Για τους καλοφαγάδες οι καλύτερες ταβέρνες και τα πιο φημισμένα εστιατόρια στη Ν. Εύβοια

Οι άνθρωποι στις ταβέρνες της περιοχής ξέρουν τη δουλειά τους και τη σέβονται. Ξέρουν βέβαια και τα υλικά τους –και τα τιμούν. Στις κρεατοταβέρνες υπάρχουν εξαιρετικοί ψήστες, άντρες πάντα. Τα μαγειρευτά, από την άλλη, τα φτιάχνουν σχεδόν πάντα οι γυναίκες, κρατώντας αυτόν τον παραδοσιακό καταμερισμό της μαγειρικής εργασίας. Στις δε ψαροταβέρνες είναι κανόνας το καλό τηγάνισμα.

Το τυροπιτάρι (μισοφέγγαρο, με πιο λεπτό φύλλο) ή τηγανόψωμο (στρογγυλό, με πιο χοντρό φύλλο) είναι ένα ζυμάρι με προζύμι ή μαγιά ανοιγμένο σε φύλλο και γεμιστό με το λευκό, μαλακό, αιγοπρόβειο τουλουμοτύρι –της Καρύστου είναι διάσημο. Τα κουρκουμπίνια θεωρούνται ως χαρακτηριστικό ζυμαρικό της αρβανίτικης κουζίνας, οπότε θα τα βρείτε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπου τα λένε γκόγκλες ή τζόλια. Και το βουλωτό φτιάχνεται με αρνί καρυκευμένο με σκόρδο και αλατοπίπερο, το οποίο σιγοψήνεται για ώρες σε γάστρα (ή σε κατσαρόλα κλεισμένη πολύ καλά τριγύρω με ζυμάρι), μέχρι να γίνει λουκούμι.

Οι ταβέρνες αναφέρονται ξεκινώντας από την Αμάρυνθο και ακολουθώντας το δρόμο μέχρι Κάβο Ντόρο. Και, φυσικά, δεν βρίσκονται όλες οι καλές στην παρακάτω λίστα: υπάρχουν μόνον εκείνες για τις οποίες η ομάδα του travel.gr έχει ιδίαν αντίληψη, αυτές δηλαδή στις οποίες κάτσαμε στο τραπέζι τους και δοκιμάσαμε το φαγητό τους. Οι υπόλοιπες στην επόμενη αποστολή στη νότια Εύβοια.

Τρία είναι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της νότιας Εύβοιας, όπου τον τόνο δίνει η αρβανίτικη κουζίνα: το τυροπιτάρι, τα κουρκουμπίνια και το βουλωτό αρνί.

Λιμανάκι

Μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες σε όλη την Εύβοια. Φροντισμένο, καθαρό, στην άκρη-άκρη του μικρού λιμανιού της Αμάρυνθου. Σερβίρει στη δροσερή, σκεπαστή βεράντα πάνω στην άμμο (δίπλα στον τεράστιο ευκάλυπτο), στρώνει όμως και τραπεζάκια σε εξέδρα, πάνω στο κύμα. Η πρώτη ύλη, τα φρεσκότατα ψάρια και τα θαλασσινά, έρχονται από τον Ευβοϊκό κόλπο και το Αιγαίο, ενώ η κουζίνα κινείται υπό την εποπτεία του ιδιοκτήτη Γιώργου Μαρίνου.

