Κατασκοπεία: Πώς ανακλήθηκε η ιθαγένεια του Αλέξανδρου από τη Φθιώτιδα σε Μόσχα

Κατά τη διαδικασία, όμως, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι υπήρχε εις βάρος του από τις αυστριακές αρχές καταχώριση για διακριτική επιτήρηση στο σύστημα SIRENE. Οι Αυστριακοί φέρεται να είχαν επικαλεστεί «λόγους εθνικής ασφάλειας» για τη λήψη αυτού του μέτρου.

Οταν αναζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία μέσω διαύλων αστυνομικής συνεργασίας, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι η σχετική επικοινωνία θα γίνεται μόνο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2022, πάνοπλα μέλη της αυστριακής αντιτρομοκρατικής μονάδας Cobra εισέβαλαν σε ένα σπίτι βορειοανατολικά της Βιέννης, πάνω από τον ποταμό Δούναβη. Εντόπισαν εξοπλισμό αντιπαρακολούθησης, συσκευές ανίχνευσης κοριών, καθώς και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο. Κατάσχεσαν υπολογιστές και ερεύνησαν εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία. Η επιχείρηση κρατήθηκε μυστική, για μήνες. Ωσπου τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη δημόσια τις υπηρεσίες της χώρας του γιατί, όπως είπε, «ταυτοποίησαν έναν Ρώσο κατάσκοπο».

Κατά τους Αυστριακούς, ο 39χρονος Αλέξανδρος, αναφερόταν ως ρωσικής καταγωγής Ελληνας, γιος Ρώσου πρώην πράκτορα, με συχνά ταξίδια ανά την Ευρώπη και επενδύσεις σε ακίνητα στην Αττική. Το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα θα αναζητούσαν το νήμα που τον συνέδεε με την Ελλάδα.

Συγκυριακά, τον Ιανουάριο του 2023, η ΕΥΠ ενημερώθηκε για την ύποπτη δράση μιας Ρωσίδας, η οποία ζούσε για χρόνια στη χώρα μας χρησιμοποιώντας το όνομα «Μαρία Τσάλλα». Εγινε διεξοδική έρευνα στον φάκελό της και διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία της ήταν πλαστά. Πλέον θα έμπαινε στο μικροσκόπιο και το πώς ο Αλέξανδρος είχε αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Επειτα από υπόδειξη της ΕΥΠ, το υπουργείο Εσωτερικών έλεγξε τον φάκελό του. Στα τέλη του περασμένου μήνα, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, ανακλήθηκε η ελληνική ιθαγένεια που είχε δοθεί στον Αλέξανδρο το 2005. Παρόμοιες αποφάσεις εκδόθηκαν και για τη μητέρα του, αλλά και για τις δύο κόρες του και άλλους συγγενείς του. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εξέταση των σχετικών εγγράφων οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι στον ογκώδη οικογενειακό φάκελο που είχε υποβληθεί, με στοιχεία που κάλυπταν χρονικά μια μεγάλη περίοδο μέχρι το 1923, φέρεται να περιλαμβάνονταν και πλαστά δικαιολογητικά. Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί διοικητικά, ενώ φέρεται να έχει ήδη σταλεί σχετική ενημέρωση υπηρεσιακά στις αυστριακές αρχές. Πρώτη είχε λάβει την ιθαγένεια η μητέρα του Αλέξανδρου, το 1998, από το τμήμα Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας (όπως προέβλεπαν οι διατάξεις νόμου του 1993 για παλιννοστούντες ομογενείς). Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν αντίστοιχες αποφάσεις για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στη Μόσχα το 1983 και μεγάλωσε στην Αυστρία. Ο πατέρας του, κατά τους Αυστριακούς, φέρεται να είχε εργαστεί ως Ρώσος πράκτορας υπό διπλωματική κάλυψη στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Ο Αλέξανδρος φέρεται να είχε επαφές με διπλωμάτες και να είχε βρεθεί στη Ρωσία πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι Αυστριακοί υποπτεύονται ότι διοχέτευε πληροφορίες στη Μόσχα κατά την προετοιμασία του πολέμου. Σύμφωνα με ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, φέρεται να είχε κάποιες σχέσεις και με εργαζόμενους στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα. Η αυστριακή υπηρεσία πληροφοριών DSN παρουσίασε τον 39χρονο ως ανεπάγγελτο που εισέπραττε προνοιακά επιδόματα, αλλά είχε κατορθώσει να αγοράσει ακίνητα στη Βιέννη, στη Ρωσία και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πραγματοποίησε την πρώτη του αγορά ακινήτου στη χώρα μας το 2016, αποκτώντας με 400.000 ευρώ ένα παλιό κτίριο στον Νέο Κόσμο. Ακολούθησε η αγορά μικρότερου διαμερίσματος στη Βούλα προς 150.000 ευρώ. Ακόμη φέρεται να είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Ρωσία, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των χυμών.

Μετά την έφοδο στο σπίτι του σε προάστιο της Βιέννης το 2022, κλήθηκε και άλλες φορές από τις αυστριακές αρχές για πολύωρες εξηγήσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει η άσκηση κάποιας ποινικής δίωξης εις βάρος του, ή η επιβολή περιοριστικών όρων. Μέχρι και πρόσφατα ο Αλέξανδρος ταξίδευε τακτικά στην Αθήνα, χωρίς προβλήματα.

Η «Μαρία Τσάλλα»

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση κατά την οποία επανεξετάζονται τα έγγραφα που απέκτησαν στην Ελλάδα άνθρωποι που σχετίζονται από ελληνικές ή ξένες υπηρεσίες πληροφοριών με τη ρωσική κατασκοπεία. Είχε προηγηθεί η υπόθεση της Ρωσίδας Ιρίνα Σ., η οποία εξαφανίστηκε από την Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο. Κατά την πρώτη φάση παραμονής της στη χώρα μας χρησιμοποιούσε πλαστογραφημένο διαβατήριο Περού. Επειτα κατόρθωσε να εκδώσει στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου στις 12 Νοεμβρίου 2018, ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία θνησιγενούς βρέφους, το οποίο είτε γεννήθηκε νεκρό, είτε πέθανε κατά τη διάρκεια της γέννας. Ακολούθησε η καταχώρισή της στο δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου, βασιζόμενη στις βεβαιώσεις δύο δικηγόρων ότι ήταν μόνιμη κάτοικος της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο η Ιρίνα Σ. απέκτησε ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα και κυκλοφορούσε πλέον ως «Μαρία Τσάλλα». Υπό αυτά τα στοιχεία πραγματοποίησε τουλάχιστον ένα ταξίδι στη Γαλλία. Το 2020 εγκαταστάθηκε στο Παγκράτι και άνοιξε κατάστημα με είδη πλεξίματος, το οποίο διατηρούσε μέχρι τη φυγή της στη Ρωσία, αρχές Ιανουαρίου 2023. Τα ίχνη της έκτοτε αγνοούνται.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Οι 5G ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα στο 5G Conference Southeastern Europe 2023

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συζητήσεις για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν τα δίκτυα...

«Φωτογραφικές Συναντήσεις» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έτοιμα τα νέα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σε Καναπίτσα, Κάνηθο και Ν. Αρτάκη

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Oικονομική προσφορά για αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», η οποία υποβλήθηκε από την εταιρεία INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ...

Συντήρηση συνθετικού χλοοτάπητα στα Δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου Δήμου Χαλκιδέων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr