Ασήμαντο ήταν το έναυσμα, αλλά η βαθύτερη αιτία πίσω από το μακελειό του Αιγάλεω, γνωστό ως «Σφαγή του Αιγάλεω», ήταν σημαντική. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, περισσότερα από 100 αθώα θύματα της ανελέητης ναζιστικής θηριωδίας έπεσαν νεκροί στην περιοχή, χωρίς προφανή λόγο. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι αυτό το έγκλημα πολέμου διαπράχθηκε μόλις 15 ημέρες πριν από την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Αθήνα.

Ο Γιάννης Μπατζακίδης, πολιτικός καθοδηγητής του ΕΑΜ, εκλέγεται δήμαρχος Αιγάλεω τον Αύγουστο του 1944. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς Μ. Ιωάν. Βαμβακοπούλου, Ευαγγελία Β. Αγαπητού και Φωτεινή Κ. Καράμπελα, η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση που τον ανέδειξε πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση στους αμάχους.

Η κουλτούρα αντίστασης στο Αιγάλεω ήταν δυνατή, με πολλούς κατοίκους να συμμετέχουν σε οργανώσεις κατά των κατακτητών. Οι Γερμανοί αντέδρασαν με εντατική καταστολή. Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου, ένα περιστατικό αψιμαχίας μεταξύ ανταρτών και Γερμανών μοτοσικλετιστών έδωσε την αφορμή που οι σημερινοί κατακτητές έψαχναν, προκειμένου να επιτεθούν στον άμαχο πληθυσμό.

Οι Γερμανοί πραγματοποιούν σφαγή από τη γέφυρα της Ιεράς Οδού και επιστρέφουν στον συνοικισμό του Αγίου Γεωργίου, όπου αποκλείουν τους άνδρες και καίνε ζωντανούς όποιον βρουν μπροστά τους. Οι εικόνες είναι σπαρακτικές: σπίτια παραδίδονται στις φλόγες, ενώ ο θάνατος και ο τρόμος επικρατούν παντού.

Η δήμαρχος Δήμητρα Κορμπά, πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων Ολοκαυτώματος, επισημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν έκαναν διακρίσεις στα θύματά τους, εκτελώντας ανθρώπους που είχαν την ατυχία να βρεθούν στην πορεία τους. Στην τελική τους επιδρομή, οι Γερμανοί εισβάλλουν σε εργοστάσια και κτήματα, αφήνοντας πίσω τους μόνο θάνατο και καταστροφή.

Η αντίσταση των κατοίκων στο Αιγάλεω ήταν έντονη, αλλά η στρατηγική των κατακτητών να δημιουργήσουν τρόμο για να επιβιώσουν προϋπέθετε το μαζικό κλείσιμο παντός ενδεχομένου αντίστασης.

Ο Δήμος Αιγάλεω τιμά την επέτειο των 80 ετών από τη σφαγή με τον «Μήνα Αντιφασιστικών Δράσεων», αναδεικνύοντας τη σημασία της μνήμης και της αντίστασης ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων που φωτίζουν την ιστορία της Κατοχής και την αντίσταση του λαού.

Πηγή: tovima.gr