Η αρχή της καταστροφής: Η μέρα που έσκασε η… φούσκα του χρηματιστηρίου

Σαν σήμερα το 1999 ξεκίνησε η μεγάλη καταστροφή με το «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου», όπου χιλιάδες οικογένειες έχασαν το 90% των περιουσιών τους και άλλοι οδηγήθηκαν ακόμα στην αυτοκτονία.

Ήταν ένα πρωινό, σαν σήμερα, στις 23 Σεπτεμβρίου το 1999,- συννεφιασμένο ή όχι δεν έχει σημασία- όταν έγινε το μεγάλο «κραχ του χρηματιστηρίου» και εκατοντάδες οικογένειες για να μην πούμε χιλιάδες έχασαν τις περιουσίες τους. Μέσα στην ματαιοδοξία τους, μέσα στην στοχευμένη «κατεύθυνση», αδυνατούσαν να δουν τον «τοίχο» που υψώνονταν απειλητικά μπροστά. Ζούσαν απλά το όνειρο που… δε θα τελείωνε ποτέ. Η Ελλάδα «άνθιζε» οικονομικά, έκανε επενδύσεις, είχε μπει στην ΟΝΕ και μπροστά είχε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Όλοι έπαιζαν στο Χρηματιστήριο, όλοι αγόραζαν και πούλαγαν. Όλοι στην γειτονιά, στο σόι, στη δουλειά. «Τζόγαραν». Για τέσσερα χρόνια ζούσαν την εποχή των «παχιών αγελάδων», έβγαζαν χρήμα, ένιωθαν επενδυτές και επιχειρηματίες. Εις μάτην…

Γιατί στις 23 Σεπτεμβρίου του΄99 ξεκίνησε η πτώση και πολλές από τις μετοχές αποδείχθηκαν… φούσκες *. Χωρίς αντίκρισμα, εταιρείες χωρίς έργο, αλλά με μοναδικό σκοπό την «ελκυστική» εικόνα στο χρηματιστήριο.

Τι ονομάζεται «φούσκα»

* «Φούσκα» δημιουργείται όταν η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου αρχίζει να αυξάνεται πολύ παραπάνω από τα επίπεδα στα οποία κανονικά θα έπρεπε να κυμαίνεται, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, απλά και μόνο επειδή ο κόσμος πιστεύει πως αυτό πρόκειται να συμβεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση οδήγησαν πολλοί. Οικονομολόγοι, τηλεοράσεις και οικονομικές εφημερίδες, πολιτικοί. Έταζαν, έταζαν, έταζαν και τροφοδοτούσαν τον κόσμο ο οποίος δεν έβλεπε καν το παράλογο. Πως η Κλωνατέξ θα εξαγόραζε την ιταλική Benetton! Ένα μαγαζάκι θα αγόραζε έναν… κολοσσό.
Επικράτησε ένας πανικός επενδύσεων. Ακόμα και το κυβερνών κόμμα το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική του αφίσα για τις ευρωεκλογές είχε σύνθημα «Σήμερα 1.000.000 επενδυτές ξέρουν ότι οι μετοχές τους έχουν αξία».

Για να καταλάβετε επί του πρακτέου:

  • Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1999, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξήθηκε κατά 118%, σκαρφαλώνοντας έτσι στις 6335,04 μονάδες βάσης.
  • Η μετοχή της εταιρείας «Αθηναϊκές Συμμετοχές» το Ιανουάριο του 1997 ήταν στις 61 δραχμές (0,17 ευρώ) και στις 17 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους βρέθηκε στις 18.993 δραχμές (55,73 ευρώ), σημειώνοντας απόδοση ρεκόρ 30.866%!

Κατακόρυφη πτώση και… αυτοκτονίες

Στις 23 Σεπτεμβρίου όλα κύλησαν τούμπα… Ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε πτώση μέσα σε τρεις μόνο ημέρες της τάξης του 12,7% και το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε μια ανεξέλεγκτη πορεία προς τα κάτω. Γρήγορα αποδείχθηκε πως οι περισσότερες μετοχές που αγόραζε ο κόσμος, μιλάμε για περί το 1.5 εκατομμύριο, ήταν «φούσκες». Το πλήγμα ήταν ισχυρότατο και βαρύ για την ελληνική οικονομία αλλά και για τους πολίτες που πολλοί δεν άντεξαν την οικονομική καταστροφή και οδηγήθηκαν ακόμα και στην αυτοκτονία.

Αυτοί που αγόρασαν μετοχές το 1999 έχασαν τελικά πάνω από το 90% των χρημάτων τους:

  • Οι Αθηναϊκές Συμμετοχές, για παράδειγμα, από τις 18.993 δρχ. (55,73 ευρώ) έπεσαν στις 542 δρχ. (1,59 ευρώ) τον Φλεβάρη του 2001 καταγράφοντας απώλειες 97%.

Ανάλογη πορεία «ανόδου και πτώσης» είχαν δεκάδες εταιρείες, όπως οι Ερμής, Εργάς, Χαλυβδόφυλλα, Σιγάλας, Εσκιμό, Κλωστήρια Ναούσης, Αλκάρ

Καμία.. απάτη

Σίγουρα θα αναρωτιέστε για τις συνέπειες αυτών που τάισαν με σανό τον κόσμο, για τις ποινές κτλ. 23 εταιρείες ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη για χειραγώγηση μετοχών και το 2009 το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παρέπεμπε 67 άτομα σε δίκη. Στη συνέχεια, με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42, οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013.

Αυτά…

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο δημιούργησαν 450 εθελοντές

Η ζωή του Αθανασίου Διάκου από την ημέρα της βάπτισής του στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το …βάπτισμα του μαρτυρίου στις 24 Απριλίου 1821...

Πρόταση Μητσοτάκη για λεωφόρους μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών. Στο πλαίσιο...

Γραμμένη Οξυά: Off roading στο νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη

Απαραίτητη η σύντομη στάση για ξεκούραση, την ώρα που ο Χρήστος ετοιμάζει τα φωτογραφικά σύνεργά του ενώ εγώ με τη βοήθεια του Google Maps...

ΙΣΑ: άμεση διευθέτηση ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης δαπανών των ιατρών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πασχαλινές αποδράσεις: Ποιες βαλίτσες θα σε βολέψουν

Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και αν έχετε ήδη κάνει σχέδια να δραπετεύσετε το Πάσχα και όχι απαραίτητα...