Σπεσιαλιτέ στο «Λιμανάκι» η (al dente) pasta fresca με γαρίδες. Photo: Περικλής Μεράκος

Την έκπληξη, όμως, κάνει ο νεαρός Κώστας Μαρίνος. Ο οποίος, εκτός από τα μαγειρευτά, ετοιμάζει μια ολόκληρη σειρά από εξαιρετικά ωμά και καπνιστά ψαρικά (το κάπνισμα το κάνει μόνος του, σημειωτέον): καρπάτσο από πελαγίσια τσιπούρα και λαβράκι, σεβίτσε από τόνο κλπ. Στα μαγειρευτά ξεχωρίζει η (al dente) pasta fresca με γαρίδες και ο ντόπιος τραχανάς με γαρίδες ή με λαβράκι. Ανάλαφρο τηγάνι, ζουμερό το ψητό ψάρι. Πολλοί οι Αθηναίοι, αλλά και οι ντόπιοι που έρχονται εδώ για να συνοδεύσουν το ούζο τους με τα ωμά του. Επιλεγμένη λίστα κρασιών με πολλά λευκά και ελάχιστα κόκκινα. Η σάλα ζωγραφισμένη από ντόπιο ζωγράφο.

Αμάρυνθος, Λιμάνι Αμαρύνθου, 2229036609

Το «Μεσοστράτι» στον Αλμυροπόταμο παίρνει τα ψαρικά του από τα ντόπια καΐκια, μόλις φθάσουν φορτωμένα με τα αλιεύματα της μέρας. Photo: Περικλής Μεράκος

Μεσοστράτι

Σαν να πετάγεσαι από το σπίτι σου στο κοντινό μεζεδοπωλείο για ένα ουζάκι και δυο-τρεις (ή και πολλές) φιλικές κουβέντες. Τέτοιο είναι τούτο εδώ το μαγαζάκι πάνω στην απέραντη παραλία του Αλμυροποτάμου, το οποίο βλέπει στο εκθαμβωτικό θαλασσινό τοπίο και παίρνει τα ψαρικά του από τα ντόπια καΐκια, μόλις φθάσουν φορτωμένα με τα αλιεύματα της μέρας.

Συνήθως τηγανίζει και ψήνει (καλά) μικρόψαρα: γαύρους, κουτσομουρίτσες, γόπα, σαρδέλα. Έχει όμως και γίγαντες, μπακαλιάρο σκορδαλιά, σουπιές με σπανάκι. Συντονισμένο με τα πολλά μπιτ της πολυσύχναστης παραλίας, η οποία ζει το καλοκαίρι εν χορδαίς και τυμπάνοις, έχει τη χάρη του.

Αλμυροπόταμος, Παναγία, 2223 053188

Η ταβέρνα «Cavo Armirihi» στο Αρμυρίχι έχει έξοχη κουζίνα, βασισμένη σε υλικά της οικογένειας που την τρέχει. Photo: Περικλής Μεράκος

Cavo Armirihi

Είναι ολόκληρο το πακέτο που κάνει αυτήν την οικογενειακή ταβερνούλα της Αγγελικής και του Στέλιου Νικολή τόσο ξεχωριστή. Βρίσκεται σε μαγευτική παραλία στο Αρμυρίχι, με τη θάλασσα κάδρο, οι δε άνθρωποι παραμένουν γλυκύτατοι κι ευγενέστατοι ακόμα κι όταν γίνεται λαϊκό προσκύνημα.

Η μαμά και η θεία μαγειρεύουν έξοχα τα κλασικά κι αγαπημένα: παστίτσιο, γεμιστά, κόκορα κοκκινιστό, κατσίκι λεμονάτο (και οτιδήποτε άλλο με κατσικάκι), γαριδομακαρονάδα, τηγανιά κοτόπουλο, τηγανόψωμο με προζύμι. Ο Στέλιος, από την άλλη, ψήνει διάφορα τη ώρας, ανάμεσά τους και πολύ καλά παϊδάκια προβατίνας. Δικά τους όλα τα κρεατικά και τα τυροκομικά, δικά τους και πολλά από τα βιολογικά λαχανικά. Στο τέλος δοκιμάστε και την καρυδόπιτα.

Αρμυρίχι, 6949912936, 6983041016

Η «Ταβέρνα του Γιώργου» στον Λιμνιώνα των Μεσοχωρίων έχει εξαιρετική θέση πάνω στην αμμώδη παραλία. Photo: Περικλής Μεράκος

Η Ταβέρνα του Γιώργου

Πολύ καλή οικογενειακή ψαροταβέρνα, σε εξαιρετική θέση πάνω στην πλατιά, αμμώδη παραλία του Λιμνιώνα –με θέα θαλασσινή, που θαμπώνει. Ανεβαίνεις με λίγα σκαλάκια για να βρεθείς σε μια σκεπαστή βεράντα. Στο πλαϊνό μακρόστενο και ρομαντικό μπαλκονάκι, που σκεπάζεται από πέργκολα με κληματαριά, τα τραπεζάκια σε μονή σειρά δίνουν αίσθηση ιδιωτικότητας.

Τα τηγανητά καλαμαράκια στην «Ταβέρνα του Γιώργου» είναι τέλεια. Photo: Περικλής Μεράκος

Αφράτο τηγανόψωμο με τοπικό αιγοπρόβειο τυρί, ολόφρεσκα πελαγίσια ψάρια στη σχάρα, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες, τέλεια καλαμαράκια τηγανητά. Σερβίρει και ντόπια κρεατικά της ώρας. Ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος (Ντίνος) Πάλλης οργανώνει καλά τη δουλειά: όλο το προσωπικό, όπως και ο ίδιος, είναι απροσποίητα φιλικοί και το σέρβις αποτελεσματικό.

Λιμνιώνας Μεσοχωρίων, 6932771777

Η ταβέρνα «Μουριές» βρίσκεται δίπλα σε καταπράσινη ρεματιά με πλατάνια και τρεχούμενο νερό, στο Παραδείσι. Photo: Περικλής Μεράκος

Στην πιο δημιουργική μεριά του μενού βρίσκεται ο νεαρός σεφ Μιχάλης Αντωνίου. Photo: Περικλής Μεράκος

Μουριές

Δίπλα σε καταπράσινη ρεματιά με πλατάνια και τρεχούμενο νερό, αυτή η οικογενειακή ταβέρνα λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1930 και βρίσκεται σήμερα στα χέρια της τέταρτης γενιάς. Υπερυψωμένη και σκιερή βεράντα, ρουστίκ σάλα με τζάκι. Μεγάλη ποικιλία δικών τους κρεάτων από το εκτροφείο τους (έχουν και ελάφια), λαχανικά και τυριά από το χωριό και τη γύρω περιοχή.

Οι «Μουριές» λειτουργούν αδιαλείπτως από το 1930. Photo: Περικλής Μεράκος

Αν θέλετε να μείνετε στην τοπική κουζίνα, εδώ θα απολαύσετε σπουδαία μαγειρευτά όπως προβατίνα ή ελάφι με χειροποίητες κουρκουμπίνες, αρνάκι με αγουρίδες, πίτες και τυροπιτάρες, καθώς και ζυμωτό ψωμί από την κα. Παγώνα. Ο κ. Αντώνης, πάλι, ετοιμάζει θαυμάσια κρεατικά, σουβλιστά και της ώρας.

Ραβιόλια με μανιτάρια Δίρφυς, σάλτσα από μπύρα Septum και καπνιστή παντσέτα, στις «Μουριές». Photo: Περικλής Μεράκος

Στην πιο δημιουργική μεριά του μενού ο νεαρός σεφ Μιχάλης Αντωνίου προτείνει ευφάνταστα πιάτα όπως κεφτεδάκια αρνιού με σάλτσα ντομάτας και παστουρμά, ραβιόλια με μανιτάρια Δίρφυς, σάλτσα από μπύρα Septum και καπνιστή παντσέτα, μάγουλα μοσχαρίσια στο κρασί, κότσι χοιρινό καραμελωμένο με φασκόμηλο. Επαγγελματικό μα φιλικό σέρβις.

Παραδείσι, επαρχιακή οδός Μαρμαρίου-Αμυγδαλιάς, 2224031760

Το Χωνί

Οικογενειακή ταβέρνα με παραδοσιακή καρυστινή κουζίνα. Βρίσκεται σε εξοχική τοποθεσία σε υψόμετρο 500 μέτρων, στην είσοδο του χωριού Κατσαρώνι. Από τη μεγάλη υπερυψωμένη αυλή-βεράντα θα έχετε πανοραμική θέα προς την Κάρυστο και τη θάλασσα. Η κα. Ολυμπία ετοιμάζει νόστιμα μαγειρευτά όπως κόκορα ή κατσίκι κοκκινιστό με κουρκουμπίνες, κατσίκι λεμονάτο, αρνί στη γάστρα, χορτόπιτα, κάποιες φορές και λαγό στιφάδο και ζυμωτό ψωμί.

Κατσίκι λεμονάτο στην ταβέρνα «Το Χωνί», στο Κατσαρώνι. Photo: Ταβέρνα «Το Χωνί»

Το «Χωνί» είναι διάσημο και για τις μαστόρικες σούβλες του (αρνί, πολύ καλό κοκορέτσι, κοντοσούβλι), τα εξαιρετικά παϊδάκια και τα ψητά της ώρας στα κάρβουνα. Τα κοκόρια, τα αρνιά και τα κατσίκια είναι δικής τους εκτροφής. Μεγάλες τζαμαρίες περιμετρικά του μαγαζιού, που δεν στερούν κάτι από τη θέα αν αποφασίσετε να φάτε μέσα στη σάλα (συστήνεται για τα πιο δροσερά βράδια).

Κατσαρώνι, 5ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Καρύστου-Χαλκίδας, 2224024152, 6932647374

Υπέρτερη κρεοφαγεία στον «Μητσάκο» στο Ρεούζι, που βασίζεται σε δικά του αρνιά, κατσίκια και χοιρινά. Photo: Παραδοσιακή Ταβέρνα “Μητσάκος”

Χασαποταβέρνα Μητσάκος

Υπέρτερη κρεοφαγία χωρίς περικοκλάδες. Μην σας αποθαρρύνει η αδιάφορη εμφάνιση αυτής της οικογενειακής ψησταριάς. Προχωρήστε στη μεγάλη βεράντα και καθίστε βλέποντας όλον τον νότιο Ευβοϊκό και το Στουρονήσι στο βάθος. Αν βρεθείτε εκεί το ηλιοβασίλεμα ακόμα καλύτερα –είναι υπέροχα.

Παραγγείλετε συκώτι τυλιγμένο σε μπόλια, αρνί στη γάστρα, παϊδάκια προβατίνας στα κάρβουνα, κάτι από τις πολλές σούβλες (κοκορέτσι, χοιρινό κοντοσούβλι, αρνί). Έχουν δικά τους αρνιά, κατσίκια και χοιρινά, ενώ τα υπόλοιπα υλικά προέρχονται από τα γύρω χωριά, τα δε τυριά από τοπικό τυροκομείο. Πολύ καλές τιμές. Ψήνει ο ιδιοκτήτης Σπύρος Οικονόμου.

Ρεούζι (Ζωοδόχος Πηγή), 3 χιλιόμετρα έξω από τα Νέα Στύρα, επαρχιακή οδός Λεπούρων-Καρύστου 2224051405

Το Στέκι των Δειπνοσοφιστών

Αν μη τι άλλο, στο μαγαζί θα πάτε για το υπέροχο πέτρινο κτήριο στο οποίο στεγάζεται, καθώς και για το τοπίο της Κρύας Βρύσης, δίπλα στις πηγές και κάτω από τα πλατάνια. Εδώ, το όλο concept του μενού στηρίζεται στην αρχαιοελληνική ιδέα των συμποσίων: να τρως και να επικοινωνείς με φίλους. Κι αυτήν ακριβώς την αίσθηση επιχειρούν να δώσουν οι ιδιοκτήτες, η κα. Σοφία και ο κ. Βαγγέλης.

Το «Στέκι των Δειπνοσοφιστών» στα Στύρα αντλεί τις ιδέες του μενού του από τα συμπόσια της αρχαίας Ελλάδας. Photo: Το Στέκι Των Δειπνοσοφιστών Στα Στύρα

Έτσι, τα ονόματα των φαγητών είναι αρχαιοελληνικής έμπνευσης. Για παράδειγμα «Θρίδαξ μετά Ποικιλίας Αρτυμάτων», που δεν είναι παρά σαλάτα μαρούλι με μυρωδικά ή «Τυρός Μακεδονικός Πεπερίτης», δηλαδή η γνωστή μας τυροκαυτερή. Χαρακτηριστικά είναι ωστόσο και ορισμένα πιο πολύπλοκα φαγητά όπως πανσέτα χοιρινή με γλυκόξινη σάλτσα, μέλι και θυμάρι, σκορδαλιά ρεβιθιών (ονομάζεται «Κρεωκάκαβο»), ξιφίας σε σάλτσα από μούρα ή φέτες χοιρινού φιλέτου γεμιστές με δαμάσκηνα και γαρνιρισμένες με αγκινάρες και πουρέ αρακά («Κρέα Γαλαθηνού»). Έχει και λέσχη, στην οποία μπορείτε να κάνετε αίτηση για να γίνετε μέλος.

Στύρα, Κρύα Βρύση, 22240 42100, 6936 061261

Στον «Ξυπόλητο» στο χωριό Πόθι μαγειρεύει προσωπικά ο αντιδήμαρχος Καρύστου κ. Δημήτρης Ξυπόλητος. Photo: Περικλής Μεράκος

Ξυπόλητος

Οικογενειακή ταβέρνα σε ρουστίκ ύφος, με ξύλινα τραπέζια και προνομιακή θέση σε γωνία που βλέπει στη δασωμένη πλατιά του ημιορεινού χωριού Πόθι. Μοναδικό το παλιό Παντοπωλείο, ένα μαγαζί μέσα στο μαγαζί, το οποίο πουλάει από πινέζες μέχρι κατσαρόλες και ταψιά. Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Ξυπόλυτος, που είναι ταυτοχρόνως και αντιδήμαρχος Καρύστου, μαγειρεύει με γνώση και αγάπη την τοπική κουζίνα της περιοχής.

Ο «Ξυπόλητος» βασίζεται σε κρέατα δικής του παραγωγής, μαγειρεύοντας γνήσια χωριάτικη κουζίνα της περιοχής. Photo: Περικλής Μεράκος

Τα τυροκομικά (τουλουμοτύρι, κεφαλοτύρι) και τα κρεατικά που χρησιμοποιεί έρχονται κατά 80% από τη φάρμα του: αρνιά, πρόβατα, κατσίκια, χοιρινά, μοσχάρια, κοκόρια –ακόμα και τα λουκάνικα με πορτοκάλι και θρούμπι ή το παστό χοιρινό (πασπαλά). Τα λαχανικά, πάλι, είναι από τα μποστάνια του στο χωριό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το πεντανόστιμο αρνάκι βουλωτό στη γάστρα, αλλά και τυροπιτάρι, κουρκουμπίνες και στριφτή χορτόπιτα με τουλουμοτύρι. Πολλά ψητά της ώρας και σούβλες, αλλά και ψωμί ζυμωτό με γλυκάνισο, ψημένο στον ξυλοφουρνο.

Πόθι, επαρχιακή οδός Γιαννιτσίου-Χανίων, 6974892742

Ο «Γευσίπλους» προσφέρει εκλεπτυσμένες γεύσεις βασισμένες στη νέα ελληνική κουζίνα. Photo: Γευσίπλους

Γευσίπλους

Εδώ θα έρθετε για να απολαύσετε το ελληνοκεντρικό, δημιουργικό ύφος του εξαιρετικού σεφ (και σκαπανέα της νέας εγχώριας κουζίνας), Γιάννη Μπαξεβάνη, ο οποίος έχει βάλει τη σφραγίδα του στο μενού ως consultant chef. Το εστιατόριο με τη χαρακτηριστική λευκή πρόσοψη βρίσκεται στο κέντρο της Καρύστου και στεγάζεται σε πετρόχτιστο κτήριο 200 ετών. Αναπτύσσεται δε σε τρεις χώρους: μπροστά στον πεζόδρομο, στην καλαίσθητη χειμερινή αίθουσα και στο μέρος που βρίσκεται «κρυμμένο» πίσω από το μαγαζί, μέσα στα στενά της παλιάς πόλης.

Για να πάρετε μια ιδέα, εδώ θα δοκιμάσετε κεμπάπ από τρία είδη κρέατος με πράσινο λεμόνι και σάλτσα γιαουρτιού πάνω σε τραγανή πίτα, κοτόπουλο σχάρας μπούτι χωρίς κόκκαλο πάνω σε ταμπουλέ με αρωματικά, ψητά θαλασσινά σε μους μαύρου ταραμά με χόρτα, κεφτεδάκια με σάλτσα μαυρομάτικα και μους παντζάρι, ριζότο σουπιάς με μελάνι, μάραθο και κρέμα οστρακοειδών. Executive chef ο Θοδωρής Θεοδώρου με την ομάδα του.

Κάρυστος, Θεοχάρη Κότσικα 3, 222402569

Το παραδοσιακό μαγέρικο της Καρύστου «Κάβο Ντόρο» έχει εξαιρετική ελληνική κουζίνα. Photo: Κάβο Ντόρο

Κάβο Ντόρο

Παραδοσιακό μαγέρικο σε ένα γραφικό καλντερίμι με θέα προς τη θάλασσα, στεγασμένο σε ένα κτήριο που λειτουργεί από το 1897. Βιτρίνα με πολλά αχνιστά μαγειρευτά σε κοινή θέα, όπως παλιά.

Κατσικάκι φρικασέ, ψητές φιλεταρισμένες σαρδέλες, κολοκύθια γεμιστά αυγολέμονο, κόκορας κοκκινιστός με κουρκουμπίνες, κουνέλι λεμονάτο με πουρέ σελινόριζας και γλυκοπατάτας, χιουνκιάρ μπεγιεντί, τυροπιτάρα χειροποίητη, ωραία κεφτεδάκια και πολλά άλλα, ανάλογα με την εποχή. Σερβίρει και κρεατικά και ψαρικά της ώρας. Λίγα τραπεζάκια έξω, πρόσχαρο σέρβις.

Κριεζώτου (πάροδος Σαχτούρη), Κάρυστος (22240-22326)

Το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Καρύστιον» είναι κατάλληλο για μια καλή έξοδο ή για κάποια ιδιαίτερη περίσταση. Photo: Karystion Hotel

Καρύστιον

Ενδιαφέρον το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Καρύστιον», το οποίο βρίσκεται σε κομψή βεράντα, μέσα στον καταπράσινο κήπο του, απολαμβάνοντας άπλετη θέα στη θάλασσα. Είναι κατάλληλο για μια καλή έξοδο ή για κάποια ιδιαίτερη περίσταση. Προσεγμένη art de la table, πολύ ευγενικό το προσωπικό.

Το μενού κινείται σε μεσογειακούς δρόμους με fusion διάθεση, αντλώντας ιδέες από τις νότιες ακτές της Μεσογείου (Ιταλία, Γαλλία) και τη Μέση Ανατολή, αλλά και από την κλασική ελληνική κουζίνα. Η χρήση τοπικών πρώτων υλών δίνει έναν ευπρόσδεκτο τόνο οικειότητας. Consultant chef o Πέτρος Χαβελές, chef de cuisine ο Γιάννης Μανώλης.

Ξενοδοχείο «Karystion», Κάρυστος, Κριεζώτου, 2224 022191

Η «Αγκωνή» είναι ένα καλοβαλμένo και pet friendly μαγαζί πάνω στην παραλία της Καρύστου. Photo: Αγκωνή

Αγκωνή

Καλοβαλμένo και pet friendly μαγαζί πάνω στην παραλία, στρώνει τραπέζια σε δροσερή αυλή. Σερβίρει κυρίως ψάρια και θαλασσινά, λίγα κρεατικά και αρκετά ορεκτικά.

Μικρός κατάλογος με εξτρά πιάτα ημέρας, τα οποία ο ιδιοκτήτης και μάγειρας Μελέτιος (Μέλιος) Χατζής εμπνέεται από τα υλικά της εποχής και από ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Πολύ καλό τηγάνι και γαρίδες με ζυμαρικά al dente. Σερβίτσια διαλεγμένα με μεράκι και ωραία στρωμένα τραπέζια.

Κριεζώτου 100, Κάρυστος, 2224 031358

Η οικογενειακή ταβέρνα «του Παναγιώτη» βρίσκεται στην άκρη της υπέροχης παραλίας Ποτάμι, ατενίζοντας το Αιγαίο. Photo: Περικλής Μεράκος

Η ταβέρνα του Παναγιώτη

Αρχετυπικά καλοκαιρινή ταβερνούλα στην άκρη της υπέροχης παραλίας Ποτάμι. Πάνω σε βραχάκια, λίγο πιο ψηλά από τη θάλασσα, η βεράντα σκιάζεται από κληματαριά και μουριές και ατενίζει το Αιγαίο, με το μάτι να φτάνει μέχρι την Άνδρο. Το ρέμα (ποτάμι) του γειτονικού Πλατανιστού εκβάλλει στην αυλή της, περνώντας μέσα από πανύψηλα πλατάνια. Ξεκίνησε σαν καφενείο για τους ντόπιους το 1935, από τον πατέρα του κ. Παναγιώτη Καλογήρου, και μετατράπηκε σιγά-σιγά σε ταβέρνα όταν άνοιξε ο δρόμος.

Η κα. Κατερίνα, η γυναίκα του, μαγειρεύει ντόπιο κατσικάκι λεμονάτο, γεμιστά, ιμάμ, κεφτέδες κοκκινιστούς με πατάτες τηγανητές (δικές τους), χοιρινή μπριζόλα, λουκάνικο και μπιφτέκι στη σχάρα, γαύρο, μελανούρια και μπαρμπούνια στο τηγάνι, αλλά και λούτσους στη σχάρα στην αρχή του καλοκαιριού. Συχνά, μάλιστα, ψαρεύει ο ίδιος ο κ. Καλογήρου. Τα φαγητά συνοδεύονται με σαλάτα από τις δικές του ντομάτες, ενώ σερβίρεται και κρασί παραγωγής του (ποικιλία σαββατιανό).

Ποτάμι, επαρχιακή οδός Καρύστου-Αμυγδαλιάς (προς Κάβο Ντόρο), 222402327, 6974311068

ΠΗΓΗ: arttravel.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Επιπλέον έσοδα 2 δισ. κάθε χρόνο σε μόνιμη βάση έως το 2026

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αποτελεί διαχρονικά σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο φαίνεται να έχουν γίνει κάποια βήματα και όπως προκύπτει...

Π. Παπαϊωάννου από Θερμοπύλες: «Είναι αυτές εικόνες ενός “περήφανου” Δήμου;»

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Mε επιτυχία η εκδήλωση του ΣΒΣΕ για τις επενδυτικές προοπτικές στη Χαλκίδα

Εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα Ενώπιον Νέων Αναπτυξιακών και Επενδυτικών Προοπτικών» και ομιλητές τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Διοικητή της...

Μητσοτάκης: Οι πρώτες 100 μέρες μου φάνηκαν σαν 1.000

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρεί συνέντευξη αυτή τη στιγμή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και στον Αντώνη Σρόιτερ. Αναφερόμενος στους...

Dentist Pass: Μέχρι 22 Οκτωβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις

Μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2023, ισχύει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος Dentist Pass. Οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων, μπορούν...