Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται σε μέσα και εξοπλισμό

Η συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, ChristianKettelThomsen.

Πρόκειται για ένα νέο, ιδιαίτερης σημασίας, πρόγραμμα χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, συνολικού ύψους 595 εκ. ευρώ, με ορίζοντα απορρόφησης τα επόμενα πέντε έτη. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την Ελλάδα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία από πλευράς πόρων που έχει υπογράψει ποτέ η ΕΤΕπ στον τομέα αυτό.

Η συμφωνία, η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μετασχηματισμού και πλήρους αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, μέσω αξιοποίησης και διεθνών χρηματοδοτικών εργαλείων, εστιάζει στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και στην προμήθεια κρίσιμου εξοπλισμού για τη θωράκιση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων & Αντιμετώπισης Κινδύνων για τη βέλτιστη αντιμετώπιση τόσο φυσικών καταστροφών, όσο και υγειονομικών απειλών, όπως η πανδημία.

Με την ευκαιρία της υπογραφής, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής από φυσικές καταστροφές και πανδημίες αποτελεί διαρκή, ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Προτεραιότητα, η οποία έγινε ακόμα πιο κρίσιμη, μετά τις προκλήσεις που προκάλεσαν την περασμένη χρονιά ακραία καιρικά φαινόμενα και η πανδημία COVID-19. Η σημαντική σημερινή νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μεταμορφώσει την Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα και θα βοηθήσει, ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί βασικό εταίρο της Ελλάδας και η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 595 εκατ. ευρώ, η οποία συμφωνήθηκε σήμερα, μετά τη συστηματική, σκληρή δουλειά της Πολιτικής Προστασίας και την ταχεία έγκριση της ΕΤΕπ, δείχνει πώς η Τράπεζα υποστηρίζει επενδύσεις με όραμα, οι οποίες θα θωρακίσουν την Ελλάδα απέναντι σε φυσικές καταστροφές, ακραίες καιρικές συνθήκες και πανδημίες».

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ευχαρίστησε θερμά τα στελέχη της ΕΤΕπ και του Υπουργείου Οικονομικών για την άριστη συνεργασία και σημείωσε: «Πανδημίες και φυσικές καταστροφές μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και είναι ζωτικής σημασίας να προχωρούμε στις απαραίτητες επενδύσεις που μας επιτρέπουν να σώζουμε ζωές, να διασφαλίζουμε την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε καταστροφή. Το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Πολιτική Προστασία -το πρώτο που έχει ποτέ υπογραφεί- θα επιταχύνει έργα προτεραιότητας και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού σε όλη την Ελλάδα για τη θωράκιση της χώρας μας και την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, αλλά και υγειονομικές απειλές.

Τα τελευταία χρόνια, πυρκαγιές και πλημμύρες με βαρύ ανθρώπινο κόστος, αλλά και οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, έδειξαν πώς η πρόληψη, η ταχεία αντίδραση και τα εξειδικευμένα μέσα είναι κρίσιμης σημασίας. Αυτή η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ύψους 595 εκατομμυρίων ευρώ, θα επιταχύνει επενδύσεις για την ακόμα καλύτερη προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, την αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών, αλλά και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας. Θα επιτρέψει στην Πολιτική Προστασία να είναι ακόμα πιο έτοιμη να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, ChristianKettelThomsen, υπογράμμισε σε δήλωσή του μεταξύ άλλων: «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και ο COVID-19 έχουν οδηγήσει σε απροσδόκητες απώλειες ζωών και καταδεικνύουν τη σημασία του να διασφαλίσουμε ότι η αποτελεσματική βοήθεια από επαγγελματίες μπορεί να παρασχεθεί με ταχύτητα όταν υπάρχει ανάγκη. Τους τελευταίους μήνες, ειδικοί σε τεχνικά και χρηματοοικονομικά θέματα από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουν παρουσιάσει σχέδια για όλη την Ελλάδα, σε σημεία όπου η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών μπορεί να βελτιωθεί μέσω νέων επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι συμφωνήθηκε η μεγαλύτερη στήριξη για έργα Πολιτικής Προστασίας που δόθηκε ποτέ στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι η νέα συμφωνία χρηματοδότησης εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «Ασπίδα», το οποίο αναμορφώνει συνολικά την Πολιτική Προστασία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και ετοιμότητα. Η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Ελλάδα μέσω της ΕΤΕπ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, αλλά και έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική προσπάθεια για τη θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, αλλά και έναντι κάθε υγειονομικού κινδύνου.

Η νέα αυτή χρηματοδότηση περιλαμβάνει, ειδικότερα, προμήθεια εξοπλισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά και εξοπλισμό ιατρικής εκκένωσης (MedicalEvacuation)για το ΕΚΑΒ (κάψουλες, φορεία & διασωστικές σειρές). Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια μηχανημάτων έργου για τις Ένοπλές Δυνάμεις και τους ΟΤΑ, πλωτά μέσα διάσωσης και μεταφοράς για τοΛιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ, καθώς και νέα δίκτυα επικοινωνιών και συστημάτων πληροφορικής. Επιπλέον, μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί στην υλοποίηση των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) σε κάθε μια από τις Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο της πρόληψης καταστροφών, της ετοιμότητας του μηχανισμού και της ταχείας αντίδρασης σε τοπικό επίπεδο.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την εφαρμογή και αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει να μειώνει φόρους

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει να μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και την επόμενη τετραετία, να ενισχύει το επιχειρείν με φορολογικά κίνητρα προκειμένου να...

Χαλκίδα: Αυλαία για το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest. Η Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε στις 20:30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο...

Σαν σήμερα “έφυγε” από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας με καταγωγή από τo Mαυρολιθάρι Φωκίδας

Σαν σήμερα 28 Νοεμβρίου 2010 έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος ηθοποιός και γνήσιος Ρουμελιώτης ο Γιώργος Φούντας από το Μαυρολιθάρι Φωκίδος. Ο σπουδαίος αυτός...

60 χρόνια James Bond από Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών

Το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και το Παράρτημα Φθιώτιδας του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων διοργανώνουν εκδήλωση / αφιέρωμα για τα...

Aπό 5 Δεκέμβρη η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων

Την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 -νωρίτερα από ποτέ- θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας...