Ιερή οργή για την εργαλειοποίηση της Εκκλησίας -παρέμβαση Ιερώνυμου

Αναστάτωση έχει προκαλέσει, η κινητικότητα εκκλησιαστικών κύκλων γύρω από το κόμμα ΝΙΚΗ.

Τα μηνύματα υπέρ του, που συντάσσονται από μοναχούς του Αγίου Όρους, με διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα, προκάλεσαν  σοβαρή αντίδραση εντός της Εκκλησίας με τους περισσότερους μητροπολίτες, να καλούν τους ιερείς να απέχουν από κάθε προεκλογική δραστηριότητα. Αποκορύφωμα, αποτέλεσε  η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν να εμπλέξουν την Εκκλησία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, με αφορμή τις εκλογές.

Πώς φτάσαμε στην παρέμβαση Ιερώνυμου

Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος είχε αποφασίσει να μην εκδώσει καμία ανακοίνωση, προκειμένου να μη «διαφημιστεί» ακόμη περισσότερο  η ΝΙΚΗ, σύμφωνα με την «Απογευματινή», που δημοσιεύει φωτογραφίες από προεκλογική συγκέντρωση του εν λόγω κόμματος στο Περιστέρι, παρουσία ιερωμένων.

Ωστόσο, επειδή διαπίστωσαν και αυτός και οι συνεργάτες του, ότι το θέμα παίρνει διαστάσεις με αρνητικές συνέπειες για την Εκκλησία, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘’υπόγειας» ή ‘’μυστικής» ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ».

Ιερή οργή

Προηγήθηκαν οι καταγγελίες του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, ο οποίος φωτογραφίζοντας τη «ΝΙΚΗ» έκανε λόγο για «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων

Την ίδια ώρα, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, υπενθύμισε ότι η Εκκλησία είναι ενοποιητική δύναμη: « Θέλουμε να κρατήσουμε τον πνευματικό μας ρόλο. Κανείς να μην οδηγήσει τα πράγματα ποτέ – αλίμονο- η Εκκλησία στον τόπο μας, να μετατραπεί σε κόμμα. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και εντελώς διχαστικό. Νομίζω ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το Ιράν. Εκεί πλέον, έχουν μια πλήρη επικράτηση θεοκρατική. Εκεί πλέον οι μουλάδες έχουν στα χέρια τους την εξουσία», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος, χαρακτήρισε την εμπλοκή κληρικών στις εκλογές, «αντιεκκλησιαστική και απολύτως εκκομισκευμένη και καταδικαστέα».

Σε δήλωσή του εξάλλου ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος, αναφέρεται σε «φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την εξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων», και προσθέτει ότι «κατά παγία τακτική, η Εκκλησία βρίσκεται υπεράνω κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων. Στο πλαίσιο αυτό, η τοπική Εκκλησία της Πιερίας ανέκαθεν συνεργάστηκε με όλες τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας μας. Το ίδιο θα πράξει και μετά τις επικείμενες εκλογές, τόσο τις Εθνικές όσο και τις Αυτοδιοικητικές.
Σε κάθε περίπτωση, ισχύει πλήρως η δήλωση, την Κυριακή των Βαΐων 9-4-2023, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου: «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη, είναι με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει για το καλό της πατρίδας να συνεργαστεί με όλους όσους ψηφίζει ο ελληνικός λαός»».

Τα σχόλια και τις μετέπειτα φήμες πυροδότησαν οι εκπλήξεις στις επιδόσεις των υποψηφίων των τριών βασικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και το ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΙΚΗ στην Πιερία, τόπο καταγωγής του επικεφαλής της, Δημήτρη Νατσιού.

Το ποσοστό αυτό, ήτοι 7,46%,  ήταν το υψηλότερο που συγκέντρωσε το κόμμα σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αρχιεπισκοπή,  έχουν φτάσει καταγγελίες, ότι στις περιοχές της Πιερίας, της Θράκης, της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πέλλας, της Ημαθίας,  της Λάρισας, της Κοζάνης, της Αχαΐας, έχουν δραστηριοποιηθεί πολλά στελέχη των τοπικών  εκκλησιών, υπέρ της ΝΙΚΗΣ.

Είναι γνωστό άλλωστε πως οι μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου στηρίζουν τη «Νίκη» και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός τού ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, ήταν υποψήφιος βουλευτής, ενώ υποψήφια ήταν και η Μαρία Εζνεπίδου, ανιψιά του Αγίου Παϊσίου.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...

Συνάντηση εργασίας Φάνη Σπανού Carsten Rasmussen στις Βρυξέλλες

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, προσκλήθηκαν και...

Μ. Βλασταράκης: τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Eurobank για το δημογραφικό

Τις πρωτοβουλίες της Eurobank για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ανέπτυξε, επιγραμματικά, ο Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης, συμμετέχοντας σε...

Η Διοίκηση του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ αποχαιρετά τον Θύμιο Τσούκαλο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...