Κaloskopi Restart: Πώς μπορεί να αναγεννηθεί ένα ορεινό χωριό της Φωκίδας

H Καλοσκοπή είναι ένα ορεινό χωριό στην Φωκίδα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στους πρόποδες της Γκιώνας. Το όνομά της το πήρε από την «Καλή σκοπιά», τη θέα που αντικρίζει κανείς από ψηλά στον απέραντο ορίζοντα.

Έχει πολλά στοιχεία που χαρακτηρίζουν αρκετά χωριά στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Όμορφα πέτρινα σπίτια, υπέροχη φύση, με μηλιές, πλατάνια, καρυδιές, κερασιές και πολλές πηγές με τρεχούμενα νερά. Άλλα έχει και δύσκολους χειμώνες. Αυτοί οι δύσκολοι χειμώνες, όπως και η αστυφιλία των τελευταίων δεκαετιών, έχει οδηγήσει σε μια σταδιακή μείωση του πληθυσμού του.

Κάποτε ζούσαν εδώ πάνω από 1.000 άνθρωποι. Πλέον, τον χειμώνα παραμένουν λιγότεροι από 50. Iατρείο δεν υπάρχει, ούτε και κατάστημα με είδη πρώτης ανάγκης.

Το 2019, μια παρέα ανθρώπων με καταγωγή από το χωριό αποφάσισαν να ανακαινίσουν το γήπεδο μπάσκετ. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και πολύχρωμο, πήρε δημοσιότητα στην περιοχή αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα. «Έτσι αποφασίσαμε σιγά, σιγά να κάνουμε κάτι πιο οργανωμένο. Να προσπαθήσουμε να αναγεννήσουμε το χωριό μας. Να ξαναέρθουν εδώ άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία. Όσοι μένουν ήδη εδώ να μην το εγκαταλείπουν τους χειμερινούς μήνες», λέει ο επιχειρηματίας Στράτος Ακτίδης ένας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο «Κaloskopi Restart».

Το χειμώνα υπάρχουν στην Καλοσκοπή λιγότεροι από 50 κάτοικοι/ Photo: Κaloskopi Restart

Αρχικά, όλα γίνονταν σε εθελοντική βάση, όμως αυτό έδειξε πως έχει τα όριά του. Έτσι ιδρύθηκε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) Kaloskopi Restart. Σε αυτήν μετέχουν ως μέλη της 9 άτομα και άλλοι πολλοί ως υποστηρικτές. Έχει διοργανώσει αθλητικούς αγώνες, μουσικές βραδιές, ανακαίνιση της πλατείας, με στόχο να κρατηθεί το χωριό ζωντανό. Έχει, όμως, και πιο μακροπρόθεσμα σχέδια για την αναγέννηση του χωριού. «Επόμενος μας στόχος, τον οποίο είμαστε κοντά στο να πραγματοποιήσουμε, είναι να λειτουργήσουμε στο χωριό ως KΟΙΝΣΕΠ ένα καφενείο/παντοπωλείο. Με όσους κατοίκους έχουμε μιλήσει θεωρούν πως είναι βασικό στοιχείο για να αποκτήσει η Καλοσκοπή ξανά μόνιμους κατοίκους. Θέλουμε να λειτουργεί όλο τον χρόνο και έτσι οι κάτοικοι θα έχουν δυνατότητα να περνούν ευχάριστα τον χρόνο καθώς και να προμηθεύονται βασικά είδη πρώτης ανάγκης χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν», λέει ο κ. Ακτίδης.

Ο Στράτος Ακτίδης θεωρεί πως το παντοπωλείο/καφενείο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για το restart. «Στην ΚΟΙΝΣΕΠ μας συμμετέχουν αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, άνθρωποι με αντίληψη για τo design. Άρα πιστεύουμε πως μπορεί να εξελιχθεί και σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής».

Άλλος ένας σημαντικός άμεσος στόχος του Kaloskopi Restart είναι ο εκσυγχρονισμός του ιατρείου του χωριού και η επαναλειτουργία του. «Με δικά μας κεφάλαια έχουμε ήδη κάνει μία μικρή αρχή, δωρίζοντας στην Τοπική Κοινότητα έναν αυτόματο απινιδωτή, οξυγόνο, παλμικό οξύμετρο, ασκό αναζωγόννησης και πλήρες κιτ πρώτων βοηθειών», λέει ο κ. Ακτίδης. «Το ιατρείο είναι προφανώς ένα σημαντικό βήμα για να αποφασίσει ένας άνθρωπος να μείνει σε μόνιμη βάση στο χωριό».

Ο τρίτος από τους άμεσους στόχους του Kaloskopi Restart είναι η αγορά ενός Mini Bus 9 θέσεων για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων που δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο. «Είναι ένα από τα θέματα που έχουμε συζητήσει με ανθρώπους που σκέπτονται τη μόνιμη επιστροφή τους, το θεωρούν πολύ βασικό» λέει ο κ. Ακτίδης.

Το όραμα του «400-100-5-50»

Οι στόχοι του Kaloskopi Restart δεν εξαντλούνται εδώ. Η ΚΟΙΝΣΕΠ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός πολιτιστικού χώρου, ενός ξενώνα, τη διοργάνωση εκδρομών προς το χωριό σε σταθερή βάση και άλλα πολλά. «Μιλάμε για τον στόχο “400,100,5,50”. Δηλαδή 400 εγγεγραμμένοι κάτοικοι, τουλάχιστον 100 μόνιμοι κάτοικοι, 5 καταστήματα και τουλάχιστον 50 κρεβάτια σε καταλύματα. «Μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Κι αυτό γιατί το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, δηλαδή η ύπαρξη ενδιαφέροντος», λέει ο κ. Ακτίδης. «Αν γίνει η αρχή, αν λειτουργήσουν το καφενείο και το ιατρείο, μετά όλα γίνονται αρκετά πιο εύκολα. Θα ενθαρρυνθούν άνθρωποι να μετακομίσουν και να επενδύσουν στην περιοχή».

Άλλωστε το παράδειγμα της Παύλιανης είναι κοντινό και γεωγραφικά και ψυχολογικά. «Εκεί υπήρχαν κάποιες υποδομές, όμως ήταν το πανέμορφο πάρκο αναψυχής που έκανε το χωριό γνωστό σε όλη την Ελλάδα και σιγά σιγά έφερε κι άλλες επενδύσεις. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και εδώ. Χρειάζεται απλά το πρώτο σπρώξιμο» λέει ο κ. Ακτίδης.

To πάρκο αναψυχής στην Παύλιανη έχει κάνει το χωριό γνωστό σε όλη την Ελλάδα/ Photo: Shutterstock

«Είναι καθοριστικό για μένα πως το Kaloskopi Restart έχει βρει τη στήριξη των ντόπιων. Βλέπουν πόσο σημαντικό είναι να ξαναζωντανέψει το χωριό και να έρθουν να μείνουν -έστω σε ημιμόνιμη βάση- άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία», καταλήγει.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Σάββατο 2 Ιουλίου

Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για το Σάββατο 02/07/2022 με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορίας 3) σε περιοχές αρμοδιότητας Δήμων και Δασαρχείων της...

Στερεά: Basketball Camps με τον Νίκο Οικονόμου

Basketball Camps σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με τον πρώην διεθνή μπασκετμπολίστα και έμπειρο...

Τελετή παράδοσης των Κήπων Αλιάρτου με τον Μανώλη Μητσιά

Η Περιφέρεια Στερεάς – Π.Ε. Βοιωτίας προσκαλεί στην τελετή παράδοσης των Κήπων Αλιάρτου την Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022, ώρα 8.00 μ.μ. Είσοδος Κήπων Αλιάρτου, έναντι...

Η ΔΕΗ εξελίσσεται σε έναν κόσμο που αλλάζει

Το πελατοκεντρικό στίγμα του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ έδωσαν με τοποθετήσεις τους ανώτερα στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ στο πλαίσιο του δεύτερου Forum του...

«Γιορτής Χαλκίδας» στο Πάρκο Ελευθερίας τη Κυριακή 24 Ιουλίου

Η «Γιορτής Χαλκίδας» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού συλλόγου Λιανής Άμμου Αλατσάτων Μακεδονικών «Δράση Πολιτισμός». Μια βραδιά αναβίωσης της τοπικής ιστορίας, στα πλαίσια...