Γιάννης Κτιστάκις στην Καθημερινή: «Στόχος μου στο Στρασβούργο είναι να μειωθούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου»

Η persona non grata της Τουρκίας, με σπουδές στη Θράκη, το Στρασβούργο και την Αθήνα, άνοιξε την επιστημονική του καρδιά, αναφερόμενος στην πάγια αξία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την θέση του για τη φύλαξη των πανεπιστημίων και τα μειωμένα αντανακλαστικά του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων.

Με υποθέσεις που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και με 55 νικηφόρες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο Γιάννης Κτιστάκις αφήνει τη μάχιμη δικηγορία για την εκλογή του στη νέα θέση του δικαστή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Ένας νέος ρόλος που κερδήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία και ο ίδιος «νιώθει χαρά και δέος γι’ αυτό που έρχεται». Σύμφωνα με τον κ. Κτιστάκι, οι αποφάσεις του δικαστηρίου έχουν μεγάλη και διαχρονική ισχύ, με την τάση να επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων και το κοινωνικό τους πλαίσιο, «τις διακρατικές σχέσεις, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την πολιτική ιστορία των κρατών». Γι’ αυτό και «είναι μια θέση ευθύνης».

Η ανάγκη διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι υπερασπιστικές αποφάσεις τους, αποτελούν διαχρονική αξία και αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών θεμάτων των οποίων άπτεται και η χώρα μας και ο κ. Κτιστάκις έχει ασχοληθεί με την νομική ευαισθησία που τους αρμόζει. Πριν δύο χρόνια, κέρδισε την υπόθεση της κατάργησης της σαρίας στη Θράκη, με την εκπροσώπηση της Μολλά Σαλί στο ΕΔΔΑ, που αποτέλεσε ράπισμα στην επιμονή του ελληνικού κράτους να διατηρεί έναν παρωχημένο νόμο εντός της.

Το 2004 ήταν το έτος που γνωρίστηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο θεωρεί εμπνευστή του σε θέματα διεκδίκησης θρησκευτικών ελευθεριών. «Με ενέπνευσε το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μου δίδαξε ότι όταν έχεις δίκιο θα βρεις τον τρόπο για να το πετύχεις, αρκεί να πειστείς και ο ίδιος. Αν πειστείς, το δίκαιό σου θα κερδίσει από μόνο του. Βλέπετε πόσα χρόνια επιμένει για το πόσο δίκαιο είναι το άνοιγμα της θεολογικής Σχολής της Χάλκης και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει το Πατριαρχείο», αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η εμπειρία του με το ευρωπαϊκό δικαστήριο συνεχίζεται με τους δικαστικούς αγώνες κατοχύρωσης των θρησκευτικών ελευθεριών. Μαζί με το νομικό και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο κατάφεραν να αναγνωριστεί το δικαίωμα του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου να κατέχει ακίνητη περιουσία στην Τουρκία, μετά από προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ένα είδος επιπλέον πτυχίου στη νομική του καριέρα, αποτέλεσε για τον ίδιο, η απαγόρευση της εισόδου του στη γείτονα χώρα, μετά από μια μακρά καριέρα ως νομικός σε υποθέσεις του Πατριαρχείου και ενώ προηγήθηκε η θητεία του ως καθηγητής στη Ροβέρτειο Σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Δυο χρόνια μετά το πραξικόπημα στην τουρκική ενδοχώρα, οι αρχές τον ενημέρωσαν ότι δε είναι επιθυμητός στη χώρα.

Σε μια βαθιά διαδικασία προσήλωσης προς τη διεκδίκηση του δίκαιου, ήρθε σε ρήξη με οικείους και οικογενειακό περιβάλλον για το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού, ενώ στηρίζει την απόφαση του ελληνικού κράτους για την παρουσία φύλαξης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, λέγοντας ότι «τα πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα διερχομένων αλλά χώρος έντονου προβληματισμού και ανάπτυξης κινημάτων διαμαρτυρίας, βεβαίως, των φυσικών, όμως χρηστών τους: των φοιτητών και των καθηγητών. Κανενός άλλου».

Από το πρώτο κιόλας έτος της σχολής του, υπήρξε έντονη η ανάγκη του να διεκδικήσει μέσω της νομικής οδού τα δικαιώματα των ανθρώπων και των μειονοτήτων, όπως της Θράκης ή της Αλβανίας, καθιστώντας πάγιο το αίτημα για υπεράσπιση και ενδυνάμωσή τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, με κορύφωμα την προσπάθεια που θα καταβάλλει για το σκοπό αυτό, από τη νέα του θέση του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Ο στόχος μου στο Στρασβούργο δεν είναι να μειωθούν οι αριθμοί προσφύγων αλλά οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου», αναφέρει στη συνέντευξη, προβάλλοντας μια ισχυρή θέση απέναντι σε όλους τους επικριτές της «υπεραξίας» που έχει δοθεί στην προάσπισή τους. «Απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι έχουμε θεοποιήσει τα δικαιώματα του ανθρώπου ή ότι είμαστε δικομανείς, να θυμίσω ότι τα σύγχρονα κράτη ξεκίνησαν την Ιστορία του με διακηρύξεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ας θυμηθούμε το Ρήγα Φεραίο και τη διακήρυξή του, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τις γαλλικές και αμερικανικές διακηρύξεις. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δε δημιουργήθηκε από μια κάστα τεχνοκρατών, αλλά από τους πολιτικούς που βγήκαν από το καμίνι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτός ο κλάδος δικαίου είναι πιο έντονα επηρεασμένος από τη σύγχρονη ιστορία, εθνική και παγκόσμια», είπε χαρακτηριστικά.

Η εκλογή του συμπίπτει με την ημερομηνία ανακοίνωσης όλων των ανεκτέλεστων αποφάσεων ανά τις χώρες, ανασύροντας παράλληλα, ευαίσθητα θέματα για το ελληνικό κράτος και αφορούν σε ζητήματα των μειονοτήτων, επίλυσης παράνομων απαλλοτριώσεων, το καθεστώς που επικρατεί στις φυλακές και κάθε είδους αποφάσεις για ανυπακοή προς το Δημόσιο. Θέματα στα οποία η ελληνική πολιτεία έχει επιδείξει κωλυσιεργία.

Στην πλήρη και μεστή συνέντευξή του, ο κ. Κτιστάκις προβλέπει ότι θέματα κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος θα απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και συμπίπτουν με την απαρχή της θητείας του.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ο Αλεξάντερ Πέιν στην έναρξη του 2ου Evia Film Project

Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, κάτοχος δύο βραβείων Όσκαρ, θα βρεθεί στο 2o Evia Film Project (20-24 Ιουνίου 2023), την πράσινη δράση που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,...

Ανοίγει ξανά την Πέμπτη η Διώρυγα της Κορίνθου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Μανώλης Γλέζος: 82 χρόνια πριν κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση...

Κάτω από τον υπέροχο ήλιο της Σίφνου

Όταν θα πάρεις την απόφαση να επισκεφτείς τη Σίφνο, πρέπει πρώτα να καταλάβεις ότι δεν είναι ένα ακόμη νησί διακοπών. Είναι μια εμπειρία που...

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Νέες διευκρινίσεις για τους ετεροδημότες

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr