«Καλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα αύριο

Αύριο, Τετάρτη,  5 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα το «Καλάθι του Πάσχα» το οποίο θα περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά, όπως είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα διαρκέσει έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου. Σημειώνεται δε πως το περιθώριο κέρδους στα συγκεκριμένα είδη δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από εκείνο του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου του 2021.

Επίσης επισημαίνεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είχε μιλήσει για την τιμή του αρνιού. «Κάναμε αρκετές συζητήσεις και με τους κτηνοτρόφους και με τα σούπερ μάρκετ για την τιμή που θα μπορούμε να έχουμε στο αρνί και το κατσίκι. Φέτος, το αρνί και το κατσίκι έχουν πρωτόγνωρη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Στόχος είναι, η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ», είχε  επισημάνει.

Καλάθι του Πάσχα: Δείτε ποιες κατηγορίες προϊόντων μπαίνουν

Σημειώνεται πως πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τροποποιημένη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το «καλάθι του νοικοκυριού». Σύμφωνα με την απόφαση αυτή προστίθενται προσωρινά νέες κατηγορίες προϊόντων όπως το αρνί, το κατσίκι, το τσουρέκι ή τσουρέκι με αυγό και τα σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα διότι αυτά είναι τα βασικά αγαθά που καταναλώνονται την περίοδο του Πάσχα. Αναλυτικά, αυτές είναι:

Οι υπόχρεοι χρήσεις παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4986/2022 αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση και ειδικότερα ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που εντάσσεται στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» αναφέρονται στον ακόλουθο Πίνακα:

Α/Α Κατηγορία Προϊόντων

1 Ρύζι

2 Ψωμί για τοστ

3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/ συσκευασμένο)

4 Φρυγανιές

5 Μακαρόνια Νο 6

6 Αλεύρι για χρήσεις χρήσεις χρήσεις

7 Όσπρια (φακές)

8 Όσπρια (φασόλια)

9 Όσπρια (ρεβύθια)

10 Πάριζα

11 Γαλοπούλα (αλλαντικά)

12 Κατεψυγμένα ψάρια

13 Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)

14 Νωπό κοτόπουλο ολόκληρο (συσκευασμένο ή μη)

15 Νωπό κοτόπουλο – μέρη κοτόπουλου (συσκευασμένο ή μη)

16 Νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη)

17 Γάλα φρέσκο πλήρες

18 Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά

19 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες

20 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά

21 Γάλα εβαπορέ

22 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

23 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά

24 Τυρί φέτα

25 Λευκό τυρί

26 Τυρί γκούντα

27 Τυρί με χαμηλά λιπαρά

28 Χυμός τομάτας διατηρημένος

29 Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)

30 Μαργαρίνες

31 Παρθένο ελαιόλαδο

32 Ηλιέλαιο

33 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)

34 Λευκή ζάχαρη

35 Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς (π.χ. στέβια)

36 Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα)

37 Κρέμα βρεφικής ηλικίας

38 Γάλα βρεφικής ηλικίας

39 Ελληνικός καφές

40 Στιγμιαίος καφές

41 Γαλλικός καφές

42 Κακάο σε σκόνη

43 Χυμός πορτοκάλι

44 Σοκολάτα

45 Απολυμαντικά χεριών/αντισηπτικά

46 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)

47 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες

48 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

49 Χαρτί κουζίνας

50 Χαρτί υγείας

51 Οδοντόκρεμες

52 Σερβιέτες ή ταμπόν

53 Σαμπουάν

54 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

55 Πάνες ακράτειας

56 Πάνες για μωρά

57 Μωρομάντηλα

58 Σαμπουάν για μωρά

59 Τροφές για σκύλους

60 Τροφές για γάτες

Καλάθι Σαρακοστής (από 29-03-2023 έως και 15-04-2023)

61 Χαλβάς

62 Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – λ.χ. μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.ο.κ.)

63 Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη)

Καλάθι Πάσχα (από 05-04-2023 έως και 15-04-2023)

64 Αρνί

65 Κατσίκι

66 Τσουρέκι ή τσουρέκι με αυγό

67 Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα

Συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους

Οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4986/2022 αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ.. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 57 του ν. 4796/2021 (Α’ 63), λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis. Για τις λοιπές επιχειρήσεις η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα που αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Χρήση σήματος της πρωτοβουλίας “το καλάθι του νοικοκυριού”

1. Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» γίνεται υποχρεωτικά μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή. Επιπρόσθετα στην είσοδο κάθε καταστήματος αναρτάται ευκρινής λίστα/κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

1α. Το ειδικό σήμα της παρ. 1 τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι. Το καρτελάκι έχει σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με 8 εκατοστά x 8 εκαστοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με 8 εκατοστά, επί του οποίου έχει τυπωθεί το ειδικό (έγχρωμο) σήμα της παρ. 1. Η υποχρέωση εφαρμογής των ως άνω διαστάσεων του ειδικού σήματος εκκινεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

2. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα της παρ. 1 αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@ mindev.gov.gr.

3. Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος της παρ. 1 από επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού». Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 13α του ν. 2251/1994.

4. Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος της παρ. 1 σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» και δεν έχουν δηλωθεί με τον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που κάθε επιχείρηση έχει αποστείλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 13α του ν. 2251/1994.(πηγη)

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Με συμμετοχή 900 εταιρικών εθελοντών πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Περιβαλλοντική δράση

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, 21 εταιρίες-Μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ με περισσότερους από 900 εταιρικούς εθελοντές, τις οικογένειες και τους φίλους τους έδρασαν ταυτόχρονα σε...

Πρόσκληση στην προεκλογική ομιλία για τους ετεροδημότες της Αθήνας

Σας περιμένουμε να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας! Γιατί όπου κι αν ζει κανείς, οι ρίζες και η γενέτειρά...

Η Ζωοδόχος Πηγή: το ιστορικό οινομαγειρείο των Καμινίων είναι κάθε μέρα γεμάτο

Τα Καμίνια στα χρόνια της Κατοχής ήταν μια λαϊκή φτωχογειτονιά όπου το ΕΑΜ είχε δύναμη και κρατούσε ψηλά το φρόνημα. Οι κάτοικοι ήταν κατά...

Το «καυτό» πρόγραμμα του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ακόμη μια σπουδαία εμφάνιση τη φετινή σεζόν, σκόραρε ξανά 4 τέρματα και επικράτησε με 4-1 του Άρη στο Καραϊσκάκη και παρέμεινε στην κορυφή της...

Αυτές οι 10 τροφές ενισχύουν τον μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα και τα ποτά σε ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν...