Γκρεμίζονται οι Φούρνοι: «Βροχή» τα λουκέτα-Έκλεισαν 260 αρτοποιεία από την αρχή του χρόνου

Η εκτίναξη του πληθωρισμού της ενέργειας, τα συσσωρευμένα χρέη, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και η μείωση της κατανάλωσης αυξάνουν τα «λουκέτα» στους φούρνους, με τους αρτοποιούς να μην βγάζουν ούτε το δικό τους… ψωμί.

Μέσα στο τελευταίο δίμηνο περισσότερα από 50 αρτοποιεία κατέβασαν ρολά, αυξάνοντας τον αριθμό των «λουκέτων» στα 260 εντός του 2022, όπως λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος έκανε λόγο για 204 αρτοποιεία τα οποία έκλεισαν οριστικά για οικονομικούς λόγους, λόγω συνταξιοδότησης ή λόγω μη διάδοχης κατάστασης, την ώρα που το 15% των αρτοποιών (σ.σ. 2.160 επί συνόλου 14.400 φούρνων που δραστηριοποιούνται στη χώρα) συσσωρεύουν ζημιές.

Τους «καίει» το ενεργειακό κόστος

Ο βασικός λόγος και για τις νέες αναστολές λειτουργίας των αρτοποιείων είναι το λειτουργικό κόστος που έχει διπλασιαστεί, με βασικότερο συντελεστή το κόστος ενέργειας.

Ειδικότερα, ο κ. Μούσιος επισημαίνει στον ΟΤ ότι κάποιοι πάροχοι ενέργειας δεν έχουν πιστώσει στα αρτοποιεία τα αναδρομικά για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια. Κι αυτό γιατί, όπως τους λένε, ούτε και εκείνοι (σ.σ. οι πάροχοι) έχουν εισπράξει τα σχετικά κονδύλια από το κράτος, προκειμένου να τα αποδώσουν στους δικαιούχους.

Μάλιστα δεν πρόκειται για τις «επιστροφές» ενός ή δύο μηνών, αλλά για όλο το χρονικό διάστημα από την αρχή του έτους έως σήμερα, σημειώνει ο κ. Μούσιος.

Για κάθε μικρή επιχείρηση αρτοποιίας το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 5 με 8 χιλιάδες ευρώ. Όταν αυτά τα χρήματα λείπουν από το ταμείο ενώ οι τιμές για ζάχαρη, βούτυρα, τυροκομικά και λάδια «τρέχουν» (η τιμή στο αλεύρι έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα και δεν ανεβαίνει πλέον), οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν ζημιές, επισημαίνει.

Ο χάρτης των «λουκέτων»

Από την αρχή του χρόνου, τα περισσότερα «λουκέτα» έχουν μπει στην Αθήνα, πάνω από 75, στη Θεσσαλονίκη (22-25), στην Κρήτη (20) και 20 στην Στερεά Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στο πεντάμηνο Μαΐου – Νοεμβρίου εφέτος, περισσότεροι από 8 φούρνοι έχουν κλείσει στην Πάτρα. Κάποιοι από αυτούς πουλήθηκαν αλλάζοντας ιδιόκτητη, ωστόσο οι περισσότεροι έκλεισαν οριστικά.

Επίσης, μεταξύ των περιοχών που μπήκαν νέα «λουκέτα» το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου συγκαταλέγονται τα Ιωάννινα. Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, που θεωρείται η «μητρόπολη της αρτοποιίας» έχουν κλείσει τους προηγούμενους μήνες 8 φούρνοι.

«Θηλιά» οι πρώτες ύλες

Εκτός από το ενεργειακό κόστος, οι αρτοποιοί πρέπει να διαχειριστούν και την εκτίναξη των τιμών στις πρώτες ύλες.

«Δεν είναι μόνο το αλεύρι, που η τιμή του έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο. Είναι ζάχαρη που πλέον κοστίζει 1,2 -1,3 ευρώ το κιλό από 0,64 πέρσι, οι διπλάσιες τιμές στα βούτυρα, η αύξηση στο ηλιέλαιο (30 ευρώ τα 10 λίτρα φέτος από 22 πέρσι), η άνοδος 60% στα τυροκομικά και τόσα άλλα», τονίζει ο κ. Μούσιος.

Στα 2 δισ. ο τζίρος των αρτοποιείων

Το «ψαλίδισμα» των εξόδων από μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας, έχει επηρεάσει και τον τζίρο των φούρνων, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση έρευνα της Opinion Poll, για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το 83,2% των πολιτών έχει μειώσει την αγορά καταναλωτικών προϊόντων.

Από την αρχή του 2022 ο τζίρος των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων ανά την Ελλάδα, που απασχολούν 80.000 άμεσα εργαζόμενους και 70.000 έμμεσα εργαζόμενους, έχει υποχωρήσει κατά 20%, ποσοστό που στο σύνολο του έτους μεταφράζεται με απώλειες 500 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή ο συνολικός τζίρος των φούρνων αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, ο Δεκέμβριος ξεκίνησε θετικά, με την κίνηση στους φούρνους να έχει αυξηθεί, προσφέροντας κάποια ψήγματα αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες του κλάδου.

ΠΗΓΗ : ΟΤ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

4 Οκτωβρίου πέφτει στο νερό η πρώτη ελληνική Belharra

Στις 4 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να λάβει χώρα η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra κλάσης ΚΙΜΩΝ. Στο ναυπηγείο της Λοριάν στη βορειοδυτική Γαλλία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 23 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 1821.… Η Άλωση της Τριπολιτσάς. Έλληνικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα από τρίμηνη πολιορκία καταλαμβάνουν την Τρίπολη, όπου είχαν...

Τα «χαμένα μέταλλα» πλήττουν την πράσινη μετάβαση

Οι εγκληματίες στρέφουν το βλέμμα τους στην πράσινη μετάβαση. Αυτό είναι ένα μάθημα από τα προβλήματα στη γερμανική εταιρεία παραγωγής χαλκού Aurubis, της...

Ακίνητα: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις

Πέρα από την καθιέρωση της υποχρεωτικής αγοραπωλησίας ακινήτων μέσω τραπεζών που θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με στόχο να κλείσει μια «μαύρη τρύπα»...

Θεσσαλία: Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές στους πληγέντες

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής...