Πολεμικού Μουσείου.

Ο κ. Λιάσκος επέδωσε στον κ. Λόμπαρτ το «Αριστείο του Αγώνος», το οποίο δόθηκε από τον Βασιλιά Όθωνα στους Αγωνιστές του 1821 και το οποίο αποτελεί το έμβλημα του Πολεμικού Μουσείου.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο δημιούργησαν 450 εθελοντές

Η ζωή του Αθανασίου Διάκου από την ημέρα της βάπτισής του στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το …βάπτισμα του μαρτυρίου στις 24 Απριλίου 1821...

Πρόταση Μητσοτάκη για λεωφόρους μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών. Στο πλαίσιο...

Γραμμένη Οξυά: Off roading στο νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη

Απαραίτητη η σύντομη στάση για ξεκούραση, την ώρα που ο Χρήστος ετοιμάζει τα φωτογραφικά σύνεργά του ενώ εγώ με τη βοήθεια του Google Maps...

ΙΣΑ: άμεση διευθέτηση ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης δαπανών των ιατρών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πασχαλινές αποδράσεις: Ποιες βαλίτσες θα σε βολέψουν

Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και αν έχετε ήδη κάνει σχέδια να δραπετεύσετε το Πάσχα και όχι απαραίτητα...