Η Πίτσος που έγινε… Pyramis–Πώς ξαναπήραν μπροστά οι μηχανές της βιομηχανίας

Με πρώην στελέχη της Πίτσος, το εργοστάσιο της Pyramis στα Οινόφυτα έχει αρχίσει να παράγει τις πρώτες κεραμικές εστίες κουζίνας.

Κάπως έτσι, περίπου δύο χρόνια μετά το λουκέτο της ιστορικής βιομηχανίας Πίτσος και την απόλυση των λίγων εναπομεινάντων εργαζομένων, ξαναρχίζει η παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών.

Τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pyramis κ. Νίκος Μπακατσέλος, που είναι και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μαζί με εργαζόμενους της εταιρείας, δώρισε μία από τις πρώτες συσκευές στον υπουργό Ανάπτυξης στο περιθώριο του 33ου ετήσιου συνεδρίου του Επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός από το βήμα του συνεδρίου υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική παραγωγή ενισχύεται παρά τις νέες προκλήσεις και ότι η χώρα έχει αποκτήσει μία δυναμική ώθηση που και το 2023 θα είναι έτος ρεκόρ στην προσέλκυση επενδύσεων.

Μάλιστα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter υπογράμμισε:

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρέλαβα και την Συμφωνία για το κλείσιμο και την απόλυση όλων των εργατών της «ΠΙΤΣΟΣ» που είχε δεχθεί η Κυβέρνηση του Σύριζα το 2017. Σύμφωνα με αυτήν όλοι οι εργαζόμενοι θα απολύονταν και το εργοστάσιο θα έκλεινε, καθώς η μητρική εταιρία είχε αποφασίσει να μεταφέρει την γραμμή παραγωγής στην Τουρκία. Η πονηριά έγκειτο στο ότι το σχέδιο θα εφαρμοζόταν 3 χρόνια μετά δηλ του 2020. Όντες βέβαιοι ότι έως τότε δεν θα ήταν στην Κυβέρνηση έστειλαν τον λογαριασμό στην επόμενη. Όταν ήρθαν οι εργάτες μαζί με τον βουλευτή μας β´ Πειραιώς κ. Μαρκόπουλο, άρχισα τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Τελικά βρήκα τον κ. Μπακατσέλο συμφωνήσαμε το πώς θα γινόταν, πίεσα την μητρική εταιρία και επήλθε συμφωνία. Η παραγωγή συνεχίζεται σε νέο εργοστάσιο υπό την επωνυμία «ΠΥΡΑΜΙΣ». Σήμερα μου έδωσαν την πρώτη συσκευή με ηλεκτρικές εστίες κουζίνας της «ΠΥΡΑΜΙΣ» από το νέο τους εργοστάσιο στα Οινόφυτα, όπου δουλεύουν οι πρώην εργαζόμενοι της «ΠΙΤΣΟΣ». Το πιο συγκινητικό ήταν ότι οι εργάτες που έπιασαν πάλι δουλειά υπέγραψαν από πίσω από την συσκευή και μου παρέδωσαν και επιστολή με τις ευχαριστίες τους… Έχει και η Πολιτική τις καλές της στιγμές! Τους ευχαριστώ με συγκίνησαν».

Η νέα μονάδα της Pyramis

Μετά τη συμφωνία που τελικά οδήγησε σε εξαγορά μηχανημάτων και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ιστορικής βιομηχανίας Πίτσος, το νέο εργοστάσιο της Pyramis στα Οινόφυτα ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν μερικούς μήνες. Και στην ουσία παραλαμβάνει την σκυτάλη παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, επανασυστήνοντας τις Made in Greece ηλεκτρικές συσκευές στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Προβλέπεται η δημιουργία 50 θέσεων εργασίες με την προοπτική να αυξηθούν περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι η νέα μονάδα θα παράγει σε αυτή την πρώτη φάση κεραμικές εστίες, διαθέτοντας προοδευτικά παραγωγική δυναμικότητα ως 230.000 τεμαχίων ετησίως.

