Η τραγωδία στο Μάτι και η αποποίηση ευθυνών

‘Οταν την περασμένη εβδομάδα η Αθηνά Μουτάφη είδε στο Διαδίκτυο αποσπάσματα των όσων κατέθεσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, χρειάστηκε να διαβάσει το κείμενο ξανά και ξανά. Και αυτό γιατί απλώς δεν μπορούσε να πιστέψει τα όσα ισχυρίστηκε στο συμπληρωματικό του υπόμνημα στον ανακριτή. Τις επόμενες ώρες μίλησε και με άλλους που, όπως και εκείνη, είχαν ζήσει τον απόλυτο τρόμο της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι. Ολοι τους ένιωθαν εξοργισμένοι και βαθιά προσβεβλημένοι.

Ο κ. Κολοκούρης που τότε ήταν διοικητής των ΕΜΑΚ ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, πως, αφού κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ώρα θανάτου των θυμάτων, δεν είναι δυνατόν να του καταλογιστεί ευθύνη για την καθυστερημένη προσέλευσή του στην περιοχή, αφού και νωρίτερα να είχε έρθει, πιθανό να μην προλάβαινε να τους διασώσει. «Ο αρχηγός ξεχνάει όμως πως κάποιοι επέζησαν. Βαριά τραυματισμένοι, σημαδεμένοι για πάντα, αλλά ζωντανοί. Εμείς μπορούμε να τον ενημερώσουμε για τις ώρες που χάσαμε τους δικούς μας», λέει η Αθηνά Μουτάφη στην «Κ».

Η ίδια, μαζί με τα δύο της παιδιά, τον Βίκτωρα και τη Βάσια, εγκατέλειψαν το σπίτι όπου βρίσκονταν και αργότερα το αυτοκίνητο, όταν κατάλαβαν πως θα εγκλωβίζονταν στον δρόμο. Ετρεξαν και πρόλαβαν να μπουν στο νερό. Ηταν λίγο πριν τις από 18.20. Κολυμπούσαν για ώρα, αναγκαστικά όλο και πιο βαθιά, για να μπορούν να αναπνεύσουν καθαρό αέρα. Και οι τρεις ήξεραν καλό κολύμπι, αλλά ο 25χρονος Βίκτωρας δεν άντεξε και πέθανε, εκεί, μέσα στη θάλασσα. Η μητέρα του, που για περίπου δύο ώρες πάλευε να κρατήσει και τα δύο της παιδιά κοντά της, όταν συνειδητοποίησε πως ο Βίκτωρας δεν ζούσε πια, αναγκάστηκε να τον αφήσει μέσα στο νερό για να μπορέσει να βοηθήσει την κόρη της η οποία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ. Οι δυο τους κολυμπούσαν για ώρες μέχρι που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Ραφήνα τα μεσάνυχτα. Οχι από το Λιμενικό ή από μια λέμβο των ΕΜΑΚ που τότε διοικούσε ο Κολοκούρης, αλλά από ένα ψαροκάικο, με Αιγύπτιους ψαράδες. «Εάν ο κ. Κολοκούρης και οι άλλοι κατηγορούμενοι έκαναν το καθήκον τους, εμείς δεν θα καταλήγαμε στη θάλασσα. Αλλά ακόμα και στη θάλασσα, υπήρχε τρόπος να γίνει η διάσωσή μας», σημειώνει η Αθηνά Μουτάφη. Από τους 102 νεκρούς, οι 13 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο νερό.

Η επιστολή

Η κ. Μουτάφη μαζί με άλλα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων της περιοχής συνέταξαν μια επιστολή ζητώντας από τον πρωθυπουργό την παραίτηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής. «Δεν ζητάμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, απαιτούμε όμως να μας απαλλάξετε από το αίσθημα οργής, απογοήτευσης και θλίψης που προκαλεί η παραμονή του κ. Κολοκούρη σε μία τόσο κρίσιμη και σοβαρή θέση. Πώς άλλωστε μπορεί να αντιμετωπίσει ως αρχηγός, μία άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν “κρύβεται”, για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως η ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας;», γράφουν στην επιστολή.

Ο κ. Κολοκούρης ανέλαβε αρχηγός του Σώματος τον Φεβρουάριο του 2020. Ενα μήνα νωρίτερα είχε καταθέσει –τότε ακόμα ως μάρτυρας– στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη. Είχε πει πως επιστρέφοντας από μια προσωπική υποχρέωση στο Πόρτο Υδρα είχε δει καπνό κοντά στην Κινέτα. Επικοινώνησε με τον τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων κ. Ματθαιόπουλο και ξεκίνησε στις 12.15 να επιχειρεί στην περιοχή. Σε εκείνη την κατάθεσή του λέει πως ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο Μάτι στις 19.10. «Πάρε 10 υδροφόρα, συσκεύασέ τα, πάρε και μια ομάδα πεζοπόρων και να κατευθυνθείς προς Ραφήνα» ισχυρίζεται πως του είπαν.

Από καταθέσεις άλλων όμως προέκυψε πως η εντολή να μεταβεί στο Μάτι δεν δόθηκε στις 19.10 αλλά πολύ νωρίτερα. «Εγώ τον Κολοκούρη τον αναζήτησα και μίλησα μαζί του στις 17.00 και του είπα να είναι σε άμεση ετοιμότητα για να πάει στο Νταού Πεντέλης», θα καταθέσει ο Ματθαιόπουλος. Συμπληρώνοντας πως στις 17.20 δόθηκαν η εντολή και οι διευκρινίσεις. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Αχιλλέας Τζουβάρας –επικεφαλής κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κινέτα– καταθέτοντας στον ανακριτή πως ο ίδιος ο Κολοκούρης του είχε πει λίγο μετά τις 17.20 πως είχε πάρει εντολή να μεταβεί στο Νταού Πεντέλης. «Δεν γνωρίζω εάν πήγε. Αυτό πρέπει να το βρείτε εσείς», θα πει στον ανακριτή.

Εκ παραδρομής…

Σύμφωνα βέβαια με μια παλαιότερη –πρώτη– κατάθεση του ίδιου του Κολοκούρη στους εισαγγελείς αμέσως μετά τη φωτιά (που μπήκε στο αρχείο όταν έγινε κατηγορούμενος τον Φεβρουάριο του 2021) και ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως πράγματι, είχε λάβει την εντολή λίγο μετά τις 17.10. Αργότερα, όμως, στην απολογία του ισχυρίστηκε πως εκ παραδρομής είχε γραφτεί… λάθος η ώρα: «Η γραμματέας προφανώς έγραψε 17.10, ενώ εγώ εννοούσα 19.10, πράγμα το οποίο είδαν στη δικογραφία όσοι ήταν κατηγορούμενοι και γελούσαν μαζί μου. Βέβαια το λάθος ήταν δικό μου γιατί δεν ανέγνωσα την κατάθεση και την υπέγραψα», είχε πει.

Ο ανακριτής με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις και ερευνώντας τις τηλεματικές των οχημάτων ΕΜΑΚ κατέληξε στο συμπέρασμα πως ενώ ο Κολοκούρης είχε πάρει εντολή λίγο μετά τις 17.00 να μεταφέρει δυνάμεις στο Μάτι, εκείνος έφτασε στην περιοχή λίγο πριν από τις 9 το βράδυ. Λόγω της αδικαιολόγητής καθυστέρησης, το όνομά του μπήκε στη λίστα των κατηγορουμένων για τους οποίους ο ανακριτής ζήτησε συμπληρωματική δίωξη για κακούργημα. Αίτημα που οι εισαγγελείς έχουν αρνηθεί ήδη τρεις φορές.

Τέλη Απριλίου, λίγες μόλις εβδομάδες πριν η υπόθεση φύγει από τον ανακριτή, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε το συμπληρωματικό υπόμνημα. Στις 72 σελίδες σημειώνει πως «όλες οι προβλεπόμενες δράσεις εκτελέστηκαν από τον ίδιο με ιδιαίτερη επιμέλεια, ενώ ακόμη και εάν οι φερόμενες παραλείψεις δεν είχαν λάβει χώρα, το τραγικό αποτέλεσμα, δυστυχώς, θα ήταν και πάλι το ίδιο». Στις επισημάνσεις σημειώνει πως από τη στιγμή κατά την οποία δεν αναφέρεται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις ο ακριβής χρόνος θανάτου των θυμάτων, δεν μπορεί να προκύψει εάν αυτός ο θάνατος έπεται ή προηγείται της μη έγκαιρης προσέλευσής του.

Οι άνθρωποι που έζησαν την καταστροφική φωτιά στο Μάτι εξαγριώθηκαν. «Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να κάνει χρήση οποιασδήποτε υπερασπιστικής γραμμής θεωρεί καλύτερη. Είναι όμως αδύνατο και επικίνδυνο ο αρχηγός ενός Σώματος Ασφαλείας να αποποιείται των ευθυνών του με τέτοια επιχειρηματολογία. Πώς μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για έναν απλό πυροσβέστη που καλείται να ρισκάρει τη ζωή του;», αναρωτιούνται στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.

Η ίδια η Αθηνά Μουτάφη, η οποία τη συνυπογράφει, είχε στείλει και παλαιότερα, το 2019, μία ακόμη επιστολή με αφορμή τις προαγωγές αξιωματικών –μεταξύ αυτών και του κ. Κολοκούρη– σε θέσεις υψίστης ευθύνης. «Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν αυτές τις θέσεις όσοι εκτελούσαν υπηρεσία την ημέρα κατά την οποία το ελληνικό κράτος επέδειξε τη χειρότερη ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των πολιτών του», έγραφε τότε στον πρωθυπουργό. Δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Πηγή kathimerini.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Θεσσαλία: Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές στους πληγέντες

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής...

Χειμερινή ώρα: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αλλαγή ώρας θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 29/10/2023. Αν και βρισκόμαστε αρκετά μακριά...

Κόκκινα δάνεια: Πώς θα μπορούν να τα αγοράζουν… οι δανειολήπτες

Ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον προς τις τράπεζες επιθυμεί να δημιουργήσει, όπως όλα δείχνουν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξουν οι κρουνοί της...

Κρήτη: Κρούσμα candida auris στα Χανιά

Όπως επιβεβαίωσε στο zarpanews.gr o διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, το κρούσμα αφορά περιστατικό ασθενούς ο οποίος πρόσφατα διεκομίσθη στο νοσοκομείο Χανίων...

Διεξαγωγή Super Cup 2022-2023 Ε.Π.Σ. Βοιωτίας στο Δημοτικό Γήπεδο Θήβας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr