Goldman Sachs: Προβλέπει άνοδο του πετρελαίου- πάνω από 100 δολάρια θα φτάσει

Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς, με την τάση επί του παρόντος να αναδεικνύεται πτωτική.

Ωστόσο σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ταύροι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη: εκτιμά ότι ο δρόμος για τιμές κοντά στα 100 δολάρια είναι ανοικτός, κυρίως εξαιτίας ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ο επικεφαλής έρευνας των commodities της Goldman, Τζεφ Κάρι, έχει προβλέψει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το τρέχον έτος: «Θα ξεμείνουμε από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα;” διερωτάται και προσθέτει: «Δυνητικά μέχρι το 2024, θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα».

Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προέτρεψε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές ενέργειας και εξόρυξης, λέγοντας ότι οι δύο τομείς είναι σε θέση να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα.

Ο Τζεφ Κάρι μάλιστα έχει προβλέψει ότι το αργό πετρέλαιο Brent και το WTI θα ανέβουν κατά 23% και θα διαπραγματεύονται κοντά στα 100 δολάρια και 95 δολ. το βαρέλι αντιστοίχως τους επόμενους 12 μήνες διαπραγμάτευσης, μια προοπτική που υποστηρίζει την ανοδική τους άποψη για κέρδη στον ενεργειακό τομέα.

«Συνιστούμε στους επενδυτές να κατέχουν μετοχές εξόρυξης, οι οποίες επηρεάζονται από την ανάπτυξη της Κίνας μέσω της αύξησης των τιμών των μετάλλων», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα σε σημείωμα προς τους πελάτες της .

Η άλλη άποψη

Η UBS πάντως, η οποία ήταν επίσης ανοδική ως προς τις προβλέψεις της για τον μαύρο χρυσό, εκτιμά ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της, καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο προσφορά και οι φόβοι για ύφεση κρατούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σημερινό σημείωμα της τράπεζας, οι τιμές για το Brent μέχρι το τέλος του 2023 θα διαμορφωθούν φτάσουν στα 95 δολάρια το βαρέλι –από τα 75 περίπου που είναι σήμερα- έναντι 105 δολαρίων της προηγούμενης πρόβλεψης των αναλυτών της τράπεζας.

Ταυτόχρονα, προβλέπει ότι με τις περικοπές στην παραγωγή από χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ και με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω αυξημένων μετακινήσεων στο βόρειο ημισφαίριο, θα πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες αναλήψεις αποθεμάτων, αναζωογονώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για το πετρέλαιο.

Οι τιμές σήμερα

Σήμερα Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά καθώς οι traders αναζητούν ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ. Ειδικότερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent υποχώρησαν κατά 41 σεντς, ή 0,5%, στα 76,55 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχώρησε 37 σεντς, ή 0,5%, στα 72,52 δολάρια το βαρέλι.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρήστος Σταϊκούρας: Δέκα πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα «παίκτη» θετικής μνημόνευσης

Τις δέκα δέσμες πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών...

Οι 5G ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα στο 5G Conference Southeastern Europe 2023

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συζητήσεις για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν τα δίκτυα...

«Φωτογραφικές Συναντήσεις» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έτοιμα τα νέα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σε Καναπίτσα, Κάνηθο και Ν. Αρτάκη

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Oικονομική προσφορά για αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», η οποία υποβλήθηκε από την εταιρεία INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ...