Η Στερεά Υπεροχής για τις ρυθμίσεις Βορίδη και τα προβλήματα ανασυγκρότησης της β. Εύβοιας

Η παράταξη “Στερεά Υπεροχής” έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις ρυθμίσεις Βορίδη, σχετικά με τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ, καθώς και επίκαιρη επερώτηση για τα προβλήματα ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας. Επιπλέον, η παράταξη κάνει λόγο για συζήτηση θεμάτων στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ακολουθεί η δήλωση:

Στις 17 Ιανουαρίου 2023 ψηφίστηκαν στη Βουλή εφτά άρθρα στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που επιχειρούν να προσαρμόσουν νομοθετικά τη διοίκηση των ΟΤΑ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου (Ν. 4623/2019), που αφορούσαν τη σύνθεση των οικονομικών επιτροπών και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, ήταν αντισυνταγματικές.

Τα συγκεκριμένα άρθρα – τροπολογία που κατατέθηκαν την τελευταία ημέρα, για να μην υπάρχει καμία δυνατότητα στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής να εκφέρει γνώμη, δεν απαντούν νομικά – σίγουρα δε πολιτικά – με πειστικό τρόπο στην απόφαση του ΣτΕ. Αυτή είναι η θέση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αρκετών συνταγματολόγων.

Οι ρυθμίσεις Βορίδη ενώ επαναφέρουν την πλειοψηφία των σοβαρών αρμοδιοτήτων από τις οικονομικές επιτροπές στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια δεν αλλάζουν σε τίποτα τη σύνθεσή τους, κάτι το οποίο

Παραθέτουμε εδώ το αντίστοιχο εδάφιο της απόφασης του ΣτΕ (σημείο 22): «Συνεπώς, οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες, κατά τη βούληση του νομοθέτη, συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αυτοτελώς, πρέπει να παραμερισθούν στο σύνολό τους ως αντισυνταγματικές και να εφαρμοσθούν κατά τη συγκρότηση των εν λόγω δημοτικών επιτροπών οι προϋφιστάμενες αυτών διατάξεις.».

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική τροπολογία δεν καλύπτει το σύνολο των διατάξεων, άρα παραμένει το σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας των αποφάσεων των οικονομικών επιτροπών.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι μέχρι πρότινος ο  κ. Βορίδης ισχυριζόταν:

α. αν δε δημοσιευτεί ολόκληρη η απόφαση και όχι η περίληψη που είχε αναρτηθεί από το ΣτΕ στις 2.12.2022, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ. Ήρθε όμως το ίδιο το ανώτατο δικαστήριο και υπογράμμισε την πάγια νομολογία σύμφωνα με την οποία παράγονται νομικές συνέπειες από την προηγούμενη μέρα της ανακοίνωσης της περίληψης, δηλαδή την 1.12.2022.

β. Ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε μόνο τους Δήμους, επειδή οι δύο προσφυγές που εκδικάστηκαν κατατέθηκαν για αποφάσεις Δημοτικών Οικονομικών Επιτροπών, και όχι τις Περιφέρειες. Ο ίδιος όμως διέψευσε τον εαυτό του αφού με την τροπολογία του μετέφερε τις αρμοδιότητες από τις οικονομικές επιτροπές στα ΠΣ.

Η μεσοβέζικη λύση του ΥΠΕΣ δε λύνει το ζήτημα  νομιμότητας των αποφάσεων των Ο.Ε. για τις αρμοδιότητες που παραμένουν σ’ αυτές, γιατί δεν άλλαξε η σύνθεσή τους. Παρεμπιπτόντως, την ίδια άποψη έχουν και πολλοί δήμαρχοι – μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, που ήδη όλα τα θέματα τα “κατεβάζουν” στα ΔΣ, αν και μερικοί από αυτούς δεν έχουν δεδομένη πλειοψηφία, όπως επίσης και διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου.

Γι’ αυτό η πρότασή μας είναι ότι, για να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα νομιμότητας, θα πρέπει τα θέματα των Ο.Ε. να συζητούνται στο περιφερειακό μας συμβούλιο.

Μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η νομιμότητα στη συγκρότηση και λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, απέχουμε από τη λήψη μη σύννομων αποφάσεων, για τους λόγους που αναφέραμε.

Ισχύει δηλαδή η αρχική μας δήλωση, όπως αυτή έχει κατατεθεί και επικαιροποιηθεί στα πρακτικά των συνεδριάσεων μας.

Αγαπητές/οι συνάδελφοι, η απόφαση του ΣτΕ που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (17-2), απέδειξε περίτρανα, για άλλη μια φορά, την περιφρόνηση του Συντάγματος, από την κυβέρνηση των «αρίστων», των μη «λαϊκιστών».

Δικαιώνει απόλυτα πολιτικά τη σφοδρή αντίδρασή μας, που δεν ήταν μια αντιπολιτευτική υπερβολή, αλλά πίστη στις αξίες και τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Αυτό άλλωστε υπεδείκνυε και η απόλυτα θεσμική θέση μας για συζήτηση των θεμάτων στα συμβούλια μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η δε αναγκαστική κατά το ήμισυ υποχώρηση του ΥΠΕΣ με την επαναφορά των αρμοδιοτήτων και ιδιαίτερα η αναγνώριση «του τεκμηρίου αρμοδιότητας» των συμβουλίων (άρθρο 31, παρ. 2), μας δείχνει ότι κανένας αγώνας δεν είναι περιττός.

Ακολούθως, το αίτημα για συζήτηση θεμάτων, προς το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Ι.  Περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας.

Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες, γιατί δυστυχώς τα δύο μεγάλα έργα, Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων/ Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Χαλκίδας και ΜΕΑ/ ΧΥΤΥ Λαμίας, μετά την κάκιστη διαχείριση από πλευράς της περιφερειακής αρχής, κατά κύριο λόγο, θα μείνουν χωρίς δημόσια χρηματοδότηση και η Στερεά θα είναι η μοναδική περιφέρεια χωρίς τις απαραίτητες και αναγκαίες υποδομές. Η κατάσταση γίνεται περισσότερο σοβαρή αφού το νέο πρόγραμμα 2021-2027 θέτει περιορισμό στις χρηματοδοτήσεις και δεν χρηματοδοτείται πλέον η κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

ΙΙ. Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ)», στο Δήμο Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιδρά στην αδειοδότηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί πλέον νομικά και να προσφύγει σε εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η περιφέρεια από τη μία στήριζε δήθεν το αίτημα της τοπικής κοινωνίας κι από την άλλη ενέκρινε (!) την τροποποίηση του τοπογραφικού, ως προς το εμβαδόν της έκτασης, που θα χρησιμοποιηθεί για τη δραστηριότητα της ταφής επικινδύνων αποβλήτων.

Επίκαιρη επερώτηση για τα μεγάλα προβλήματα ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας

Πληροφορηθήκαμε από σχετικό Δελτίο Τύπου, που μας απέστειλε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειάς μας, την πανηγυρική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έγινε η επίσημη παράδοση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού (masterplan), για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Διαβάσαμε με ιδιαίτερη έκπληξη για χορό εκατοντάδων εκατομμυρίων, για οργασμό δεκάδων έργων, για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για έργα που θα γίνουν, για έργα με εξασφαλισμένους πόρους, για δήθεν διαβούλευση και συμμετοχικές διαδικασίες, για δήθεν αποδοχή των κυβερνητικών πολιτικών, για δήθεν στήριξη των κατοίκων, για τα οράματα που έγιναν πράξη και άλλα τέτοια υπερφίαλα και ναρκισσιστικά!

Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι οτι στην καμένη και πολύπαθη βόρεια Εύβοια:

 • Τα αντιπλημμυρικά έργα στους δύο πυρόπληκτους δήμους, στο σύνολό τους, δεν έχουν υλοποιηθεί, με προφανή τον κίνδυνο για τους κατοίκους και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
 • Κανένα έργο στα φράγματα “ειδικού βάρους”, καμία ουσιαστική παρέμβαση στις λεκάνες Ξηριά και Γουβών.
 • Κανένα έργο για τη φυσική αναδάσωση, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.
 • Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πληγέντες που δεν έχουν αποζημιωθεί.
 • Δεν υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι, για τα όσα ανακοινώθηκαν στην πανηγυρική -και με άρωμα εκλογών- σύσκεψη στο Μαξίμου.
 • Καμία εξαγγελία σχετικά με Ασθενοφόρα και ΕΚΑΒ δεν υλοποιήθηκε. Δυστυχώς και οι δύο πυρόπληκτοι Δήμοι, δεν έχουν στην ουσία υπηρεσίες ΕΚΑΒ, αφού αυτό αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και στόλου, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την άμεση προμήθεια ενός σύγχρονου “4×4” ασθενοφόρου προνοσοκομειακής φροντίδας, δύο κινητών μονάδων υγείας και ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου, που δυστυχώς ακόμα τα περιμένουμε.
 • Τα δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό συμβούλιο δεν έλαβαν μέρος στην όλη διαδικασία διαβούλευσης και δεν έχουν γνώση για τα όσα αποφασίστηκαν ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Μετά από τα παραπάνω και αφού η κυβέρνηση ισχυρίζεται οτι το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 389,8 εκ. Ευρώ κι οτι από αυτά 30 έργα και δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί και 41 θα ξεκινήσουν ως το τέλος του 2023 κι οτι όλα τα έργα έχουν εξασφαλισμένους πόρους, με  τη συνολική επένδυση του κράτους για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας να προσεγγίζει τα 700 εκ. Ευρώ,

Ερωτάται η περιφερειακή αρχή:

 1. Ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί στις πυρόπληκτες περιοχές;
 2. Ποια έργα είναι σε εξέλιξη στους δύο πυρόπληκτους Δήμους και σε τι ποσοστό έχουν προχωρήσει οι εργασίες σ΄ αυτά;
 3. Ποια έργα έχουν “κολλήσει” και γιατί;
 4. Από που θα αντληθούν συγκεκριμένα και σε τι ύψος φτάνουν οι εξασφαλισμένες πιστώσεις του συνολικού προγράμματος;
 5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων αυτών των εξαγγελιών που αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωσή σας;

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Επτά πρωινές συνήθειες για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά

Πολλές γυναίκες εστιάζουν στην απώλεια βάρους, ενώ στην πραγματικότητα η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς θεωρείται πιο επικίνδυνη από τους ειδικούς. Το κοιλιακό λίπος, σύμφωνα...

Σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο

Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εκλάπη από ελαιοτριβείο του Μαρίν Σαράνο Ελ Λαγάρ τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Αυγούστου, με την οικογενειακή...

Με πολύ κέφι και χορό η εκδήλωση του Δήμου Χαλκιδέων για τα μέλη των Κ.Α.Π.Η

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Βόλος: Καθηγήτρια τραυματίστηκε στο κεφάλι

Μία εκπαιδευτικός τραυματίστηκε στον Βόλο, όταν έπεσε πάνω της η μεγάλη σιδερένια καγκελόπορτα του 2ου ΕΠΑΛ. Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, όταν η υποδιευθύντρια του...

Ορνιθοπαρατηρητές από όλον τον κόσμο στη Λέσβο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr