Η biennale SPHINX στη Θήβα από τις 2 έως τις 30 Οκτωβρίου

Η Αντιγόνη, η μυθική Θηβαία πριγκίπισσα, επιστρέφει τον Οκτώβριο στον τόπο καταγωγής της, την πόλη της Θήβας, στο πλαίσιο της διεθνούς Biennale SPHINX.

Η biennale SPHINX ιδρύθηκε το 2015 στην πόλη της Θήβας και αφορά την διασύνδεση του τεράστιου πολιτισμικού αποθέματος της πόλης με την σύγχρονη τέχνη, προάγοντας έξυπνα έναν προβληματισμό παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την ίδια την κοινωνική ζωή. Θεωρώντας στην πόλη ως καμβά διοχέτευσης της δημιουργικής ενέργειας, η Biennale με τίτλο: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ / ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS», δίνει το στίγμα των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν διεθνείς και πανελλήνιες εικαστικές εκθέσεις, δρώμενα και performances με την συμμετοχή και την διάδραση του κοινού, μαθητική έκθεση παιδιών της περιοχής, συζητήσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων πρωτοπόρων θεωρητικών και δημιουργών πάνω στην κοινωνικές διαστάσεις της τέχνης.

Το βασικό θέμα της biennale αφορά την διερεύνηση των ορίων και των διαφόρων τύπων σύγχρονων εγκλεισμών, σε αντιστοιχία με τους ρόλους της γυναίκας, με αναφορά το ερώτημα των ανθρώπινων ορίων που θέτει το πρόσωπο της μυθικής Αντιγόνης, πριγκίπισσας της Θήβας, στην ομώνυμη Σοφόκλεια Τραγωδία. Με αφορμή ένα από τα δυνατότερα κείμενα του δυτικού πολιτισμού, αυτό που εξετάζεται είναι η ευρύτερη έννοια του εγκλεισμού, ο εγκλεισμός ως κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση, οι λόγοι και τα κείμενα του, η βία και οι μισητοί κανόνες, η μηχανική της ταυτότητας, οι επιτηρήσεις και οι τιμωρίες στον σύγχρονο κόσμο, όπως ακριβώς τέθηκαν από τον Μ. Foucault, τον G. Agamben και άλλους σύγχρονους στοχαστές. Η παγκόσμια επικαιρότητα μας δίνει πληθώρα ακραίων και ανατριχιαστικών παραδειγμάτων.

Η Biennale, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021, θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θήβας και αναλυτικά περιλαμβάνει τ’ ακόλουθα γεγονότα:

  • Διεθνή εικαστική έκθεση με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ» / «ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS». Στην έκθεση θα συμμετέχουν 21 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. / ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Σε συνεργασία με την ΕΦΑ Βοιωτίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, θα παρουσιαστεί η συλλογική εικαστική εγκατάσταση 40 Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και θεωρητικών με θέμα το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ – o Σύγχρονος Πολιτισμός και η Παράδοση των Κειμένων». Η έκθεση αφορά στην σύνθεση των προσωπικών φωνών του βιβλίου με τα όρια που θέτει ο δημόσιος μνημειακός λόγος, όπως παρατίθεται από την αρχαία παράδοση, σε μια κοινή προσπάθεια ενάντια στην λήθη. Το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» είναι ένα πειραματικό συλλογικό εγχείρημα εγκατάστασης ενός «μέγα-βιβλίου» που πιάνει το νήμα της παράδοσης των εικαστικών βιβλίων (artist’s book). Ένα project της καλλιτεχνικής ομάδας “Ορίζοντας Γεγονότων”. / ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ, 6 έως 30/10/2021, ώρες μουσείου.
  • Διεθνές συμπόσιο πάνω στο θεωρητικό όχημα της biennale με τίτλο: “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ”. Στο συμπόσιο θα εξεταστούν οι κοινωνικές διαστάσεις, οι εγκλωβισμοί, οι έλεγχοι και οι απελευθερώσεις της τέχνης στον σύγχρονο κόσμο. Στις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις θα συμμετέχουν σημαντικοί θεωρητικοί και ακτιβιστές καλλιτέχνες και θα είναι ανοιχτές στις παρεμβάσεις του κοινού / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, 9/10/2021, Πρωί και απόγευμα.
  • Έκθεση τέχνης της μαθητικής κοινότητας της περιοχής με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα 21 Μαθητών, έργα που προέκυψαν μέσα από μαθητικό διαγωνισμό στα γυμνάσια και τα λύκεια της Βοιωτίας. Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα έργα τους δίπλα σε αυτά των καταξιωμένων δημιουργών, μειώνοντας την ψυχολογική απόσταση μεταξύ της τοπικής μαθητικής έκφρασης από αυτήν των επαγγελματιών διεθνούς βεληνεκούς. / ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Performances και εκπαιδευτικά δρώμενα με την συμμετοχή του κοινού. / ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ.
  • Εικαστική εγκατάσταση με θέμα «ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΕΙΑΣ», από την καλλιτεχνική ομάδα της Σφίγγας. Το έργο διερευνά τις διαστάσεις της συμμετοχικής δημιουργικής – κοινωνικής πράξης. Το τοπίο που επικαλείται είναι το τοπίο ενός πρωτόγονου κόσμου όπου το μέλλον γυρίζει με μίας στην προϊστορία, στην χρονικότητα του αιώνιου και του αυτάρκους. Η τεράστια εγκατάσταση θα παρουσιαστεί ως έργο in progress προς το κοινό, καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί σε διεθνείς εκθέσεις. / ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Παρουσίαση μέρους της διεθνούς εικαστικής συλλογής της biennale SPHINX. Η γνωριμία του κοινού με έργα σύγχρονων δημιουργών με αναφορά την ιστορία της πόλης, δημιουργεί ένα καλλιτεχνικό διάδρομο, διαρρηγνύοντας τα όρια ανάμεσα στο παρόν, την ιστορία και τον μύθο, γεγονός που μπορεί να διοχετεύσει σε νέα ύδατα τις αναζητήσεις για ταυτότητα. Η έκθεση μπορεί να γίνει αφετηρία ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης στο μόνιμο αίτημα μας προς την δημιουργία ενός επισκέψιμου εκθεσιακού και εκπαιδευτικού χώρου στο κέντρο της πόλης.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, 2 έως 17 Οκτωβρίου ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, Δίρκης 25, Θήβα. 2 έως 17 Οκτωβρίου. Ανοιχτά Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6-8 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ. , Κυριακή 11 π.μ.-2 μ.μ.

Η Biennale SPHINX ιδρύθηκε το 2015 και ασχολείται με τη διασύνδεση του τεράστιου πολιτισμικού αποθέματος της πόλης της Θήβας με τη σύγχρονη τέχνη, προάγοντας έναν προβληματισμό παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την ίδια την κοινωνική ζωή. Η «κοινωνική γλυπτική» είναι η μέθοδος και το θεωρητικό όχημα της biennale που επιχειρεί την επαναφορά του χαμένου, αρχέγονου περιεχομένου της κοινωνικής συμμετοχής στην σύγχρονη τέχνη, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το βαθύ νήμα που συνδέει το παρελθόν με τον σύγχρονο κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο η Biennale SPHINX επεκτείνει, δίνει διέξοδο και συνδέεται δυναμικά με ανάλογους προβληματισμούς, καλλιτεχνικούς και μη, που εξασκούνται στην Ευρώπη και στον κόσμο

ΠΟΤΕ: 2-30 Οκτωβρίου 2021

ΠΟΥ: ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, Δίρκης 25, Θήβα

INFO: https://www.sphinx-biennale.com/

https://www.facebook.com/sphinx2015

Εικαστική έκθεση: «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ – Ο σύγχρονος πολιτισμός και η παράδοση των κειμένων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, από τις 6 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της διεθνούς biennale SPHINX 2021 με τίτλο ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ παρουσιάζεται, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Βοιωτίας, η εικαστική έκθεση «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ – Ο σύγχρονος πολιτισμός και η παράδοση των κειμένων», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, από τις 6 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021.

Η έκθεση αφορά στην σύνθεση των προσωπικών φωνών του βιβλίου με τα όρια που θέτει ο δημόσιος μνημειακός λόγος, όπως παρατίθεται από την αρχαία παράδοση, σε μια κοινή προσπάθεια ενάντια στην λήθη. Το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» είναι ένα πειραματικό συλλογικό εγχείρημα εγκατάστασης ενός «μέγα-βιβλίου» που πιάνει το νήμα της παράδοσης των εικαστικών βιβλίων (artist’s book). Το έργο επιμελείται η καλλιτεχνική ομάδα «Ορίζοντας Γεγονότων» και συμμετέχουν σε αυτό 40 Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες μαζί με κείμενα τους, όπως και θεωρητικών της τέχνης.

Η έκθεση παρουσιάστηκε ήδη στον εκθεσιακό χώρο του Ορίζοντα Γεγονότων στον Κεραμικό, στη Στοά του Βιβλίου και στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας προσφέροντας, σε αυτήν την τελευταία έκθεση, μια μοναδική ευκαιρία συνομιλίας του πρωτότυπου αυτού έργου με τους αρχαίους προγόνους του, τους ομιλούντες λίθους!

Το «ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» θα είναι στην Θήβα, τον Οκτώβριο τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, προσκαλώντας τους επισκέπτες του Μουσείου και το κοινό σε ένα διάλογο με την σύγχρονη τέχνη.

Συμμετέχουν: Ρένα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αγγέλου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Μαρία Αντωνάτου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ειρήνη Βαζούκου, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Πέτρος Γεωργαρίου, Μαρία Δουκάκη, Θαλασσινή Δούμα, Ευτύχης Ευθυμίου (σχεδιασμός και κοπή εξώφυλλου), Τζίμης Ευθυμίου, Ράνια Καραμούζη, Ελισάβετ Κεχαγιά, Σπύρος Κόικας, Ειρήνη Κουκουλέτσου, Ειρήνη Κουτρίδου, Μαρία Λιάκου, Λυδία Μαργαρώνη, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Γεωργία Μπλιάτσου, Ομάδα «Made in Athens», Δέσποινα Πανταζή, Κωνσταντίνανα Παρασκευοπούλου, Άννα Πιάτου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Παύλος Σουφλής (καλλιτεχνική βιβλιοδεσία), Διαμαντής Σταγγίδης, Κωνσταντίνος Σταμούλης, Ιορδάνης Στυλίδης (κείμενο), Αθηνά Σφαιροπούλου (κείμενο), Κερασιά Τουλιάτου, Δημήτρης Τρακαδάς, Ευτυχία Τζανετουλάκου (γραφιστικά κειμένων), Στάθης Φώτης, Σέντη Χανιαδάκη, Αθηνά Χατζή, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης, Ιωάννα Χριστάκου.

Πληροφορίες: https://www.sphinx-biennale.com/

https://www.mthv.gr

Χρήσιμες πληροφορίες: Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική. Oι επισκέπτες εισέρχονται στο Μουσείο κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο των παρακάτω εγγράφων: Α) πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10, ή Β) πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10, ή Γ) αποτελέσματος του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (RAPID TEST), το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών ή PCR test εντός 72 ωρών πριν την είσοδο στο χώρο, συνδυαστικά προς: Δ) αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω υπό Α) έως Γ).

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά υπό Α) έως Γ), επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή, είτε ηλεκτρονικά, μέσω κινητής συσκευής του επισκέπτη, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR, του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (ΦΕΚ 118/Α). Εναλλακτικά, εφόσον ο αλλοδαπός προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πιστοποιητικά ελέγχονται σε έγχαρτη μορφή.

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) τελευταίου εικοσιτετραώρου, στην οποία προβαίνει γονέας ή κηδεμόνας.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες έρχεται η “ILINA”

Η Ε.Μ.Υ. εξέδωσε το υπ. αριθμ. 06/02-04-2023 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Ε.Δ.Ε.Κ.), με γενικά χαρακτηριστικά: Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ILINA”προβλέπεται να επηρεάσει τη...

Εξαιρετικό θέαμα στο 27ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου!

Εξαιρετικό θέαμα παρακολουθούν οι θεατές που γεμίζουν το Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Κωνσταντίνου, όπου διεξάγεται από τον Παρασκευή (31/3) το 27ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου, που...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 20 ερωτήσεις- απαντήσεις

Προθεσμία τριών μηνών έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που εισέπραξαν μέσα στην προηγούμενη χρονιά,...

Ψητός σολομός με ροζ ρύζι και πουρέ παντζαριού

Φιλέτο σολομού 1/2 φλ. του τσαγιού ρύζι basmati (αρωματικό ρύζι από την Ινδία) 1 μεγάλη πιπεριά κόκκινη ή Φλωρίνης 1 μεγάλο παντζάρι (χωρίς τα φύλλα) 2 κ.σ. μουστάρδα...

Φόβοι για μπλακ ουτ τις ημέρες του Πάσχα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr