Η εξαίρετη Ορχήστρα και Χορωδία El Sistema Greece στο Μαντούδι

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα με ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δράσεων θα πραγματοποιηθεί από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σε σχολεία της Βόρειας Εύβοιας και συγκεκριμένα στο Μαντούδι και στις Ροβιές, Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας καθώς και στους Ωρεούς και τα Βασιλικά Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού.

Την αρχή κάνει στο Μαντούδι η εξαίρετη Ορχήστρα και Χορωδία El Sistema Greece, η οποία κλήθηκε να συμβάλει μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μια συναυλία –και τα δύο με πιλοτικό χαρακτήρα– στην υποστήριξη των παιδιών και των νέων σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, προσφέροντας μια δημιουργική μουσική δράση που απευθύνεται σε μαθητές και δασκάλους.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, η El Sistema Greece θα πραγματοποιήσει, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, μαθήματα και εργαστήρια στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Διδάσκει ο παιδαγωγικός της σύμβουλος Παναγιώτης Τσιρίδης, ο οποίος θα εστιάσει στη διαθεματική και διαπολιτισμική εκπαίδευση για μαθητές και δασκάλους.

Eκτός από τα μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο Μαντουδίου, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης: 17.00), το Σύνολο διοργανώνει στο προαύλιο του σχολείου ανοιχτή δοκιμή και συναυλία με τη συμμετοχή παιδιών αλλά και της χορωδίας νέων (είσοδος ελεύθερη). Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλο το κοινό, σε μαθητές, γονείς, δασκάλους καθώς και σχολεία γειτονικών περιοχών. Τα παιδιά θα γίνουν για λίγο «μέλη» της Ορχήστρας, θα δοκιμάσουν διάφορα μουσικά όργανα και στο τέλος θα απολαύσουν τη συναυλία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα γίνει παρουσίαση της Ορχήστρας, εθελοντές από το κοινό θα συμμετάσχουν στην πρόβα διευθύνοντας την Ορχήστρα, ενώ τα παιδιά θα καθίσουν δίπλα στους μουσικούς βιώνοντας «από μέσα» την εμπειρία μιας δοκιμής.

Θα ακολουθήσει συναυλία της Χορωδίας και στη συνέχεια της Ορχήστρας El Sistema Greece.

Θα ακουστούν έργα Modest Mussorgsky, Isaac Merle, Ludwg van Beethoven και Jacques Offenbach. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συνθέσεις των Νοτιοαμερικανών Manuel Artes, Carlos Medrano και Carlos Garcia. Μαέστρος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας José Ángel Salazar Marin.

Εl Sistema Greece

Iδρύθηκε το 2017, έχει ήδη μια δυναμική καλλιτεχνική παρουσία και ένα πολύ αξιόλογο εκπαιδευτικό έργο στη χώρα μας.

Έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες μουσικές σκηνές, όπως το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και αλλού.

Η Ορχήστρα El Sistema Greece αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό σύνολο εκπαιδευτικού χαρακτήρα που προσφέρει μια μοναδική διαδικασία ορχηστρικής μάθησης, βασισμένης στην πρωτοποριακή μεθοδολογία «Εl Sistema». Προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα, με σκοπό την δημιουργία μιας κοινότητας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με πυρήνα τη μουσική. Είναι ανοιχτή σε παιδιά και νέους ηλικίας 8-26 ετών, ανεξαρτήτως γλώσσας, καταγωγής και θρησκείας. Από την ίδρυσή της, απευθύνεται σε νέους και παιδιά που βιώνουν δύσκολες κοινωνικές, οικονομικές, φυσικές συνθήκες, με πλήρη αποκοπή από τις πολιτιστικές διαδικασίες και την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Η αναγνώριση του El Sistema σε πάνω από 60 χώρες, μετά τη δημιουργία του στη Βενεζουέλα από τον Χοσέ Αντόνιο Αbreu στα μέσα της δεκαετίας του 1970, οφείλεται στο σπουδαίο έργο του διεθνώς, το οποίο εστιάζει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην παροχή υποστήριξης σε παιδιά και νέους, για να βελτιώσουν τη ζωή τους μέσα από τη μουσική.

Το πρόγραμμα του Μεγάρου χρηματοδοτήθηκε ειδικά από το Τομεακό Πρόγραμμα «Εκκίνηση» του ΥΠΠΟΑ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας στο πλαίσιο της δράσης «Φωτοδότες», την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας και τους Δήμους Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας και Ιστιαίας–Αιδηψού.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο δημιούργησαν 450 εθελοντές

Η ζωή του Αθανασίου Διάκου από την ημέρα της βάπτισής του στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το …βάπτισμα του μαρτυρίου στις 24 Απριλίου 1821...

Πρόταση Μητσοτάκη για λεωφόρους μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών. Στο πλαίσιο...

Γραμμένη Οξυά: Off roading στο νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη

Απαραίτητη η σύντομη στάση για ξεκούραση, την ώρα που ο Χρήστος ετοιμάζει τα φωτογραφικά σύνεργά του ενώ εγώ με τη βοήθεια του Google Maps...

ΙΣΑ: άμεση διευθέτηση ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης δαπανών των ιατρών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πασχαλινές αποδράσεις: Ποιες βαλίτσες θα σε βολέψουν

Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και αν έχετε ήδη κάνει σχέδια να δραπετεύσετε το Πάσχα και όχι απαραίτητα...