Ημερίδα ΙΣΑ «Ιατρικός Τουρισμός – Προοπτικές για το μέλλον»

Οι ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης του Ιατρικού τουρισμού παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας, «Ιατρικός Τουρισμός – Προοπτικές για το μέλλον» που διοργάνωσε υβριδικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο ετήσιος παγκόσμιος τουρισμός υγείας και ευζωίας, παρουσιάζει άνοδο κατά 6,5% έναντι 3,2% του γενικού τουρισμού ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος, μετά τον πολιτιστικό τουρισμό. Μάλιστα, ο τουρίστας ευζωίας ξοδεύει άνω του 60% από το μέσο τουρίστα. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, το 56% των ασθενών παγκοσμίως αναζητούν καλύτερη θεραπεία, το 22% επιδιώκει ξένους προορισμούς, εκτός της χώρας που διαμένει, με στόχο το χαμηλότερο κόστος, το 18% αναζητούν θεραπευτικές επιλογές που δεν είναι διαθέσιμες στις χώρες τους και το 10% θέλει τη θεραπεία, το συντομότερο δυνατό, όπου διεθνώς αυτό είναι προσβάσιμο.
Τις εργασίες της Ημερίδας, άνοιξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μίλησε για το παρόν και το μέλλον του ιατρικού τουρισμού. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι δρομολογείται νομοσχέδιο που θέτει το πλαίσιο, για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, το οποίο θα αποτελέσει το μεγάλο βήμα για την επόμενη μέρα, συνδέοντας τον ιατρικό κλάδο, με τον τουριστικό.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στο μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 346,1 δις δολάρια μέχρι το 2032 καθώς θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,59%, από το 2023 έως το 2032.«Με συστηματικά βήματα, στα οποία έχουμε προβεί τα τελευταία χρόνια, είμαστε σήμερα σε θέση να απευθυνθούμε στην παγκόσμια κοινότητα», επεσήμανε ο κ. Πατούλης και διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, πρωταρχικοί μοχλοί επέκτασης του ιατρικού τουρισμού είναι η προσβασιμότητα, η οικονομική προσιτότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας και η υποστήριξη από τις τοπικές κυβερνήσεις και τα γραφεία τουρισμού.
«Συστρατεύουμε τις δυνάμεις της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης, για να αναπτύξουμε τον ιατρικό τουρισμό που ειναι πυλώνας ανάπτυξης, για την οικονομία ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην επιστροφή στη χώρα, του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και κατέληξε αναφερόμενος στο προσωπικό του όραμα, τη δημιουργία Χωριού Υγείας και Ευεξίας στην Αττική. «Είναι ένα μεγαλεπήβολο όραμα, το οποίο δεν πάψαμε να το υπηρετούμε από την μέρα που το εξαγγείλαμε και υπόσχομαι ότι με όλες μου τις δυνάμεις και με την ιδανική σύμπραξη συνεργασιών, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να το υλοποιήσουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.
Στις προοπτικές του ιατρικού τουρισμού, αναφέρθηκε ο κ. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Συντονιστής Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού ΙΣΑ. Όπως επεσήμανε σύμφωνα με την μελέτη του Medical Tourism Magazine και τον δείκτη Medical Tourism Index 2020-2021,η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση, σε σύνολο 46 κρατών και στην 9η θέση στην Ευρώπη, ως προορισμός για τον Ιατρικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 τα έσοδα του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως ανήλθαν σε 11,7 δις δολάρια κα το 2023 αναμένεται να ανέλθουν σε 35,9 δις δολάρια.
Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, αναφέρθηκε στον Ιαματικό τουρισμό που αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως, για τη θεραπεία, αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας.
Προεδρείο της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Φώτιος Πατσουράκος, Αρχίατρος ε.α., Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΙΣΑ και Ιωάννης Κεχρής, Ταμίας Δ.Σ. του ΙΣΑ, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Βόλος: Μουσείο για την ιστορία του Τύπου

Την ιστορική διαδρομή που ακολούθησε ο Τύπος της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα, από τα χρόνια της Απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό μέχρι...

«Διάκεια» 2023 – Στο Δημοτικό κολυμβητήριο Λαμίας οι διήμεροι αγώνες των προαγωνιστικών κατηγοριών

Μια μεγάλη κολυμβητική διοργάνωση αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο διεξάγεται στο Δημοτικό κολυμβητήριο Λαμίας με την επωνυμία «Διάκεια» 2023, συγκεντρώνοντας 200 και πλέον συμμετοχές...

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: 6 στη σκηνή

Ο Ηλίας Φουντούλης, ο Άγγελος Σπηλιόπουλος, ο Αλέξανδρος Χαριζάνης,ο Θάνος Αυγερινός, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, -ζηλεύοντας όλους αυτούς τους έντεχνους μουσικούς που περιοδεύουν στην Ελλάδα, μεθάνε, φλερτάρουν και ζουν...

Παναγιά της Φοινικιάς: Το μαγευτικό τοπίο που αγάπησε ο Λόρδος Βύρωνας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Α. Τσίπρας από Χαλκίδα: Δεν το βάζουμε κάτω

Την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτό να ανατραπεί ο συσχετισμός που προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης...