Στην πολυτάραχη περίοδο του Μεσαίωνα, συγκεκριμένα μεταξύ του 12ου και 13ου αιώνα, μια δυναμική κοινωνία πλανώμενων κληρικών και σπουδαστών, γνωστή ως οι Goliardi, αναδύθηκε εν μέσω ηθικής ακαταστασίας. Αυτή η ομάδα διατύπωνε φωνές διαμαρτυρίας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταπιέζονταν από την εκκλησία. Δημιούργησαν μια φιλολογία που αποτέλεσε πρότυπο μιας πιο ανθρώπινης φιλοσοφίας και προετοίμασαν το έδαφος για τον Ανθρωπισμό.

Εμβληματικό έργο τους είναι τα Carmina Burana, που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ηθικά-σατιρικά, ερωτικά και βακχικά. Η γλώσσα τους είναι λιτή και άμεση, απευθυνόμενη σε ένα πνευματικά ανεπτυγμένο κοινό. Η ποίηση τους αντλούσε στοιχεία από κλασική και μεσαιωνική παράδοση, καθώς και από την καθημερινή ζωή, γεγονός που της επέτρεψε να διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη και να αποκτήσει μιμητές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα Carmina veris et amoris, που είναι τα περισσότερα από τα 228 ποιήματα, θεωρούνται πιο αντιπροσωπευτικά της προσωπικότητας των Goliardi. Ενώ ο ιπποτικός έρωτας είχε κυριαρχήσει, τα Carmina Burana αιφνιδίασαν με την αισθητικότητα και τον πλουραλισμό τους, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του έρωτα και της φύσης.

Η ποίηση των Goliardi επηρεάσε και τον Ντάριο Φο, έναν σημαντικό συγγραφέα του ιταλικού θεάτρου, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Συνέχισε την παράδοση των Goliardi, κριτικάροντας την εξουσία και αποκαθιστώντας την αξιοπρέπεια των καταπιεσμένων. Το έργο του «Mistero Buffo» τον εξέλεξε ως «εθνικό goliardus», αναγνωρίζοντας τη σύνδεση της δουλειάς του με την μεσαιωνική ποίηση.

Επιπλέον, η ποίηση των Goliardi έγινε ευρύτερα γνωστή μέσω της μουσικής σύνθεσης του Γερμανού Καρλ Ορφ, ο οποίος παρουσίασε τα Carmina Burana με την περίφημη χορωδία «O Fortuna». Αυτή η μελοποίηση, καθώς και αργότερα αναδιπλωμένα έργα από καλλιτέχνες όπως οι Doors, κράτησαν ζωντανό το πνεύμα των Goliardi.

Στην Ελλάδα, η ανάδειξη των Carmina Burana συνέβη το 1984 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, και έκτοτε έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές από διάφορες ορχήστρες. Σήμερα, η Εθνική Όπερα της Οδησσού ετοιμάζεται να παρουσιάσει το έργο με περισσότερους από 100 συντελεστές, εισάγοντας το κοινό στον κόσμο των Goliardi, γεμάτο από την ομορφιά της φύσης και τον ενθουσιασμό της νεολαίας.

Αυτή η σημαντική ποίηση από την εποχή του Μεσαίωνα αποτυπώνει τον πυρήνα της ανθρώπινης φύσης και επιβιώνει ως στοιχείο του προοδευτικού μεσαιωνικού παρελθόντος, πατώντας γερά στη γένεση της Αναγέννησης. Πηγή: tovima.gr