Η Pyramis έχει αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό, με τα προϊόντα της εταιρείας να εξάγονται σε πάνω από 65 χώρες παγκοσμίως και στις 5 ηπείρους, ενώ επίσης διαθέτει δίκτυο με 8 θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Πολωνία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία και Ρωσία.

Έτσι και για τη νέα γκάμα προϊόντων στόχος είναι κατά βάση η εξωστρέφεια.

Τα 155 χρόνια δόξας, η επένδυση που έμεινε στα χαρτιά και το λουκέτο

Το 1865, τη χρονιά που ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Περικλέους, η οικογένεια Πίτσου άνοιξε ένα μικρό κατάστημα, κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές τη εποχής, όπως ψυγεία νερού και αργότερα γκαζιέρες και θερμάστρες, αλλά και θερμοσίφωνες λαδιού.

Τα χρόνια του Μεσοπολέμου η επιχείρηση μετακόμισε στους «εξωτικούς» Αμπελόκηπους, στα τότε όρια της πόλης των Αθηνών, δημιουργώντας το πρώτο εργοστάσιο φέρνοντας μηχανήματα από τη Γερμανία. «Δείτε μία γκαζιέρα Πίτσος, προτού αγοράσετε», αναφέρει μία διαφήμιση του 1940.

Πίτσος εμπιστοσύνη

Με τη δεύτερη γενιά, εκπροσωπούμενη από τον Απόστολο Πίτσο, να έχει αναλάβει το τιμόνι της εταιρείας, πάρθηκε η μεγάλη απόφαση να κατασκευαστεί εργοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη και το 1959 ξεκινά την παραγωγή ηλεκτρικών ψυγείων.

Στη συνέχεια προχωρά στην παραγωγή καταψυκτών, ηλεκτρικών κουζινών – οι οποίες αποτέλεσαν μέχρι σήμερα το ατού της- ενώ έφτασε να κατασκευάζει ακόμη και τηλεοράσεις, ενώ είχε φτάσει να κατασκευάζει ακόμη και επαγγελματικά τρίκυκλα.

Η Χρύσα Παραδείση, διάσημη συγγραφέας βιβλίων με συνταγές μαγειρικής –διαφήμιζε με ολοσέλιδη καταχώριση τις κουζίνες Πίτσος.

Οι απεργίες και η έλευση των Γερμανών

Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, δύο απεργίες, μία που κράτησε 40 μέρες και άλλη μία πέντε μήνες, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή.
Εκείνη την περίοδο ο Απόστολος Πίτσος είχε ήδη μπει σε μια διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή Γερμανών στην εταιρεία.

Η Πίτσος, που μαζί με την Ιζόλα Δράκου και τη Βιομετάλ-Eskimo Σταυρόπουλου, η Πίτσος διεκδίκησε –και κέρδισε– την εμπιστοσύνη γενεών Ελλήνων (και Ελληνίδων) καταναλωτών, έχτισε επιχειρηματική δομή, τελικά δεν μπόρεσε να κρατήσει τον ανταγωνισμό μετά τα χρόνια της Κοινής Αγοράς – παρά τις συνεργασίες με σημαντικές ξένες φίρμες.

Έτσι, το 1977 ο γερμανικός όμιλος Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH εξαγόρασε το 60% της ελληνικής εταιρείας και η Siemens A.E. Hellas το 20%.

Ήταν η πρώτη φορά που η γερμανική BSH εξαγόραζε εργοστάσιο και τοπικό σήμα εκτός Γερμανίας.
Οι εργαζόμενοι στην Πίτσος τότε ξεπερνούσαν τους 1.400 και το ελληνικό εργοστάσιο ήταν από τα πλέον παραγωγικά συγκρινόμενο σε σχέση με τα υπόλοιπα που διέθετε ο γερμανικός όμιλος ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Τα ψυγεία Non Frost

Τα πρώτα χρόνια η εταιρεία τα πήγε πολύ καλά. Στο εργοστάσιο του Ρέντη ξεκίνησε η παραγωγή ψυγείων Non Frost, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα ξεκινήσει η παραγωγή ψυγειοκαταψυκτών.

Το 1996 θα υπάρξει μετονομασία της εταιρείας σε BSP ΑΒΕ (από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens, Pitsos).

Τα μέσα της δεκαετίας του 2000 βρίσκουν την BSH σε εμπορικό επίπεδο να κατέχει το 40% της ελληνικής αγοράς και σε παραγωγικό να είναι η κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία λευκών συσκευών στην χώρα με παραγωγή 400.000 προϊόντων ετησίως.

Υποσχέθηκε αλλά δεν δεσμεύτηκε

Το 2012, η ελληνική Βουλή υπερψήφισε διάταξη κύρωσης συμβιβασμού της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, διευθετώντας την υπόθεση της λειτουργίας των «μαύρων» ταμείων της γερμανικής εταιρείας.
Με βάση αυτή τη συμφωνία η Siemens υποσχέθηκε – αλλά δεν δεσμεύθηκε – για μία παραγωγική επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα που θα δημιουργούσε 700 νέες θέσεις εργασίας. Αν και δεν κατονομάστηκε ποτέ, όλοι θεωρούσαν ότι αφορούσε τη μετεγκατάσταση το εργοστασίου της BSH που βρίσκονταν στου Ρέντη στη Μαγούλα Αττικής.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η BSH είχε αποκτήσει το ακίνητο αλλά δεν είχε λάβει τις σχετικές άδειες. Ο μετέπειτα δήμαρχος Ελευσίνας ήταν αντίθετος στη δημιουργία του εργοστασίου στην περιοχή καθώς το οικόπεδο βρίσκεται κοντά στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Η BHS αναθεώρησε τα σχέδιά της και προχώρησε στην πώληση του οικοπέδου, ματαιώνοντας την επένδυση.

Σεπτέμβριο του 2014, η εταιρεία που ελεγχόταν από την Bosch και τη Siemens κατά 50%-50%, πέρασε στον έλεγχο της πρώτης, η οποία εξαγόρασε το ποσοστό της δεύτερης.

Έτσι και επίσημα ο νέος αποκλειστικός μέτοχος δεν είχε κάποια υποχρέωση για την υλοποίηση κάποιας επένδυσης απέναντι στην Ελλάδα. Από την χρονιά εκείνη ξεκίνησαν οι εθελούσιες έξοδοι με αποκορύφωμα αυτή του 2017 η οποία προσέφερε ένα γενναίο πακέτο αποδοχών στους εργαζόμενους.

Ήταν τότε που η BHS ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο της Πίτσος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα το πράξει στο τέλος του 2018. Ωστόσο τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2018 ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόφαση για «λουκέτο» στην Πίτσος στις αρχές του 2021.

Σημειώνεται ότι η BSH Hellas ακόμα και μέσα στην ύφεση ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρος επιχείρηση. Μόνον την τριετία 2014-2016, την εποχή της βαθιάς ύφεσης και των capital controls, έχει αποδώσει στους μετόχους της πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ : ΟΤ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Κόστος στέγασης: Πώς 900.000 «ορφανά ακίνητα» μπορούν να αναχαιτίσουν το άλμα στα ενοίκια

Το κόστος στέγασης προβληματίζει πλέον το σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Eurostat μεταξύ του 2010 και του πρώτου τριμήνου του 2021, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 15,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλές...

Σήμερα θα ηχήσουν οι σειρήνες συναγερμού σε όλη τη χώρα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ισλανδία: Χιλιάδες σολομοί ξέφυγαν από ιχθυοτροφείο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έφυγε από τη ζωή ο 86χρονος εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς

Έφυγε από τη ζωή ο 86χρονος εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, όπως έκανε γνωστό στο προφίλ της στο Instagram η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου, που είχε συνεργαστεί μαζί...

Άντεξε στην πίεση του Παναιτωλικού και επέστρεψε στις νίκες με ηγέτη Καρλίτος η Λαμία!

Η Λαμία προηγήθηκε νωρίς στο παιχνίδι με τον Καρλίτος, ο Παναιτωλικός έχασε αρκετές ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος, με αποτέλεσμα οι Φθιωτοί να επιστρέψουν στις...