Η ανάπτυξη ΑΠΕ από την Μυτιληναίος ανεβάζει την αποτίμηση

Σε υψηλό discount διαπραγματεύεται η μετοχή της Μυτιληναίος σε σύγκριση με παραγωγούς αλουμινίου – ρεύματος, εταιρειών ΑΠΕ, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank Equities η οποία αύξησε την τιμή – στόχο στα 18,7 ευρώ από 14,7 ευρώ προηγουμένως.

Η Eurobank, όμως, επισημαίνει ότι, επειδή η Mυτιληναίος έχει αυξήσει την δυναμικότητα της στις ΑΠΕ – και οι ξένες εταιρείες έχουν διπλάσιους πολλαπλασιαστές – αυτό δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, ελληνικές και ξένες χρηματιστηριακές έχουν προχωρήσει σε μπαράζ αναβαθμίσεων της τιμής – στόχου της Μυτιληναίος κυρίως λόγω της αναμενόμενης λειτουργικής κερδοφορίας απο τις ΑΠΕ, τα οφέλη απο τις υψηλές τιμές αλουμινίου, αλλά και το υψηλό ανεκτέλεστο έργων.

Χθες η Eurobank Equities αύξησε την τιμή – στόχο στα 18,7 ευρω – απο 14,7 ευρώ καθώς εκτιμά ότι, η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα προσθέσει ετήσιο Εbidta 180 -215 εκατ. ευρώ, όταν αναπτυχθεί πλήρως ο σχεδιασμός για περισσότερα απο 2200 MW.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Μυτιληναίος προετοιμάζεται για την έκδοση ευρωομολόγου Eurobond μ ένα κουπόνι που θα κινείται μεταξύ 1,9-2%.
Η τελική απόφαση για την έκδοση δεν έχει παρθεί ωστόσο η εταιρεία θα προχωρήσει στην έκδοση προκειμένου να διαθέτει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι για νέες επενδύσεις – αν και συνολικά διαθέτει μια ρευστότητα ( διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης ) ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Γιατί υπάρχει discount με παραγωγούς αλουμινίου – ρεύματος, διαχειριστές και παραγωγούς ΑΠΕ

Σε μια σύγκριση της κεφαλαιοποίησης της Μυτιληναίος με τις αντίστοιχες κεφαλαιοποιήσεις παραγωγών αλουμινίου- ρεύματος καθώς και εταρειών ΑΠΕ, η Eurobank Εquities διαπιστώνει ότι, η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής εταιρείας βρίσκεται στο χαμηλό σημείο του εύρους των κεφαλαιοποιήσεων με discount για τα μεγέθη του 2021 (σε παραδοσιακούς δείκτες όπως P/ E και Ev/ Ebidta), παρά το γεγονός ότι προσφέρει παρόμοιες αποδόσεις μετρητών (διανομή μερισμάτων και επαναγορές μετοχών) και διατηρεί χαμηλή μόχλευση.

Eιδικότερα, σε σχέση με τους παραγωγούς αλουμινίου όπως φαίνεται στον πίνακα 1 η Norsk Ηydro με κεφαλαιοποίηση 10,7 δισ. ευρώ διαθέτει για το 2021 Δείκτη P/E 14,3, μερισματική απόδοση 3% και δείκτη καθαρό χρέος προς Ebidta 1,3.
H Ρωσική Rusal με κεφαλαιοποίηση 7,8 δις. ευρώ έχει δείκτη P/Ε 3,9, μερισματική απόδοση 3% και δείκτη καθαρό χρέος προς Ebidta 7,3.

Αντίστοιχα, η Mυτιληναίος διαθέτει κεφαλαιοποίηση 1,9 δις. ευρώ, Δείκτη P/ E 11,3 και δείκτη καθαρό χρέος προς Ebidta 1,7 .

Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής εταιρείας, αλλά και ο Δείκτης P/E διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα και σε σύγκριση με μεσαίους παραγωγούς αλουμινίου, παραγωγούς ρεύματος, αλλά και οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία σημειώνει βεβαίως ότι, υπάρχουν διαφορές αποτιμήσεων οι οποίες αντανακλούν διαφορετικές όψεις στα επιχερηματικά μοντέλα των εταιρειών, όπως την ανταγωνιστικότητα στα smelters αλουμινίου, τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ενεργειακών εταιρειών ( όπως το μείγμα μεταξύ παραγωγής ενέργειας και προσφοράς, έκθεση σε μεταφορά – διανομή ρεύματος, ορατότητα στις αποδόσεις για τις εταιρείες που έχουν συμμετοχή σε εταιρείες- διαχειριστές και τέλος στον τύπο των καυσίμων που χρησιμοποιούν για την παραγωγή ενέργειας.

Παρα τις ανωτέρω διαφορές σε σχέση με την Μυτιληναίος ένας κρίσιμος οδηγός είναι τι ποσοστό ΑΠΕ υπάρχει στο μείγμα της λειτουργικής κερδοφορίας.

Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής ρεύματος με μεγαλύτερη έκθεση στις ΑΠΕ διαπραγματεύονται με διπλάσιους πολλαπλασιαστές και θεωρούνται περισσότερο σαν εταιρείες ΑΠΕ παρά σαν παραδοασιακοί παραγωγοί ρεύματος.
Με αυτή την οπτική, για την Eurobank Εquities, η αποτίμηση πρέπει να είναι υψηλότερα, καθώς η εταιρεία επιταχύνει το αποτύπωμα της στις ΑΠΕ.

Πάνω από 16,6 ευρώ ο μέσος όρος στις τιμές – στόχους

Το τελευταίο διάστημα, η Τσεχική Wood έδωσε για την Μυτιληναίος τιμή – στόχο τα 17,2 ευρώ, η Axia Ventrures 15, 7 ευρώ, η Χρυσοχοϊδης 15 ευρώ και η Eurobank Εquties χθες 18,7 ευρώ. Συνολικά, ο μέσος όρος των πρόσφατων αναλύσεων δίνει μια τιμή- στόχο περί τα 16,65 ευρώ.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Βελτιωμένες πρoσφορές για την Εγνατία Οδό ζητά το ΤΑΙΠΕΔ

Νέες βελτιωμένες προσφορές για την Εγνατία Οδό ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από τις κοινοπραξίες των ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίου, λόγω, των αποκλίσεων που υπήρξαν στις δεσμευτικές προσφορές που...

Παίγνια έρωτος στη Χαλκίδα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» φιλοξενεί στην εσωτερική του αυλή την παράσταση «Ερωτοπαίγνια» εμπνέεται από την ανάγκη των δημιουργών της να μιλήσουν για τον έρωτα. Τον έρωτα...

Τι καταβάλλεται από υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

Για την ερχόμενη εβδομάδα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑΠερί τα 105,5 εκατ. ευρώ σε 171.000 περίπου δικαιούχους θα καταβληθούν από το υπουργείο...

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Μια τεράστια απώλεια για το ελληνικό τραγούδι έγινε γνωστή το πρωί της Δευτέρας. Ο Τόλης Βοσκόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.Ο...

Προτάσεις αντιμετώπισης των ανατιμητικών τάσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού

Μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που προκαλούνται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής...