Καρπενήσι: Πεζοπορία στα μονοπάτια του δάσους

Το Καρπενήσι, πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, περιβάλλεται από πανέμορφα βουνίσια τοπία. Ο Τυμφρηστός, η Χελιδώνα και η Καλιακούδα δημιουργούν ένα μοναδικό ανάγλυφο που αξίζει να ανακαλύψετε μέσω περιπάτων ή μικρών και μεγάλων πεζοποριών. Οι ελατόφυτες πλαγιές των βουνών, ο κρυστάλλινος αέρας, η ησυχία και η επαφή με τη φύση είναι γιατρικά για κάθε ένταση και στρες. Παρακάτω θα βρείτε πέντε εύκολες διαδρομές για να απολαύσετε την Ευρυτανική εξοχή.

Καρπενήσι – Κλαυσί

Μια εύκολη και πανέμορφη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το πάρκινγκ του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου, περνά από το Κεφαλόβρυσο και καταλήγει στο Κλαυσί. Θα ξεκινήσετε την πεζοπορία σας στο μονοπάτι Μ16. Αρχικά θα περπατήσετε για περίπου 300 μέτρα μέσα στο κέντρο και στη συνέχεια θα μπείτε στο δάσος όπου κυριαρχούν τα έλατα ενώ η μονοτονία σπάει με κέδρα και φτέρες. Η διαδρομή περνά επίσης από χωράφια και φυσικά τον Καρπενησιώτη ποταμό και σας βγάζει στο νερόμυλο του Θεμελή. Εκεί συναντιούνται τα μονοπάτια Μ16, Μ17 και Μ15, εσείς θα ακολουθήσετε το Μ17 που θα σας φτάσει στο Κεφαλόβρυσο σε μια πορεία παράλληλη με τον Καρπενησιώτη, έλατα και τρεχούμενο νερό κάνουν τη διαδρομή συγκλονιστική.

Φτάνοντας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Κεφαλόβρυσου θα βρείτε την ταμπέλα για το μονοπάτι Μ1, μετά από μικρή πορεία θα συναντήσετε το πέτρινο γεφύρι του Καρπενησιώτη και στη συνέχεια θα βγείτε στον ασφάλτινο δρόμο που βγάζει στο Κλαυσί, στα 780 μέτρα υψόμετρο, στην πλατεία του χωριού όπου μπορείτε να πάρετε μια ανάσα και φυσικά να απολαύσετε ένα τσιπουράκι. Η διαδρομή διαρκεί περίπου τρεις ώρες αλλά πάντα εξαρτάται από τον ρυθμό με τον οποίο περπατάτε και από το εάν κάνετε ή όχι στάσεις.

Κλαυσί – Άγιος Λεωνίδης

Επόμενη διαδρομή κάπως πιο μικρή και αρκετά εύκολη είναι αυτή που ξεκινά από το Κλαυσί, περνά από το νερόμυλο του ξεκάρφωτου, το τοξωτό γεφύρι Μαγκανιάρι, την πηγή Άμπλας, τον Άγιο Νικόλαο και κλείνει στον Άγιο Λεωνίδη, διάρκειας πάνω – κάτω δύο ώρες. Η διαδρομή είναι ουσιαστικά κυκλική και βασίζεται στο μονοπάτι Μ18. Θα περάσετε μέσα από τις γειτονιές του χωριού, θα χαθείτε μέσα στα έλατα, τις καρυδιές και τα πλατάνια με τους κισσούς στους κορμούς τους.

Θα δώσετε ραντεβού στην πλατεία του χωριού και θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που θα σας βγάλει στο νερόμυλο του Ξεκάρφωτου και το ποτάμι, θα περάσετε πάνω από το τοξωτό γεφύρι Μαγκανιάρι που είναι τυλιγμένο από κισούς και στη συνέχεια θα κάνετε μια στάση στην πηγή Άμπλας για δροσερό νερό από εκεί θα φτάσετε στο πέτρινο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια τον παλαιοχριστιανικό ναό του Άγιου Λεωνίδη του 5ου αι. με το όμορφο ψηφιδωτό δάπεδο, αν και πλέον μόνο ένα μέρος του έχει διασωθεί. Αν συνεχίσετε λίγο ακόμα θα φτάσετε στην πλατεία του χωριού.

Κρίκελλο, Κυκλικό μονοπάτι

Μια άλλη αρκετά εύκολη και σχετικά σύντομη διαδρομή καθώς διαρκεί περίπου δυο ώρες είναι το κυκλικό μονοπάτι στο Κρίκελλο. Και εδώ η αφετηρία σας θα είναι η πλατεία του χωριού. Το μονοπάτι ξεκινά λίγο έξω από το χωριό και για να το βρείτε θα πάρετε το δρόμο που περνά από το δημοτικό σχολείο και το παλιό αστυνομικό τμήμα μέχρι να συναντήσετε το δάσος. Με νοτιοδυτική κατεύθυνση θα ανέβετε στην κορυφή του λόφου στα 1.500 μ. υψόμετρο, μπορεί το υψόμετρο να ακούγεται πολύ ωστόσο δεν ξεκινάτε από το 0 το Κρίκελλο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.120 μ. οπότε μιλάμε για μια διαφορά υψομέτρου μικρότερη από 400 μέτρα. Το δάσοcaς είναι αρκετά πυκνό γεμάτο έλατα και φτέρες και η διαδρομή είναι πραγματικά απολαυστική.

Αφού χορτάσετε τη φύση και τη θέα στις γύρω βουνοκορφές και πάρετε μια ανάσα θα ξεκινήσετε την κάθοδο. Αυτή τη φορά θα κινηθείτε βορειοανατολικά ώστε να επιστρέψετε πάλι στο χωριό. Η διαδρομή κινείται παράλληλα με την Επαρχιακή Οδό Τυμφρηστού-Δομνίστας και σας βγάζει μέσα από τα στενά του χωριού με τα όμορφα πέτρινα σπίτια στην πλατεία.

Ανιάδα – Μεγάλο Χωριό

Η Ανιάδα είναι ένα ακόμα γραφικό χωριό του Καρπενησίου στα 1.150 μ. υψόμετρο και πνιγμένο στο πράσινο από το οποίο ξεκινά μια πολύ όμορφη διαδρομή που καταλήγει στο Μεγάλο Χωριό. Το μονοπάτι, που περνά μέσα σε απίθανο δάσος κυρίως με έλατα, είναι σε γενικές γραμμές εύκολο, αν και σε κάποια σημεία ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει. Θα ξεκινήσετε από την πλατεία του χωριού με νοτιοδυτική κατεύθυνση και θα ακολουθήσετε το μονοπάτι Μ5 το οποίο θα σας βγάλει στα Λακκώματα και το ξωκλήσι της Παναγίας στα 1400 μ. υψόμετρο. Εδώ θα δείτε και το μνημείο αφιερωμένο στη μάχη της Καλιακούδας που έγινε τον Αύγουστο του 1823.

Στη διαδρομή θα συναντήσετε το ρέμα της Ανιάδας το οποίο και θα διασχίσετε και θα συνεχίσετε σε πιο ανηφορική πορεία, τα ξέφωτα στη διαδρομή θα σας χαρίσουν πανέμορφη θέα, οπότε γυρίστε το βλέμμα σας για να την απολαύσετε. Από τα Λακκώματα θα πάρετε το μονοπάτι Μ4 που οδηγεί στο καταφύγιο της Καλιακούδας σε υψόμετρο 1500 μ. και είναι ένα καλό σημείο για να ξεκουραστείτε και φυσικά να απολαύσετε τη μοναδική θέα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές. Αφού ανακτήσετε δυνάμεις θα ξανακατέβετε πάλι στα Λακκώματα και θα πάρετε το μονοπάτι Μ3 το οποίο θα σας βγάλει στο Μεγάλο Χωριό. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής γίνεται σε δασικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό και στο τέλος της διαδρομής στην πλατεία με το μεγάλο πέτρινο ρολόι.

Μονή Προυσού – Μαύρη Σπηλιά

Εξαιρετική διαδρομή μέσα σε απίθανη φύση από ιτιές, πλατάνια και έλατα είναι αυτή στη Μαύρη Σπηλιά. Η Μαύρη Σπηλιά έχει και ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Ευρυτανίας. Τη σπηλιά μάλιστα χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι σαν καταφύγιο κατά τη Γερμανική κατοχή, χαρακτηριστικός είναι ο πέτρινος τοίχος που προστατεύει την είσοδό της. Υπάρχουν δυο τρόποι για να φτάσετε στη Μαύρη Σπηλιά ο πρώτος ξεκινά από το πάρκινγκ της Μονής Προυσού στα 680 μ. υψόμετρο, είναι πολύ εύκολος και διαρκεί μιάμιση περίπου ώρα (ξεκινάτε με το μονοπάτι Μ6 και στη συνέχεια ακολουθείτε το Μ7).

Ο δεύτερος είναι επίσης εύκολος αλλά διαρκεί το μισό περίπου της πρώτης διαδρομής και ξεκινά από το χωριό Προυσός (μονοπάτι με σήμανση Μ7). Αφετηρία της σύντομης διαδρομής είναι η πέτρινη βρύση στη γέφυρα Προσού – Τόρνου, κοντά στο αλλαντοποιείο του Στρεμμένου, όπου και μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, εκεί καταλήγει και το μονοπάτι Μ6 από τη Μονή Προυσού. Η διαδρομή περνά μέσα από πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά, ξύλινα γεφύρια και καταρράκτες που σχηματίζουν μικρές λίμνες και είναι από αυτές που δεν πρέπει να χάσετε. Υπάρχει επίσης και μια τρίτη διαδρομή, αυτή που διασχίζει το φαράγγι, η Via Ferrata, η οποία όμως έχει αρκετές τεχνικές καταβάσεις, χρειάζεται κάποια εμπειρία ενώ θα χρειαστείτε οδηγό βουνού και κατάλληλο εξοπλισμό.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ακτινίδιο: Το φρούτο που εξαφανίζει την αϋπνία

Ο καλός ύπνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενική καλή υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων, διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο...

Πέντε «χρήσιμες» ταξιδιωτικές συμβουλές που πρέπει να αποφύγετε

Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει και διαβάσει ταξιδιωτικές συμβουλές του τύπου «μην κάνεις αυτό» ή «κάνε οπωσδήποτε εκείνο» πριν από ένα ταξίδι σας; Οι συμβουλές είναι...

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα που θα δίνει ώθηση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου...

Σαν σήμερα: Ο Τσίπρας φιγουράρει στο περιοδικό TIME με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ποιοι και πότε «χάνουν» το ΑΦΜ τους

Την επέκταση της αναστολής του ΑΦΜ αλλά και την παροχή εγγύησης 1.000.000 ευρώ σε περίπτωση ανάκτησης του και σε όσους διαπράττουν λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που...