Γιοβάνοβιτς: «Εγώ έχω την ευθύνη»

Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε επίσημα το μεσημέρι της Τετάρτης (16/06) τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ως νέο προπονητή του κλαμπ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τον Σέρβο τεχνικό να δίνει εξαρχής το στίγμα της φιλοσοφίας του και του τρόπου με τον οποίο σκοπεύει να λειτουργήσει για να δημιουργήσει την ομάδα της επόμενης χρονιάς.

Ο 59χρονος τεχνικός έδειξε απόλυτο σεβασμό στη δουλειά των προκατόχων του (παρά την αποτυχημένη σεζόν), δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς τους παίκτες και τις θέσεις που θα γίνουν μεταγραφές και ανέφερε πως θα θεωρήσει επιτυχημένη τη σεζόν, αν ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι ευχαριστημένος με αυτό που θα βλέπει στον αγωνιστικό χώρο.

    Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην επίσημη παρουσίασή του:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος που μετά από χρόνια θα κάνω συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά. Αν κάνω και κάποια λάθη πιστεύω ότι θα έχετε κατανόηση. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Παναθηναϊκού για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που μου δόθηκε να είμαι προπονητής της ομάδας. Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη, όσον αφορά το παρόν και το μέλλον της ομάδας. Τη δέχομαι με μεγάλη ευχαρίστηση και διάθεση να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό να γυρίσει εκεί που πρέπει να είναι πρωτίστως στο ελληνικό πρωτάθλημα και αργότερα αν όλα είναι καλά και στην Ευρώπη.

Η πρώτη μου επαφή με τον Παναθηναϊκό έγινε τον Οκτώβριο. Εκείνη την περίοδο δεν είχα  γνώση για κάποια πράγματα για τον Παναθηναϊκό τότε. Θα ήταν ρίσκο. Δεν θα είχα τον χρόνο να κάνω τα πράγματα που θέλω. Η δεύτερη επαφή έγινε μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Ηταν όταν ήρθα στην Αθήνα και κατάλαβα ότι ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλη διάθεση να με φέρει με το τιμ που δουλεύει μαζί μου τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μεγάλη τιμή γιατί ξέρω τι πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα. Θέλω να δημιουργήσω συνθήκες ώστε να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός εκεί που πρέπει να είναι. Ξέρω ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι θα παρουσιάσουμε ένα έργο που να κάνει τους φιλάθλους του Παναθηναϊκό να αγκαλιάσουν την ομάδα. Να μας βοηθήσουν και αυτοί. Αυτοί θα μας δώσουν την πνοή να δώσουμε περισσότερα πράγματα. Αρχικά το χρονικό διάστημα που είμαι στην ομάδα ο στόχος μας είναι να αξιολογήσουμε το υπάρχων ρόστερ. Φυσικά και θα θέλαμε να ενισχύσουμε την ομάδα σε κάποιες θέσεις. Ξέρουμε το ρόστερ και μπορώ να πω ότι έχουμε πλήρης εικόνα. Σίγουρα όταν εργαστώ με τους παίκτες η εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική. Η δουλειά ενός προπονητή είναι να βελτιώσει τα παιδιά από το υπάρχων ρόστερ. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κινήσεις, ώστε να είναι ο Παναθηναϊκός πιο δυνατός από του χρόνου. Θα φτιάξουμε ένα προφίλ, ώστε να ικανοποιήσουμε τους φίλους της ομάδας. Αυτό το θέμα είναι κάτι που αφορά εμένα και το τιμ μου. Μαζί μου θα έχω τους συνεργάτες μου και θα παλέψουμε γι’ αυτό που έχουμε στόχο. Αυτό περιμένω και από το ιατρικό τιμ. Θα πρέπει να δουλέψουμε ως μεγάλη ομάδα. Έχουμε τεράστιες ευθύνες».

    -Για το ποια θα είναι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της ομάδας:
«Ένας προπονητής σαν εμένα μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας σίγουρα θεωρώ ότι ο κάθε προπονητής έχει ένα δικό του στυλ. Μου χρειαζόταν χρόνος στο ξεκίνημα μου για να διαμορφώσω το προφίλ μου. Σε όλες τις ομάδες που ήμουν αλλά και στον Παναθηναϊκό, το ποδόσφαιρο που η ομάδα έχει ένα συγκεκριμένο στυλ με την υπογραφή του προπονητή. Πόσω μάλλον για τον Παναθηναϊκό, που ανεξαρτήτως τι προβλήματα έχει, θα πρέπει το παιχνίδι να ικανοποιήσει τους οπαδούς. Πιστεύω ότι με την δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε μια εικόνα που θα ικανοποιεί και την ομάδα και τους φιλάθλους. Όσον αφορά το σύστημα θα το δείτε σύντομα στον αγωνιστικό χώρο, όπου και κρινόμαστε όλοι».

    -Για το αν έχει ολοκληρώσει την μελέτη του ρόστερ και τι εισηγήσεις έχει κάνει για παίκτες που θέλει να αποκτηθούν:
«Και εγώ και το τιμ μου σε καθημερινή βάση αξιολογούμε και το ρόστερ. Είναι καθημερινή δουλειά. Έχουμε πλήρη εικόνα. Με την εικόνα που έχω, ξέρω ακριβώς τι θα χρειαστεί για να κάνουμε την ομάδα καλύτερη. Υπάρχουν αρκετές συζητήσεις γύρω από την ομάδα δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να εκφράσω απόψεις για παίκτες που θα αποχωρήσουν είτε το στυλ είτε τα ονόματα των παικτών που μπορεί να πάρουμε. Πάντα με το σκεπτικό ότι η ομάδα έχει παίκτες στο ρόστερ με συμβόλαιο για ένα χρόνο ή και παραπάνω ακόμα. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η διοίκηση είναι ενημερωμένη».

    -Για το που εντόπισε τα κυριότερα προβλήματα της ομάδας και αν θα υπάρξει αύξηση και αν θα είναι ικανοποιημένος από αυτό:
«Σας αρέσει αυτή η λέξη: “ μπάτζετ”. Δεν είμαι προπονητής που πηγαίνω σε ομάδες και διαχειρίζομαι τα χρήματα. Δεν το κάνω αυτό. Ότι υπάρχει διάθεση από την πλευρά της διοίκησης να ενισχυθεί η ομάδα, υπάρχει. Υπεύθυνος για το μπάτζετ είναι η διοίκηση. Για τα οικονομικά θέματα η ευθύνη είναι της διοίκησης και όχι δική μου.  Ξέρω πως ότι θα κάνουμε θα είναι στο πλαίσιο ομαλής λειτουργία της ομάδας. Δεν είμαι άνθρωπος που θα ζητούσα συγκεκριμένο μπάτζετ. Οι ευθύνες μου είναι πολύ μεγάλες. Όσον αφορά τα προβλήματα της περσινής χρονιάς θέλω να σας πω ότι δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι σωστό να σχολιάσω τη δουλειά δύο άλλων συναδέλφων. Τα εξωαγωνιστικά που είχε ο σύλλογος, μπορούσα να τα δω όπως εσείς και τα αγωνιστικά φυσικά. Τα γνωρίζω εγώ και το τιμ μου. Δεν θα ήταν σωστό να τα συζητήσω δημόσια».

    – Για τον λόγο που το συμβόλαιο του είναι μονοετές και αν ο Παναθηναϊκός του χρόνου θα είναι διεκδικητής του πρωταθλήματος:
«Για το θέμα του συμβολαίου θέλω να πω ότι είναι δική μου επιλογή. Δεν είχε να κάνει με τον Παναθηναϊκό. Η δική μου επιλογή ενός χρόνου δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται. Πάντα το πρώτο μου συμβόλαιο θέλω να είναι ένα χρόνο. Όλοι ζούμε απο το αποτελέσματα. Ένα συμβόλαιο που είναι πολυετές, δεν με διασφαλίζει. Η ομάδα που με παίρνει θέλω να έχει εμπιστοσύνη σε μένα και εγώ θέλω να είμαι ικανοποιημένος για τις συνθήκες δουλειάς. Αν υπάρχουν αυτά τα δύο τότε είμαστε εντάξει. Δεν θέλω τα συμβόλαια να είναι πρόβλημα στη σχέση μας. Είναι κάτι πιο ασφαλές για μένα και για την ομάδα. Θέλω και εγώ ο ίδιος να αισθάνομαι καλά. Όσον αφορά το πρωτάθλημα: Η Ιστορία του Παναθηναϊκού με βάση αυτά που έχει πετύχει τόσα χρόνια. Η Ιστορία του, το ορίζει αυτό. Η ομάδα τόσα χρόνια με βάση την Ιστορία της, πρέπει να πρωταγωνιστεί. Ο Παναθηναϊκός πέρασε δύσκολη περίοδο τα τελευταία 10 χρόνια. Αν έλεγα ότι του χρόνου η ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα, δεν θα ήμουν σοβαρός. Πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουμε εκεί που πρέπει να είναι ο Παναθηναϊκός. Ο ανώτερος σκοπός πρέπει να είναι το πρωτάθλημα. Αν δεν ψάχνουμε αυτόν τον στόχο δεν θα τον βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση που υπάρχει στην ομάδα για να μπορέσουμε να θέσουμε τους στόχους. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που με οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση».

