Οι τηλεμαχίες μεταξύ υποψηφίων προεδρίας κομμάτων στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες. Το ΠαΣοΚ προχώρησε σε αυτό το εγχείρημα, όπως και στην εκλογή προεδρίας από τη βάση, διοργανώνοντας δύο debates για τις εσωκομματικές εκλογές (2021 και 2024).
Στο πλαίσιο των εσωκομματικών debates, εκτός από τις συνήθεις απαιτήσεις για πρόγραμμα και όραμα, ηγετικές ικανότητες και πολιτικές γνώσεις, οι υποψήφιοι καλούνται να επιδείξουν επιπλέον ικανότητες που αφορούν τη συσπείρωση και κινητοποίηση ενός ρευστού εκλογικού σώματος. Χρειάζεται επίσης να αναδείξουν συντροφικότητα καθώς και ιδεολογική σύγκλιση με προτάσεις στρατηγικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης.
Το debate του ΠαΣοΚ διαμόρφωσε δύο κύριους πόλους. Ο πρώτος απευθύνθηκε κυρίως στα οργανωμένα μέλη και στο ευρύτερο απογοητευμένο κοινό του ΠαΣοΚ. Ο νυν πρόεδρος του ΠαΣοΚ επικεντρώθηκε σε ασφαλή ιδεολογικά και προγραμματικά πλαίσια, ενώ ο Μ. Κατρίνης αναφερόταν στη νοσταλγία για τις κοινωνικές κατακτήσεις του ΠαΣοΚ της δεκαετίας του ’80. Η Ν. Γιαννακοπούλου επικέντρωσε την ομιλία της στις οργανωτικές και προγραμματικές αδυναμίες του ΠαΣοΚ, απευθυνόμενη στους απογοητευμένους από τον Ανδρουλάκη.
Στον δεύτερο πόλο, οι υποψήφιοι προσπάθησαν να επεκτείνουν τη διεύρυνση του ακροατηρίου. Ο Π. Γερουλάνος παρουσίασε μια νέα πολιτική πλατφόρμα, επιδιώκοντας μια διακριτή τοποθέτηση, ενώ η Ά. Διαμαντοπούλου προσπάθησε να αναδείξει τον προσωπικό της στίγμα, αν και η στρατηγική της παρέμεινε αρκετά γενική ως προς τις μελλοντικές προτάσεις. Ο Χ. Δούκας παρουσίασε αριστερόστροφες προοπτικές, αλλά η στρατηγική του κλονίστηκε από την αβεβαιότητα στο θέμα της οργάνωσης και της προγραμματικής ανασυγκρότησης.
Η επιρροή του debate εκτείνεται πέρα από τις στρατηγικές των υποψηφίων, καθώς το ΠαΣοΚ είναι, δεδομένων των συνθηκών στον ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιο για να προσελκύσει δυσαρέσκεια από τους ψηφοφόρους και των δύο κομμάτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές. Το debate, ενώ δεν ανέδειξε εντυπωσιακές αντιπαραθέσεις, καταγράφηκε ως μια σοβαρή και αξιόπιστη διαδικασία, προσδίδοντας ποιοτικό χαρακτήρα στο κόμμα.
Τέλος, αν και δεν παρατηρήθηκε κάποια μεγάλη ανατροπή, υπήρξαν υποψήφιοι που είδαν τη δυναμική τους να μειώνεται, ωστόσο οι outsiders εξέφρασαν ιδέες που φαίνονταν πιο ελκυστικές, ενισχύοντας τον ρόλο του debate στην πολιτική σκηνή του ΠαΣοΚ και τον εκλογικό συσχετισμό.
Πηγή: tovima.gr