Κάρυστος: Μεσαιωνικά κάστρα, Δρακόσπιτα, ταβέρνες και ουζάδικα

Σε 2 ωρίτσες απόσταση από την Αθήνα, η Κάρυστος, η νοτιότερη πόλη της Εύβοιας, έχει αύρα νησιού σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.

Τη ζώνει η θάλασσα, ζαφειρένια και αστραφτερή, έτσι που θυμίζει Κυκλάδες. Μια περαντζάδα στο λιμάνι με τα καΐκια, που δεν την χορταίνεις. Αξημέρωτα και αργά το βράδυ, φθάνουν τα καϊκια και τα ψάρια φορτώνονται για τις ιχθυόσκαλες της Χαλκίδας και της Αθήνας.

Πού θα πάτε

Στην άκρη του λιμανιού βρίσκεται το Μπούρτζι. Φτιαγμένο από τους Ενετούς το 1350 μ.Χ. είναι στιβαρό και ακέραιο και επιβάλλεται στο χώρο με τις τις πολλές του πολεμίστρες και τις 24 μπουκαπόρτες του.

Απέναντι από το Μπούρτζι βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο (2224029218) και λίγο πιο κει, το πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο (2224022452, 6973 688707) που στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μοσχονά και φιλοξενεί τη συλλογή του Χαρίλη Δεληγιώργη. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι σίγουρα είναι η αναπαράσταση ενός ολόκληρου καρυστινού σπιτιού.

Στην Κεντρική πλατεία, στο πάνω μέρος της πόλης δεσπόζει το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα που στεγάζει το Δημαρχείο, φτιαγμένο από μάρμαρο Καρύστου και την περίφημη πλάκα Καρύστου. Παρέα του, κάποια ακόμα νεοκλασικά κτίρια που επιβιώνουν στα γύρω στενά. Πιο κάτω, στην πλατεία Αμαλίας, οι φουντωτές μουριές και η θαλασσινή της θέα, σου φτιάχνουν η διάθεση πιο παιχνιδιάρικη και ρέμπελη.

Στην πλάτη της Καρύστου στέκεται το όρος Όχη που επιβλέπει ατάραχα τη δράση από το ύψος των 1.400 μ. της κορυφής της. Η θέα προς το Αιγαίο είναι συνταρακτική κι αν τύχει να βρεθείτε εδώ με σωστό καιρό, θα διακρίνετε τις κορυφές των ορέων της Πελοποννήσου, και ακόμα της Χίου και της Σάμου.

Ανάμεσα στο λιμάνι και στους πρόποδες της Όχης, η Κάρυστος απλώνεται με τέλεια χαραγμένους φαρδείς δρόμους που διευκολύνουν την πλοήγησή της. Βεβαίως, η γερμανική πολεοδομική αντίληψη του Βαυαρού αρχιτέκτονα Μπίρμπαχ που έφτιαξε τα σχέδιά της με εντολή του βασιλιά Όθωνα, δεν προέβλεψε τις άσχημες πολυκατοικίες, το τσιμεντάρισμα και γενικά τα νεοελληνικά αρχιτεκτονικά σαρδάμ. Που ξεχνιούνται σχεδόν ακαριαία μπροστά στα κάλλη και τα αξιοθέατα που ζώνουν την Κάρυστο.

Πώς θα πάτε

Στην Κάρυστο θα πάτε είτε οδικώς από την Αθήνα (200 χλμ) μέσω Χαλκίδας που τώρα το χειμώνα δεν το προτείνουμε διότι ο δρόμος έχει τα προβλήματά του, είτε δια θαλάσσης: με το φέρι μπόουτ από τη Ραφήνα στο Μαρμάρι ή από την Αγία Μαρίνα στα Νέα Στύρα και από εκεί με αυτοκίνητο στην Κάρυστο.

Tι θα δείτε

Μόλις 4 χλμ. έξω από την πόλη, κοντά στο χωριό Γραμπιά, το Καστέλο Ρόσο ή Κοκκινόκαστρο, χτισμένο πάνω σε ύψωμα, βλέπει όλη την πεδιάδα και μέχρι τη θάλασσα. Το όνομά του, το παίρνει από τους κοκκινωπούς σχιστόλιθους της περιοχής που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του.

Σχεδόν στην κορυφή της Όχης, βρίσκεται το Δρακόσπιτο. Μυστήριο, πελώριο κτίσμα όπως και όλα τα υπόλοιπα δρακόσπιτα που βρίσκονται διάσπαρτα στη Νότια Εύβοια. Φτιαγμένο χιλιάδες χρόνια πριν, από τεράστιες πέτρες μαστορικά συνταιριασμένες μεταξύ τους χωρίς κάποιο συνδετικό υλικό να τις ενώνει, χωρίς θεμέλια. Γιατί φτιάχτηκαν; Από ποιούς; Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Πάντως η αύρα του Δρακόσπιτου της Οχης, θα σας αφήσει άφωνους αν αποφασίσετε να ανηφορίσετε προς το μέρος του.

Η Κάρυστος έχει άρρηκτη σχέση με τα λατομεία. Η γη της δίνει σήμερα την πασίγνωστη σχιστολιθική πλάκα Καρύστου. Στην αρχαιότητα όμως, εξορυσσόταν εδώ το περίφημο πράσινο μάρμαρο, η λεγομένη “Καρυστία Λίθος”, που έκανε μεγάλη εξαγωγική καριέρα και έντυνε σημαντικά κτίρια στην Αθήνα και στη Ρώμη.

Για να φθάσετε μέχρι τα αρχαία ρωμαϊκά Λατομεία, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει έξω από το χωριό. Μετά από μια ώρα περίπου, ανάμεσα στα χωριά Μεκουνίδα και Αετός, στη θέση Κύλινδροι Μύλων θα αντικρύσετε τους πέντε τεράστιους λαξευμένους μονολιθικούς κίονες μήκους 12 μέτρων -κύλινδρους τους αποκαλούν οι ντόπιοι-, πεσμένους στο χώμα, με φόντο την απίστευτη θέα σε όλη την Κάρυστο το νησάκι Πελαίτισσα κι αν ο καιρός είναι καλός, στην Τζια και στη Γυάρο.

Για πληροφορίες και οδηγίες ώστε να επισκεφθείτε τα παραπάνω ωραία, επικοινωνήστε με τον Δημήτρη Σέρελη (6944397665).

Τι θα κάνετε

Μπορεί να παρακολουθήσατε την εντυπωσιακή εμφάνιση του έφιππου ένστολου τμήματος -για πρώτη φορά μετά το 1940-, με επικεφαλής μια γυναίκα, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Ήταν διοργάνωση του δραστήριου Ιππικού Συλλόγου ΦΙΛ-ΙΠΠΟΙ Καρυστίας που με επικεφαλής την κτηνίατρο Μαρία Τσαπέπα διοργανώνουν πορείες με άλογα, πηγαίνουν με τα άλογα σε σχολεία που τους καλούν, ασχολούνται με τη θεραπευτική ιππασία. και συμμετέχουν σε γιορτές, όπως η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και σε τοπικά έθιμα. Δεν είναι πολύ εύκολο να τους εντοπίσετε, αλλά ρίξτε μια ματιά στη σελίδα τους στο facebook: «ΙΠΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ “ΦΙΛ-ΙΠΠΟΙ”.

Στην Παλαιά Χώρα της Καρύστου, βρίσκεται το ωραιότατο επισκέψιμο οινοποιείο «Κτήμα Μοντοφώλι» της οικογένειας Καρακώστα (έχει ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος). Εδώ, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Λιάτικο και παράγεται με παραδοσιακό τρόπο το λιαστό γλυκό κρασί «Κτήμα Μοντοφώλι», ενώ από τα εσπεριδοειδή που βρίσκονται μέσα στο κτήμα παρασκευάζονται μαρμελάδες. Περνώντας το κατώφλι κάνετε είσοδο σε άλλο κόσμο.

Το εκπληκτικό κεντρικό κτίριο χρονολογείται από το 1500, το νεοκλασικό Κόκκινο Σπίτι είναι του 19ου αιώνα, το κελάρι και ο χώρος γευσιγνωσίας στεγάζεται σε κτίσμα που υπήρξε βυζαντινός ναός. Ξενάγηση, οινογνωσία, διαμονή (σε βίλες μέσα στο κτήμα) κατόπιν συνεννόησης: 22240 23951, 6973 7282347, www.montofoliwineestate.com

Σίγουρα ο Πλατανιστός με τον υπέροχο καταρράκτη, τη βάθρα και τα πλατάνια, είναι από τα μέρη που θα θυμόσαστε για πολύ καιρό. Για να φθάσετε, θα οδηγήσετε για 30 -40 λεπτά σε δρομο με στροφιλίκια και κλειστές στροφές, ίσως και κάποιες νεροφαγωσιές, αλλά όχι τίποτα πολύ άγριο. Το τοπίο είναι φανταστικό, ακόμα κι οταν τα πλατάνια έχουν ρίξει τα φύλλα τους.

Κι αφού φθάσατε μέχρι εδώ, προχωρήστε και 2 χλμ. πιο πάνω, στο Επανωχώρι (Πανωχώρι), όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Πλατανιστού που σχηματίζει τον καταρράκτη του Πλατανιστού και εκβάλει στην παραλία Ποτάμι. Νερόμυλοι, γεφύρια πέτρινα και εδώ μπορείτε να κάνετε μπάνιο το καλοκαίρι όπως και στον Πλατανιστό, και γενικά είναι μια μαγεία.

ΠΗΓΗ : TRAVEL.GR

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Έρχονται ραγδαίες αλλαγές στις εισπραπτικές και στα κόκκινα δάνεια

Περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το νέο σχέδιο νόμου το οποίο βάζει σε τάξη την αγορά...

Θεσσαλονίκη: Υπογράφηκε η σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης

Η σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε το μεσημέρι στο σταθμό «Αγίας Σοφίας», παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, των Υπουργών...

Αντιπροσωπία της ΠΟΓΕΔΥ στα εγκαίνια της έκθεσης Agri Innovation Expo 2023

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Mειωμένος κατά 11% ο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Agrino: Κάθε λανσάρισμα και ένα Βραβείο Σχεδιασμού Συσκευασίας

Και οι 5 προϊοντικές σειρές που λάνσαρε η Agrino από το 2019 μέχρι σήμερα κέρδισαν βραβείο στο διαγωνισμό Packaging Awards. Στη φετινή διοργάνωση των Packaging Awards η εταιρία κατέκτησε το Gold...