    -Για το γεγονός ότι πρέπει να φύγουν πολλοί παίκτες και αν ο ίδιος θεωρεί πως θα χρειαστεί να προσληφθεί και τεχνικός διευθυντής:
«Υπάρχουν 41 ποδοσφαιριστές. Οι ομάδες που δούλευα είχαν 26 ποδοσφαιριστές. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα που έχει πολλά παιδιά από τις ακαδημίες. Πάντα ο Παναθηναϊκός έβγαζε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Να ξέρετε ότι το διάστημα με τον κορονοϊό, το θέμα του ρόστερ υπήρχε παντού. Έπρεπε να έχει πολλά άτομα. Υπάρχει η κουβέντα για τη δημιουργία του Παναθηναϊκού Β΄. Το θεωρώ πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των παιδιών από την ακαδημία. Θα μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για την πρώτη ομάδα. Όσον αφορά το κομμάτι των παικτών που θα έρθουν, σίγουρα αυτό δεν πρέπει να μεγαλώσει το ρόστερ. Κάποιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν. Με μεγάλο αριθμό παικτών τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μεγαλύτερα. Αν δημιουργηθεί ο Παναθηναϊκός Β΄ θα υπάρχει μεγαλύτερη άνεση για το ρόστερ. Όσον αφορά το θέμα του τεχνικού διευθυντή αφορά καθαρά την διοίκηση. Υπήρχαν χρονιές που είχα συνεργασία με τεχνικούς διευθυντές και άλλες όχι. Δεν αποφασίζω εγώ γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό θα πρέπει να έχω τον πρώτο και τελευταίο λόγο».

    -Για το τι θα τον άφηνε ικανοποιημένο στο τέλος της επόμενης χρονιάς:
«Δεν είμαι πολλές ημέρες εδώ. Η απάντηση μου είναι απλή. Ζω εδώ και δύο εβδομάδες και καταλαβαίνω το πόσο μεγάλη είναι αυτή η ομάδα. Ξέρω και το mentality. Θα είμαι ικανοποιημένος μόνο αν οι φίλαθλοι της ομάδας και η διοίκηση θα είναι ικανοποιημένοι».

    -Για το αν υπάρχουν ποδοσφαιριστές από το υπάρχον ρόστερ που μπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα:
«Η δουλειά ενός προπονητή είναι να προσπαθήσει να αξιοποιήσει και παίκτες που ενδεχομένως να έχουν και μία όχι καλή εικόνα μέχρι τώρα. Η βάση της δουλειάς κάθε προπονητή είναι να αξιοποιήσει παίκτες σε αυτό το ρόστερ. Όταν τελείωσε η χρονιά δέχτηκαν όλοι μεγάλη κριτική. Αλλιώς το βλέπει κάποιος απ’ έξω και αλλιώς θα μπορώ να βοηθήσω από μέσα έναν παίκτη. Μια ομάδα χτίζεται δεν αγοράζεται. Όποιος προσπάθησε να αγοράσει μια ομάδα δεν έχει πετύχει πολλά πράγματα. Μέσα στο χτίσιμο είναι και η αξιοποίηση των παικτών που δεν κατάφεραν να βγάλουν αυτά που μπορούν. Δεν με φοβίζει αυτό. Στις ομάδες που ήμουν μέχρι σήμερα έχω βοηθήσει πολλούς ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η βασική μου δουλειά».

    -Για το αν θα είναι αυτός που επιλέγει τους παίκτες:
«Η ομάδα είναι αυτή που κινεί τα νήματα. Αξιολογούμε τους ποδοσφαιριστές που προτείνονται στην ομάδα και εγώ είμαι αυτός που επιλέγω ποιος είναι αυτός που μας κάνει. Σίγουρα θα είναι η τελική απόφαση του προπονητή το προφίλ του παίκτη και η θέση. Την τελική απόφαση για τον παίκτη θα τον έχει η ομάδα που πληρώνει. Εμείς θα διαλέξουμε το καλύτερο για μας. Σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να προκύψει κάποιος παίκτης που θα μου αρέσει εμένα ή στους συνεργάτες μου».

    -Για το αν άρχισε να παρακολουθεί τον Παναθηναϊκό από τον Οκτώβριο και ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις στην ομάδα:

«Όταν έκλεισε το θέμα τον Οκτώβριο, ήμουν στα Εμιράτα. Όταν τελειώνω μια συζήτηση με μία ομάδα, τελειώνει. Απλά τότε ο Παναθηναϊκός είχε εκφράσει μια επιθυμία να εργαστώ. Η πραγματική δουλειά μου στον Παναθηναϊκό ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες. Πάλι μου λέτε να σχολιάσω τη δουλειά  των προηγούμενων προπονητών. Δεν θα το κάνω. Σέβομαι και τον Μπόλονι και τον Πογιάτος. Ειδικά ο Μπόλονι έχει μεγάλη εμπειρία. Αυτό που έχω να κάνω εγώ θα το δείτε και θα το συζητήσουμε. Να ξέρετε όσον αφορά τις πληροφορίες για τον κάθε παίκτη δεν τις έχω εκφράσει σε κάποιον πέραν του γραφείου».

    -Για το αν μπορεί αν επηρεάσει την προσπάθεια η πίεση και το κλίμα που υπάρχει για τον Αλαφούζο:
«Δεν θα ήθελα να απαντήσω στο θέμα που αφορά τις αντιδράσεις και τις ευθύνες. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, να είναι οι φίλαθλοι χαρούμενοι. Για τα αποτελέσματα ευθύνη έχουμε εμείς. Αν η ευθύνη πάει αλλού τότε η αξία μας είναι μικρή. Εγώ ως προπονητής και οι ποδοσφαιριστές έχουμε τις ευθύνες. Αυτές πρέπει να τις αισθανόμαστε για να δώσουμε το καλύτερο δυνατό. Όταν οι ευθύνες πάνε στον ιδιοκτήτη τότε η αξία της ίδιας της ομάδας είναι χαμηλή. Δεν το θέλω αυτό. Θέλω να δουλεύω με άτομα που θα μοιράζονται τις ευθύνες. Με αυτό το σκεπτικό η αξία τους θα είναι μεγαλύτερη».

    -Για το ποιο είναι το πλάνο του για τις ακαδημίες:
«Δύσκολες ερωτήσεις. Θέλω να πω τι σκέφτομαι. Ο Παναθηναϊκός ανέκαθεν είχε  ακαδημίες που λειτουργούσαν και λειτουργούν στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι ευτύχημα, καθώς καταλαβαίνουν την ομάδα. Θα πρέπει να είμαστε και πιο αντικειμενικοί πάνω σε αυτό. Σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια πολλοί παίκτες πήραν πολύ εύκολα ευκαιρίες. Είμαι χαρούμενος που θα συνεργαστώ με παίκτες που θα μπορούν να βοηθήσουν και να βελτιώνονται. Θα τους δοθούν ευκαιρίες, αλλά δεν θα στηριχθούμε μόνο σε αυτούς. Δεν θέλω φυσικά να χαθούν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από έναν προπονητή από το να δώσει ποδοσφαιρική ζωή στα καλύτερα τους χρόνια. Θα το κάνω γι’ αυτούς που το λέει η καρδιά τους. Να μοιράζονται την ευθύνη μαζί μου για το καλύτερο αύριο. Θα είμαι δίκαιος και σκληρός. Ξέρω ότι είναι δύσκολη η ζωή ενός ποδοσφαιριστή. Θα πρέπει να είσαι δυνατός. Κάποια παιδιά πήραν την ευκαιρία και αναδείχθηκαν. Αν υπάρχουν αυτοί που θα έχουν σωστή συμπεριφορά, σκέψη και επαγγελματισμό, θα είμαι μαζί τους. Αν υπάρχουν κάποιοι που θα ασχολούνται με άλλα θέματα, μπορεί να έχουμε πρόβλημα».

    -Για τους στόχους της νέας σεζόν:
«Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες. Το δικό μου στοίχημα είναι να κάνουμε το πρώτο βήμα και να έχουμε την κατάλληλη στήριξη. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν ώστε να είμαστε αυτό που πρέπει. Μετά θα είναι αυτονόητοι οι στόχοι».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...

Συνάντηση εργασίας Φάνη Σπανού Carsten Rasmussen στις Βρυξέλλες

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, προσκλήθηκαν και...

Μ. Βλασταράκης: τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Eurobank για το δημογραφικό

Τις πρωτοβουλίες της Eurobank για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ανέπτυξε, επιγραμματικά, ο Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης, συμμετέχοντας σε...

Η Διοίκηση του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ αποχαιρετά τον Θύμιο Τσούκαλο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...