Καστανιά: Το ελατοσκέπαστο χωριό των Αγράφων με την πανοραμική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα

Δεν είναι και λίγα τα χωριά της Ελλάδας που φέρουν το όνομα Καστανιά, αντικατοπτρίζοντας έτσι την ορεινή τους φύση και τη γειτνίασή τους με δάση γεμάτα από τα ομώνυμα δέντρα, που ειδικά το φθινόπωρο βρίσκονται στην πληρέστερη ανάπτυξή τους.

Η Καστανιά των θεσσαλικών Αγράφων, πάντως, είναι μία από τις διάσημες Καστανιές της χώρας μας, ίσως γιατί βρίσκεται κοντά στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Η σημαντική τουριστική ανάπτυξη αυτής κατά τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει αρκετούς επισκέπτες και προς τα μέρη της, επιτρέποντάς της έτσι να αποκτήσει δικές της υποδομές.

Ερχόμενοι εδώ, λοιπόν, θα βρείτε ένα κεφαλοχώρι χτισμένο στους δασωμένους πρόποδες της Τσιούκας (μία από τις δύο κορυφές του βουνού Ίταμος), στα 800 μέτρα υψόμετρο. Το οποίο απολαμβάνει πανοραμικής θέας τόσο προς τη Λίμνη Πλαστήρα, όσο και προς τον θεσσαλικό κάμπο –μάλιστα, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, το μάτι φτάνει λένε μέχρι και τον Όλυμπο. Ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 196 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Χτισμένη γύρω στα 1450 στους δασωμένους πρόποδες της Τσιούκας, η Καστανιά έχει σημαντικό παρελθόν. Photo: Shutterstock

Ένα καταπράσινο χωριό με μακραίωνη ιστορία

Κάτι πολύ ξεχωριστό όσον αφορά το παρελθόν της Καστανιάς είναι ότι το όνομά της δεν οφείλεται σε επίσημη μετονομασία παλιότερου τοπωνυμίου: μέσα στους αιώνες, δηλαδή, το χωριό λεγόταν Καστανέα, Καστανία ή Καστανιά (όπως επικράτησε, τελικά). Για την ακριβή ίδρυσή της, βέβαια, δεν είμαστε σίγουροι, αλλά με βάση τις διαθέσιμες πηγές την υπολογίζουμε γύρω στο 1450, όταν είχε αρχίσει πια η Τουρκοκρατία στη Θεσσαλία.

Έκτοτε, η παρουσία της είναι συνεχής. Μάλιστα, από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα, γνώρισε και ιδιαίτερη οικονομική ακμή, που καθρεφτίζεται στη Σχολή Γραμμάτων της, από την οποία αποφοίτησαν δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες –ο Καλλίνικος ο Β΄ και ο Σεραφείμ. Οι κάτοικοί της πήραν μέρος και στην Επανάσταση του 1821, που όμως δεν είχε επιτυχία στα μέρη τους, αλλά και στις εξεγέρσεις του 1854, του 1866 και του 1877. Έγινε τμήμα του ελληνικού κράτους το 1881, με την επίσημη προσάρτηση της Θεσσαλίας.

H Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Σιαμάδων υπάρχει στα περίχωρα της Καστανιάς από το 1600. Photo: Ιερά Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων

Το παρελθόν της Καστανιάς γίνεται ορατό στον σημερινό επισκέπτη μέσα από διάφορα μνημεία και ευρήματα. Στη θέση που είναι γνωστή στους ντόπιους ως «Ύψωμα Τσούκα», ας πούμε, υπάρχουν ερείπια αρχαίου οχυρωμένου οικισμού, ο οποίος ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ. Τον σχετίζουμε με τους Δόλοπες, που ανήκαν στους ιδρυτές της Δελφικής Αμφικτυονίας, ωστόσο δεν ξέρουμε πολλά για τις πόλεις τους και δυσκολευόμαστε να κάνουμε πιο ακριβείς ταυτίσεις.

Όσον αφορά τα νεότερα μνημεία, αξίζει να περάσετε από την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Σιαμάδων στα περίχωρα της Καστανιάς, η οποία χτίστηκε το 1600 και διαθέτει υπόγεια σήραγγα. Δείτε ωστόσο και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου μέσα στο χωριό, που χρονολογείται στο 1776, αλλά και την Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου υπάρχει και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα, σωσμένο από κατεστραμμένη πλέον μονή της γειτονικής Μούχας.

Ο Ηλίας Κόγιας ενώ κατασκευάζει τσαρούχια, στο παραδοσιακό του εργαστήρι στην Καστανιά. Photo: Kogias Art

Ασφαλώς, το ίδιο το φυσικό τοπίο αποτελεί αξιοθέατο κι από μόνο του για όσους έρθουν ως εδώ. Πέρα από την προαναφερόμενη θέα που απολαμβάνει η Καστανιά χάρη στο υψόμετρο στο οποίο έχει χτιστεί, είναι κι ένα χωριό «πνιγμένο» στο πράσινο, αφού περιβάλλεται από ειδυλλιακό δάσος με έλατα. Πρόκειται δε για προορισμό κατάλληλο για κάθε εποχή του χρόνου, αφού είναι προσβάσιμος και φιλόξενος και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τέλος, εδώ υπάρχουν και δύο πολύ ξεχωριστά αξιοθέατα. Το πρώτο είναι το Κέντρο Χλωρίδας & Πανίδας Των Αγράφων Της Πίνδου, το οποίο οργανώθηκε το 2008 στο πετρόχτιστο Δημοτικό Σχολείο της Καστανιάς (τσεκάρετε ωστόσο με τη Δημοτική Ενότητα Ιτάμου μήπως είναι προσωρινά κλειστό, με ένα τηλεφώνημα στο 24413-50700). Και το δεύτερο το εργαστήριο παραδοσιακών υποδημάτων της οικογένειας Κόγια: υπάρχει από το 1910 και είναι μία από τις ελάχιστες βιοτεχνίες στην Ελλάδα που εξακολουθεί να παράγει τσαρούχια, γουρουνοτσάρουχα, σελάχια, ποντιακά στιβάνια κ.ά. Καλέστε στο 24410-97111 για να προγραμματίσετε μια επίσκεψη εκεί και να δείτε από κοντά όλη τη διαδικασία κατασκευής.

Η Λίμνη Πλαστήρα/Photo: Νίκος Κόκκας

Διαμονή και φαγητό

Όπως είπαμε και πιο πάνω, η Καστανιά είναι ένα χωριό που έχει εκμεταλλευτεί την τουριστική άνοδο της κοντινής Λίμνης Πλαστήρα ώστε να προχωρήσει στη δική της ήπια ανάπτυξη, προσφέροντας έτσι υποδομές στον επισκέπτη που θα ανέβει τον Ίταμο ώστε να θαυμάσει τη θέα και τις φυσικές της ομορφιές.

Μόλις 1 χιλιόμετρο από το κέντρο του χωριού θα βρείτε τον ξενώνα «Καλλιστώ», ο οποίος διαθέτει ωραία θέα και ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Ανάλογες παροχές προσφέρει και το «Πανδοχείο Λίμνης Πλαστήρα», που έχει και στούντιο και δωμάτια με μπαλκόνι ή αίθριο.

Η ταβέρνα «Ιστορικός Κωστούλας» στέκει στην Καστανιά από το 1962, διαθέτοντας φημισμένα κρεατικά. Photo: Ιστορικός Κωστούλας

Για φαγητό συστήνεται η ταβέρνα «Ιστορικός Κωστούλας», η οποία στέκει στην Καστανιά από το 1962 ειδικευμένη σε ελληνική κουζίνα και ντόπιες σπεσιαλιτέ. Φημισμένο το χοιρινό κοντοσούβλι τους, που αργοψήνεται σε λαδόκολλα με δικό τους μίγμα μπαχαρικών, φτιάχνουν όμως και πρόβιο κοντοσούβλι, όπως και κοντοσούβλι κοτόπουλο. Δοκιμάστε επίσης γίδα βραστή, πανσέτα σούβλας, λουκάνικο γεμιστό με γραβιέρα, αλλά και πέστροφα ψητή για τους λάτρεις των ψαρικών. Εδώ, βέβαια, μπορείτε να κάτσετε κι απλά για καφέ (με ή χωρίς γλυκό), εάν δεν επιθυμείτε να φάτε.

Πώς θα έρθετε στην Καστανιά

Η Καστανιά εντοπίζεται στα ανατολικά του φράγματος της λίμνης Πλαστήρα (8 χιλιόμετρα πιο μακριά), στα νοτιοδυτικά της Καρδίτσας, από την οποία απέχει 23 χιλιόμετρα. Διοικητικά, επίσης, υπάγεται στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, συγκαταλεγόμενη έτσι στα χωριά της Θεσσαλίας.

Η Καστανιά απέχει 23 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα. Photo: Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιάς-Μούχας «Ο Άγιος Τρύφων»

Είναι πολύ εύκολο να έρθετε ως εδώ οδικώς, ξεκινώντας από την Καρδίτσα –θα σας πάρει γύρω στη μισή ώρα. Θα ακολούθησε τον δρόμο προς το Καλλίθηρο και στη συνέχεια, όταν βρεθείτε σε μια τριπλή διασταύρωση, θα συνεχίσετε ευθεία, στοχεύοντας στο φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα. Επιπλέον, έχοντας ως έδρα την Καστανιά, μπορείτε κατόπιν να οργανώσετε εκδρομές και σε άλλα χωριά αυτής της πλευράς των Αγράφων.

Πηγή: Travel.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας μετά την τελετή Αφής, δείτε βίντεο

Λίγο μετά τις 11:30 ξεκίνησε η επιβλητική τελετή για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το...

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Μπαίνουν και τα τελευταία κομμάτια του παζλ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες εισπνεόμενου διαλύματος

Την ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος KEPPRA Oral Sol 100mg/ml 150ml bottle + 1 Syringe 3ml, ανακοίνωσε ο ΕΟΦ. Αναλυτικότερα, την ανάκληση των τριών παρτίδων: α) 23Ι08...

Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας: Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία σε μήκος 7 χλμ. στη Θήβα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. 1810: Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες και με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη,...