Η ιστορία μιας οικογένειας με πάθος για το ελληνικό κρασί, με σύμβολο τη γαλοπούλα

Στην Κοιλάδα της Αταλάντης, το δροσερό αεράκι που κατεβαίνει το καλοκαίρι από τον Παρνασσό και η θαλάσσια αύρα του Ευβοϊκού κόλπου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα, πανέμορφο και σπάνιο.

Ένας τόπος ιδανικός για την καλλιέργεια των αμπελιών αφού βελτιώνεται η ωρίμανση των σταφυλιών την περίοδο του τρύγου και αντίστοιχα δεν παγώνει το φύλλωμα στις κρύες νύχτες της άνοιξης. Αυτά τα χαρακτηριστικά της περιοχής, σε συνδυασμό με την αμπελοκαλλιεργητική παράδοση της Αταλάντης, είναι αυτά που έπεισαν τον Δημήτρη Χατζημιχάλη που είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Κτήματος Χατζημιχάλη, να επενδύσει σε αυτή τη γη και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Δηλαδή να φτιάξει κρασί με ποιότητα που να ξεχωρίζει.

Το όνειρο ξεκίνησε από νωρίς για τον Δημήτρη Χατζημιχάλη, αφού ήταν μόλις 19 ετών όταν έφτιαξε το πρώτο του κρασί στην αυλή του σπιτιού του. Από εκεί και μετά συνέχισε να καλλιεργεί με πάθος την αγάπη του για το κρασί μελετώντας την ιστορία του, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε και έθεσε σε λειτουργία ένα μικρό πατητήρι στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής του επιχείρησης.

Αυτή ακριβώς η αγάπη του για την καλλιέργεια του αμπελιού και τη φιλοσοφία του κρασιού, ήταν αυτή που τον ενέπνευσε να αγοράσει τα πρώτα 90 στρέμματα στην Κοιλάδα της Αταλάντης το 1973, εξαιτίας του μικροκλίματος πο. Εκείνη την εποχή, o ελληνικός κλάδος του κρασιού δεν ήταν όσο εξελιγμένος είναι σήμερα, και πολλοί θεωρούν τον Δημήτρη Χατζημιχάλη ως ηγέτη στην «Επανάσταση του Ελληνικού Κρασιού».

Το Merlot Alargino καλλιεργείται στο αμπελοτόπι Αλαργινό, «το πιο απομακρυσμένο». Ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο κρασί που ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύϊνα βαρέλια, ενώ ακολουθεί από 12+μήνες παλαίωση στην κάβα

Μια γαλοπούλα καμαρώνει

Καθώς τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα και ο Δημήτρης Χατζημιχάλης ήθελε να στηρίξει το όραμά του χωρίς να κάνει κάποια υποχώρηση, σκέφτηκε να προχωρήσει σε μια παράλληλη δραστηριότητα. Δημιούργησε λοιπόν ένα αγρόκτημα όπου εξέτρεφε γαλοπούλες, το οποίο τον βοήθησε να υποστηρίξει οικονομικά τα έξοδα των πρώτων αμπελώνων του. Οι γαλοπούλες αυτές εισάγονταν από τον Καναδά αεροπορικώς στις αρχές Σεπτεμβρίου και εκτρέφονταν για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Έχοντας ως αρχή του ότι το αμπέλι απαιτεί φροντίδα και περιποίηση προκειμένου να δώσει καρπούς, επένδυε όλα τα έσοδα από την εκτροφή και πώληση γαλοπούλας σε αυτό. Η ανταπόδοση δεν άργησε να έρθει και από τότε η γαλοπούλα αποτελεί το έμβλημα του Κτήματος Χατζημιχάλη και αποτυπώνεται με υπερηφάνεια στις ετικέτες των κρασιών του.

Από το αμπέλι στο ποτήρι και τις διεθνείς αγορές
Οι επιτυχίες άρχισαν να διαδέχονται η μια την άλλη, και στις αρχές της δεκαετίας του 80, μια παρτίδα 1000 φιαλών υψηλής ποιότητας Cabernet Sauvignon τάραξε τα νερά στην ελληνική αγορά.

Μια δεκαετία αργότερα, η ποιότητα των οίνων του Κτήματος Χατζημιχάλη αναγνωρίστηκε διεθνώς, κερδίζοντας σειρά διεθνών βραβείων σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, όχι μόνο στα ερυθρά αλλά και στα λευκά πρωτοστατούντος του παντρέματος των ελληνικών ποικιλιών Ασύρτικου και Ρομπόλας.

Έκτοτε, το Κτήμα Χατζημιχάλη διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, πάντα με σεβασμό στη φιλοσοφία του ιδρυτή του, τη δημιουργία δηλαδή αυθεντικών κρασιών μέσα σε ένα οικοσύστημα το οποίο υποστηρίζει την τοπική παράδοση και τις κοινωνικές αξίες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πάντρεμα αγάπης, γνώσης και τεχνολογίας

Πλέον, το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι μία οικογενειακή αμπελουργική επιχείρηση που διοικείται από τον ιδρυτή Δημήτρη Χατζημιχάλη και τους 2 γιους του, τον Λεωνίδα και τον Παναγιώτη οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά και με ενθουσιασμό στην επιχείρηση, συνεχίζοντας την παράδοσή της στην παραγωγή ποιοτικού οίνου και επεκτείνοντας τα σύνορά της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσκεψη στο οινοποιείο
Κι αν κάποιος επιθυμεί να δει από κοντά την ονειρεμένη τοποθεσία με τους αμπελώνες, και την υποδειγματική λειτουργία του οινοποιείου αρκεί να προγραμματίσει μια βόλτα στο Κτήμα Χατζημιχάλη, που είναι επισκέψιμο, να δοκιμάσει τα εξαιρετικά κρασιά και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία, μια απολαυστική βουτιά στην ιστορία του ελληνικού κρασιού.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

«Απογείωση» του τουρισμού για το 2024 – Τι αγοράζουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα

Tα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να...

Εφορία: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:  την προθεσμία...

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση...

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών ανά Ταμείο

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 έχει γνωστοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο, λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ από αύριο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr