«Ήταν όλα καλά…»: YouSmile από το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μαζί με τα μαθητές-εθελοντές του Yousmile, πραγματοποίησαν έρευνα για τους κινδύνους προσέλκυσης ανήλικων μέσα από Πλατφόρμες ανώνυμου Chat και Social Media εφαρμογών.

 Οι μαθητές-εθελοντές, από το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο “YouSmile”, και μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης, πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα με στόχο να αναδείξουν ένα σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής, το φαινόμενο προσέλκυσης ανηλίκων ατόμων διαμέσου Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και Εφαρμογών Ανώνυμων συνομιλιών -εφαρμογών που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε πρόσφατα γεγονότα με ανήλικα παιδιά- και να παρουσιάσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν καθημερινά κατά την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο.

Οι μαθητές, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων τους, αλλά και με αυστηρή παράλληλη επιτήρηση από εξειδικευμένους επιστήμονες του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαχειρίστηκαν τρία (3) υποθετικά προφίλ ευάλωτων, ανήλικων κοριτσιών, που δημιούργησε το «Χαμόγελο», σε πλατφόρμες ανώνυμης συνομιλίας και συνομίλησαν με ενήλικους χρήστες. Βιντεοσκόπησαν, την εμπειρία τους αυτή και μας παρουσίασαν τα ευρήματά τους.

Ειδικότερα, για την έρευνα:

 • Δημιουργήθηκαν τρεις (3) υποθετικοί χαρακτήρες, που υποδύθηκαν οι μαθητές και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη
 • Πραγματοποιήθηκαν 88 συνομιλίες, γνωρίζοντας ότι μιλάνε με ανήλικη, και συνέχισαν τη συνομιλία οι 51 χρήστες (58%), με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη
 • 14 χρήστες (16%) με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, σεξουαλικοποίησαν τη συζήτηση, grooming ή πίεσαν για αποστολή φωτογραφικού υλικού
 • Από τις 14 συνομιλίες: σε 5 (35%) έγινε grooming, σε 2 (14%) υπήρχε πίεση αποστολής φωτογραφικού υλικού της ανήλικης, σε 2 (14%) στάλθηκε άσεμνο υλικό στην ανήλικη και στις υπόλοιπες 5 (35%) υπήρχε σεξουαλικοποίηση.

Συμπερασματικά, 1 στις 6 συνομιλίες με ενήλικους χρήστες που πραγματοποιήσαμε, με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, προχώρησε σε σεξουαλικοποίηση της συζήτησης, ή κάποια μορφή συνομιλίας, παραβιαστική για τα παιδιά.

Παρακολουθήστε την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=T5hgcuzCJsU

Ο Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, του Οργανισμού ανέφερε «Είμαστε εδώ για μια έρευνα προσομοίωσης για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είμαστε εδώ, με όλη την επιστημονική Ομάδα του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, για να πλασιώσουμε τα παιδιά και για να μάθουμε κι εμείς μαζί τους τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά τη χρήση τους. Οι χαρακτήρες τους οποίους τα παιδιά υποδύθηκαν επιλέχθηκαν μέσα από την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS1056 μέσα από όλες αυτές τις κλήσεις και τα μηνύματα που λαμβάνουμε, στο CHAT1056, από παιδιά που κινδύνευσαν. Προσπαθήσαμε να βγάλουμε ένα κοινό, κυρίαρχο προφίλ, το οποίο υιοθετούν και τα παιδιά στην έρευνα, προκειμένου να καταλάβουμε ακριβώς τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν» ενώ απευθυνόμενος στους γονείς και στους κηδεμόνες τόνισε «Συνήθως η χρήση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης και άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων προκαλεί πανικό στους γονείς, προκαλεί φόβο, με αποτέλεσμα να τα δαιμονοποιούν. Εδώ δεν είμαστε για να ενισχύσουμε αυτόν τον φόβο, δεν είμαστε για να ενισχύσουμε αυτόν τον πανικό, καθώς ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά. Η Τεχνολογία, τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης είναι μέσα στη ζωής μας. Είναι αναποτελεσματικό να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια αποκοπής των παιδιών από τη χρήση τέτοιων εφαρμογών. Στόχος είναι να προετοιμαστούν τα παιδιά κατάλληλα για τους κινδύνους, και αν συμβεί οτιδήποτε να γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν άμεσα και που να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια. Να προλάβουμε τον κίνδυνο, ώστε εάν προκύψει κάτι, να έχουν τα παιδιά τα αντανακλαστικά για να απαντήσουν».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Σε αυτή την έρευνα, το «Χαμόγελο» προσπαθεί να ερμηνεύσει μέσα από τα ιδία τα παιδιά το τι συμβαίνει. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί οι μαθητές-εθελοντές μας, αποφάσισαν να κάνουν μια πολύ σημαντική κίνηση, έτσι η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού, Yousmile, πήρε μια πρωτοβουλία μαζί με την υποστήριξη των δικών μας επαγγελματιών και επιστημόνων προκειμένου να δουν πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά στις διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας που υπάρχουν και τρομάξαμε με τα αποτελέσματα. Πραγματικά, τρομάξαμε γιατί κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι μπορούν να επικοινωνήσουν και να προσελκύσουν ένα παιδί, έναν έφηβο. Πρέπει να ταρακουνηθούμε όλοι από αυτό και να καταλάβουμε ότι η ασφάλεια των παιδιών είναι στα χέρια των ίδιων των παιδιών, αφού ενημερωθούν, και μετά είναι η δική μας υποστήριξη και όχι μονό η αυστηρότητα και η απαγόρευση. Πρέπει να καταλάβουν οι έφηβοι και οι έφηβες ότι κινδυνεύουν, γιατί εάν δεν το καταλάβουν τότε θα έχουμε πρόβλημα».

 Οι μαθητές-εθελοντές έδωσαν και εκείνοι απλές οδηγίες που μπορεί κάθε παιδί ή έφηβος να ακολουθήσει, που ίσως να μην μπορεί να βάλει σε λέξεις όσα νιώθει ή που μπορεί να φοβάται να απευθυνθεί σε κάποιον ενήλικα ή ειδικό, ώστε να προστατευτεί από πιθανούς κινδύνους στο διαδίκτυο:

 • Σκέψου πως δε θα μιλούσες τόσο εύκολα με έναν άγνωστο στην πραγματική ζωή. Επομένως απόφυγε να το κάνεις online
 • Θυμήσου πως ό, τι ανεβάζεις στο internet μένει για πάντα εκεί
 • Αν νιώθεις άβολα σε μια συνομιλία, μπορείς πάντα να τη σταματήσεις, να μπλοκάρεις και να αναφέρεις αυτόν που σου στέλνει
 • Μην τραβάς φωτογραφίες σου που δε θα ήθελες να δουν άλλοι
 • Μη στέλνεις φωτογραφίες άλλων παιδιών σε τρίτους
 • Αν σου συμβαίνει κάτι για το οποίο χρειάζεσαι βοήθεια, μοιράσου το με τους γονείς σου, ζητώντας να σε καταλάβουν και να σε στηρίξουν.

Όπως τονίζεται και στην έρευνα «Να θυμάστε πάντα ότι, δεν είστε μόνοι σας. Κοντά σε εσάς είναι η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS1056. Εάν συμβεί κάτι περίεργο ή επικίνδυνο κατά τη χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά σας, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το διαχειριστούμε με ψυχραιμία και το επιστημονικό προσωπικό της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα παιδιά SOS1056 είναι δίπλα σας να σας δώσει κατευθύνσεις για το τι πρέπει να κάνετε και πως πρέπει να πλαισιώσετε τα παιδιά σας».

Εάν είσαι παιδί που έχει βιώσει ηλεκτρονικό εκφοβισμό, διαδικτυακή επίθεση –σεξουαλική ή μη–, συγκρούσεις λόγω εκτεταμένης χρήσης διαδικτύου, εάν ΔΕΝ είναι όλα καλά, οι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί του Οργανισμού «Το Χαμόγελου του Παιδιού» στη Γραμμή 1056 ή το CHAT 1056 είναι εδώ για εσένα. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια, 24 ώρες το 24ωρο, δωρεάν και ανώνυμα.

Οι μαθητές-εθελοντές YouSmilers, και μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης, πήραν την πρωτοβουλία, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων τους καθώς και με την υποστήριξη του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού, να απευθυνθούν σε συνομήλικούς τους -προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουν στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου- δημιουργώντας ένα Κοινωνικό Μήνυμα, με τρείς διαφορετικές θεματικές και τίτλο «Ήταν όλα καλά…».

Ειδικότερα, οι θεματικές που επέλεξαν ήταν:

 • Εκδικητική πορνογραφία
 • Διαδικτυακός εκφοβισμός
 • Ηλεκτρονικός τζόγος

Δείτε το SPOT των μαθητών-εθελοντών του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile για την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο 2023 ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=7EKWruH-a1I

Οι μαθητές επέλεξαν τις συγκεκριμένες θεματικές, καθώς παρατήρησαν πολλούς φίλους και συμμαθητές τους να χρησιμοποιούν εφαρμογές ανώνυμων συνομιλιών ή να χρησιμοποιούν εκτεταμένα το διαδίκτυο για λόγους επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης, νέων γνωριμιών ή απλώς για να περνάνε ευχάριστα στον ελεύθερο χρόνο τους. Ο κίνδυνος είναι κεκαλυμμένος, ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανίσει το πραγματικό του πρόσωπο, η αρχή πάντα γίνεται αθώα, με τις καλύτερες προθέσεις και ενώ φαίνονται Όλα καλά, στην πραγματικότητα Δεν είναι.

Ο Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, του Οργανισμού αναφέρει «Παραπάνω από μια κλήση την ημέρα, δεχθήκαμε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 για θέματα που αντιμετώπισαν τα παιδιά στο Διαδίκτυο. Οι κλήσεις αφορούσαν συμβουλές και κατευθύνσεις για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο Διαδίκτυο, διαδικτυακού εκφοβισμού και ζητήματα εκδικητικής πορνογραφίας».

Τα παιδιά καλούν για βοήθεια και αναφέρουν διάφορα θέματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο, χωρίς να μιλάνε ευθέως πάντα γι’ αυτό. Ενδεικτικά, λόγοι που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο:

 • Τα παιδιά μπορεί να ντρέπονται να παραδεχτούν ότι έχουν εκτεθεί σε κινδύνους στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου διστάζουν να μιλήσουν γι’ αυτό.
 • Πολλά από τα παιδιά φοβούνται τις συνέπειες της αναφοράς επικίνδυνων εμπειριών στο διαδίκτυο, καθώς νιώθουν είτε ότι θα τιμωρηθούν, είτε ότι θα περιοριστεί η πρόσβασή τους στο διαδίκτυο.
 • Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους σχετικά με τους κινδύνους στο διαδίκτυο, ιδίως αν είναι σύνθετες ή τραυματικές.
 • Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων και των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση του διαδικτύου και μπορεί να μην κατανοούν τη σημασία της συζήτησης αυτών των θεμάτων και να θεωρούν ότι ΟΛΑ είναι ΚΑΛΑ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την προστασία των παιδιών τόσο σε φυσικό όσο και σε διαδικτυακό περιβάλλον, με όλες τις υπηρεσίες που διαθέτει δωρεάν, πανελλαδικά, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς:

 1. Πρόληψη και Ευαισθητοποίηση Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων: Μέσω επιστημονικών και εγκεκριμένων εργαλείων το “Χαμόγελο” εργάζεται στενά με την σχολική κοινότητα και για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο. Με έναν σταθερά ολιστικό τρόπο σκέψης τα προγράμματα υλοποιούνται σε μαθητές, μαθήτριες, γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς. Μόνο το 2022 πραγματοποιήθηκαν
  • 95 παρεμβάσεις με την συμμετοχή 5871 μαθητών και μαθητριών
  • 30 παρεμβάσεις με την συμμετοχή 833 γονέων και κηδεμόνων
  • 10 παρεμβάσεις με την συμμετοχή 334 εκπαιδευτικών
  • 12 επιμορφώσεις με την συμμετοχή 346 επαγγελματιών που εργάζονται σε πλαίσια προστασίας του παιδιού
 2. Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056
 3. Chat 1056
 4. Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
 5. Το Σπίτι του Παιδιού 

Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού, βάσει εμπειρίας, συμβουλεύει τα παιδιά:

 • Αποφύγετε να μιλάτε με άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο. Δεν θα το κάνατε, εξάλλου, ούτε στην πραγματική ζωή
 • Ό, τι ανεβάζετε στο Διαδίκτυο δεν σβήνει ποτέ
 • Εάν κάποιος σας κάνει να αισθανθείτε άβολα στο διαδίκτυο, άμεσα σταματήστε τη συνομιλία, διαγράψτε και μπλοκάρετε το άτομο αυτό, προκειμένου να μην μπορεί να σας στέλνει μηνύματα
 • Μην τραβάτε φωτογραφίες του εαυτού σας, που δε θα θέλατε να βλέπουν όλοι
 • Μη στέλνετε σε άλλους φωτογραφίες άλλων παιδιών
 • Εάν σας συμβεί οτιδήποτε, δε χρειάζεστε να φοβάστε ή να ντρέπεστε. Μιλήστε στους γονείς σας
 • Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να μιλήσετε στους γονείς σας, μπορείτε να καλέσετε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056 ή να στείλετε μήνυμα στο CHAT 1056, 24 ώρες την ημέρα, δωρεάν και ανώνυμα.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε και μια διαδικτυακή έρευνα με στόχο να αναδειχθεί ένα σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής, το φαινόμενο προσέλκυσης ανηλίκων ατόμων διαμέσου Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και Εφαρμογών Γνωριμίας καθώς και να παρουσιαστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν καθημερινά κατά την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο. Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Εάν είσαι παιδί που έχει βιώσει ηλεκτρονικό εκφοβισμό, διαδικτυακή επίθεση –σεξουαλική ή μη–, συγκρούσεις λόγω εκτεταμένης χρήσης διαδικτύου, εάν ΔΕΝ είναι όλα καλά, οι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί του Οργανισμού «Το Χαμόγελου του Παιδιού» στη Γραμμή 1056 ή το CHAT 1056 είναι εδώ για εσένα. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια, 24 ώρες το 24ωρο, δωρεάν και ανώνυμα.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

«Απογείωση» του τουρισμού για το 2024 – Τι αγοράζουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα

Tα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να...

Εφορία: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:  την προθεσμία...

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση...

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών ανά Ταμείο

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 έχει γνωστοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο, λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ από αύριο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr