Η διάθεση του 23%-28% της Viohalco και το σχέδιο της Goldman Sachs για να διεθνοποιηθεί η εταιρία

H απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ωστόσο μεγάλοι όμιλοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις διεργασίες προκειμένου να διεθνοποιηθεί το μετοχολόγιο αυξάνοντας τις μετοχές της ελεύθερης διασποράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, o όμιλος της Βιοχάλκο, με την συνδρομή της Gοldman Sachs έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες με τελικό στόχο να μειωθεί το ποσοστό των βασικών μετόχων από 83% σε 60% έως και 55%.

Αν και οι επαφές της επενδυτικής ομάδας της Goldman Sachs Europe με ξένους θεσμικούς επενδυτές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και επηρεάζονται λόγω της αβεβαιότητας του πολέμου, η τοποθέτηση των θυγατρικών εταιρειών της Βιοχάλκο στην αγορά, δηλαδή η παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση ευνοούν την αναζήτηση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο ορίζοντας και η αξιοποίηση θυγατρικών

Mε ενοποιημένες πωλήσεις 5,3 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 426 εκατ, ευρώ και καθαρά κέρδη 219 εκατ. ευρώ ο όμιλος Βιοχάλκο προετοιμάζεται και για την μετοχική διεθνοποίηση του για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος του χρόνου θα έχει λάβει πιο συγκριμένες μορφές, μέσω ιδιωτικών τοποθέτησης μετοχών ή άλλης συναλλαγής.

Παράλληλα, όμως, με το μετοχικό σχεδιασμό η Βιοχάλκο, παρά την δύσκολη συγκυρία, σε επιχειρησιακό επίπεδο προωθεί την ενίσχυση όλων των θυγατρικών, με επενδύσεις, και μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο ( Noval ) οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία να αποτυπωθούν οι αποτιμήσεις στην εταιρεία Συμμετοχών.

Η Cenergy βρίσκεται προ της συμφωνίας με την Δανέζικη Orsted για την μονάδα υπoθαλάσσιων καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ και απομένει η οριστικοποίηση της συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες η οποία θα εξηγεί τις επενδύσεις ( άνω των 100 εκατ. δολαρίων), την παραγωγή, την κερδοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία αποτελεί αλλαγή “επιπέδου” για την Cenergy καθώς στην συνέχεια θα προωθηθούν τα σχέδια χρηματοδότησης των επενδύσεων, αλλά και κάποια στρατηγική συμφωνία.

Οι επενδύσεις

Παράλληλα, με την επένδυση στις ΗΠΑ, η Cenergy προωθεί την επένδυση έως 100 εκατ. ευρώ στην Sovel ( Αλμυρός ) Βόλου προκειμένου να κατασκευάζονται πλωτές ανεμογεννήτριες. Προϋπόθεση της επένδυσης βεβαίως, είναι η ένταξη της στον αναπτυξιακό νόμο και πιθανότατα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Elvalhalcor πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση 75 εκατ. ευρώ από την EBRD και τραπεζική χρηματοδότηση ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να συνεχιστούν οι επενδύσεις στο τετραπλό έλαστρο και να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας σε 500 χιλ τόννους.

Με την νέα δυναμικότητα η εταιρεία θα ικανοποιεί την υψηλή ζήτηση για προϊόντα έλασης αλουμίνιου που ευνοούνται από τις τάσεις της διεθνούς αγοράς. Παράλληλα, η εταιρεία μέσω της ΕΤΕΜ σύναψε συμφωνία με την Cosmos Aluminium και ξεχώρισε τον συγκεκριμένο κλάδο.

Η Noval ,στον τομέα των ακινήτων, διαθέτει επενδυτικό πρόγραμμα 316 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πράσινων ενεργειακών ακινήτων και μέχρι το Οκτώβριο θα προωθήσει την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο, ύστερα από την επιτυχή άντληση των 120 εκατ ευρώ μέσω ομολογιακής έκδοσης. Η Sidenor, στον τομέα του χάλυβα μετά την περσινή ανάκαμψη στην κερδοφορία μέσω των εξαγωγών θα εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να επωφεληθεί από την σταδιακή επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής και στην Ελλάδα.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Το Χαμόγελο του Παιδιού στήριξε 38.710 παιδιά και τις οικογένειές τους το Α’ εξάμηνο του ’22

Το έργο του κατά το Α’ Εξάμηνο του 2022 στους τομείς της Βίας, της Εξαφάνισης, της Υγείας και της Φτώχειας παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου...

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας

Α. Ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων (Σεπτέμβριος 2021 – Απρίλιος 2022) Αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου. Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί. Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 900.000...

Eπιτυχημένη η παρουσίαση του βιβλίου «Σοσιαλισμός και πολιτική εξουσία σήμερα»

Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής, επιστημονικής και κοινωνικής ζωής και πλήθους πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7.7.2022 στο κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού...

Viral-Απίστευτη πρόταση λύσης στην ακρίβεια: «Να γίνουν οι μήνες 24 και από 15 μέρες» (βίντεο)

Η ακρίβεια έχει χτυπήσει το σύνολο της κοινωνίας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις περισσότερες οικογένειες που δυσκολεύονται ακόμα και να πάρουν κάποια βασικά αγαθά της...

Καραμανλής: Πλέον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ελέγχεται για τις άγονες γραμμές

Το πλαίσιο της νέας σύμβασης  μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Hellenic Train, στο μέλλον) για τις άγονες γραμμές, παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών...