Η πρώτη συλλογή 14χρονου με παγκόσμιο βραβείο ποίησης

Άρχισε να γράφει από τότε που ήταν μαθητής τρίτης δημοτικού, συνέθεσε το πρώτο του ποίημα 11 χρονών και στα 13 του απέσπασε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης του ιδρύματος «Never Such Innocence», με έδρα το Λονδίνο. Το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021 παρουσιάζει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ψάχνοντας τα βήματά μου», μιλά τέσσερις γλώσσες και σε 10 χρόνια από τώρα «βλέπει» τον εαυτό του στο Διπλωματικό Σώμα, όπως λέει, θέλοντας να βάλει το προσωπικό του λιθαράκι στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες.

Ο 14χρονος Δημοσθένης- Δημήτριος Δεσποτίδης, πολυάσχολος -όπως οι περισσότεροι μαθητές- δεν είχε ποτέ αρκετό χρόνο για να γράφει τόσο όσο θα ήθελε και όταν λόγω καραντίνας βρέθηκε με άφθονο χρόνο στη διάθεσή του, τον αξιοποίησε γράφοντας την πρώτη του ποιητική συλλογή.

«Ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αλλά αν δεν ήταν ο εγκλεισμός και η απομόνωση δεν θα έβγαινε όλο αυτό. Τα μαθήματα είναι πολλά και απαιτητικά. Με βάση την καθημερινότητα δε θα μπορούσα να ανταποκριθώ. Προσπάθησα λοιπόν να αξιοποιήσω δημιουργικά τον εγκλεισμό κάνοντας κάτι που μού αρέσει πολύ», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καθώς δεν μπορούσε να βλέπει τους φίλους του και να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες, η συγγραφή αποτέλεσε για εκείνον πηγή εκτόνωσης από τη δύσκολη και πρωτόγνωρη καθημερινότητα που βιώναμε όλοι τότε και, όπως σημειώνει, «η ποίηση με βοηθά να εκφράζομαι καλύτερα και να αποτυπώνω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου πιο άμεσα και με νοήματα πιο μεστά. Με άλλα λόγια, η ποίηση μου κρατά συντροφιά».

Μια συντροφιά, με την οποία «πρωτοσυναντήθηκε» μέσα από ένα διαγωνισμό ποίησης στο σχολείο του και από εκεί άρχισε αυτή η σχέση να εξελίσσεται. «Καθώς περνούσε ο καιρός, όποια σκέψη ερχόταν στο μυαλό μου την κατέγραφα σε στιχάκια», λέει.

Στην πρώτη ποιητική του συλλογή «Ψάχνοντας τα βήματά μου», -η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Unesco Πειραιώς και Νήσων-International Action Art- συνδέει τα περισσότερα ποιήματα με προσωπικές του φωτογραφίες. «Είχα ανάγκη να το κάνω αυτό – χαριτολογώντας έστω και για λίγο – επιλέγοντας φωτογραφίες που αντιπροσώπευαν συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ζωής μου, τόσο αγαπημένες, αλλά λίγο μακρινές. Έχουν και μία δόση νοσταλγίας. Στην επόμενη συλλογή μου μπορεί να μην συμβεί το ίδιο. Ίσως τότε δημιουργηθεί μία καινούργια ανάγκη, την οποία όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να προσδιορίσω ή να καθορίσω από τώρα. Είναι θέμα στιγμής και έμπνευσης».

Παρόλο που παρακολουθεί αγγλικό σχολείο στην Αθήνα, θέλει να γίνει αρωγός στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται για την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. «Η ελληνική γλώσσα είναι η μητέρα όλων των γλωσσών. Μπορεί να παρακολουθώ αγγλικό σχολείο, όμως ποτέ δεν εγκατέλειψα την ελληνική γλώσσα, όχι μόνο σε επίπεδο εκμάθησης αλλά και ενασχόλησης με τον πολιτισμό, συμμετοχή σε αγώνες αγχιμαχίας, επισκέψεις σε Μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων και γενικότερα ό,τι προάγει το ελληνικό πνεύμα».

Η παγκόσμια διάκρισή του το καλοκαίρι του 2020 – δέχτηκε τότε συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου- όπως και κάθε βράβευση, αντιπροσωπεύουν για τον ίδιο την αναγνώριση σκληρής και επίπονης δουλειάς και εκτιμά ότι «πρέπει καθημερινά να προσπαθούμε για το καλύτερο και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, δηλαδή να βελτιωνόμαστε σε οτιδήποτε κάνουμε. Η αναγνώριση και η βράβευση είναι σημαντική. Όμως αυτή πρέπει να αποτελεί το εφαλτήριο για νέους στόχους και νέες κατακτήσεις».

Ο δικός του στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι να κατευθυνθεί προς τις θεωρητικές σπουδές, ενώ τον γοητεύει ιδιαίτερα ο διπλωματικός κλάδος και θα έβλεπε τον εαυτό του σε δέκα χρόνια διπλωμάτη. «Θέλω να εργαστώ για το κοινό καλό και όφελος και να προσφέρω κι εγώ με τις δικές μου μικρές και ταπεινές δυνάμεις στο κοινωνικό σύνολο. Ο διπλωματικός κλάδος θεωρώ ότι μού το επιτρέπει αυτό, καθότι εκεί θα μπορέσω να βάλω το προσωπικό μου λιθαράκι στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας μου με άλλες χώρες».

Η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Δημοσθένη- Δημήτριου Δεσποτίδη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, στις 18.00, στην αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων (Πλάκα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Μητσοτάκης: Οι πρώτες 100 μέρες μου φάνηκαν σαν 1.000

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρεί συνέντευξη αυτή τη στιγμή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και στον Αντώνη Σρόιτερ. Αναφερόμενος στους...

Dentist Pass: Μέχρι 22 Οκτωβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις

Μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2023, ισχύει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος Dentist Pass. Οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων, μπορούν...

Από τις σκηνές στα κοντέινερ: Οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες

Στη χωματερή της Φαρκαδόνας Τρικάλων, φορτηγά –το ένα πίσω από το άλλο– ξεφορτώνουν τόνους από έπιπλα, συσκευές και προσωπικά αντικείμενα. Οι περιουσίες τόσων οικογενειών έχουν...

Βασίλης Σπανούλης: Προπονητής της εθνικής μπάσκετ ανδρών για τα επόμενα δύο χρόνια

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ Ένα μέλος γενιάς αθλητών που συνδύασε την παρουσία της με μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ, αναλαμβάνει από σήμερα την τεχνική καθοδήγηση...

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για το Voucher μέσω ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών από την ΕΕΤΑΑ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr