Κολυμβήθρα του Σιλωάμ: Ανοίγει για το κοινό μετά από 2.000 χρόνια

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολυμβήθρας του Σιλωάμ αναμένεται να ανοίξει για το κοινό μετά από πάνω από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η Αρχή Εθνικών Πάρκων και το Ίδρυμα Πόλη του Δαυίδ, ανακοίνωσαν την έναρξη της ανασκαφής της ιστορικής Κολυμβήθρας του Σιλωάμ στα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης του Δαβίδ και στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου των Τειχών της Ιερουσαλήμ, είναι ένας αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος εθνικής και διεθνούς σημασίας όπως αναφέρει.

Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 2.700 χρόνια, ως μέρος του συστήματος ύδρευσης της Ιερουσαλήμ τον 8ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ χρησίμευε ως δεξαμενή για τα νερά της πηγής Γκιχόν, τα οποία εκτρέπονταν μέσω μιας υπόγειας σήραγγας και έτσι θεωρούνταν ήδη μια από τις πιο σημαντικές περιοχές στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Πρώτου Ναού.

Λόγω της θέσης και της σημασίας της, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια στο τέλος της περιόδου του Δεύτερου Ναού.

Πιστεύεται δε, ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως τελετουργικό λουτρό («mikveh») από εκατομμύρια προσκυνητές, που συγκεντρώθηκαν εκεί πριν ανέβουν μέσω της Πόλης του Δαβίδ στον Ναό.

Το 1880, ανακαλύφθηκε στη σήραγγα η επιγραφή του Σιλωάμ, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από την Κολυμπήθρα.

Η επιγραφή, που βρίσκεται επί του παρόντος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, είναι γραμμένη σε αρχαία εβραϊκή γραφή και αναφέρει πώς το νερό της πηγής εκτρέπονταν στην Κολυμβήθρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία.

Με το πέρασμα των χρόνων, πολλές παραδόσεις έχουν συνδεθεί με την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και από τα τέλη του 19ου αιώνα, έχει αποτελέσει το επίκεντρο αποστολών από όλο τον κόσμο.

Τη δεκαετία του 1890, μια ομάδα Βρετανο-Αμερικανών αρχαιολόγων με επικεφαλής τους Frederick Jones Bliss και Archibald Campbell Dickey αποκάλυψαν μερικά από τα σκαλιά που οδηγούσαν στην Κολυμπήθρα.

Τη δεκαετία του 1960, η Βρετανίδα αρχαιολόγος Kathleen Kenyon ξεκίνησε ανασκαφές στην περιοχή.

Το 2004, κατά τη διάρκεια έργων υποδομής που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία ύδρευσης Hagihon, αποκαλύφθηκαν ορισμένα από τα σκαλοπάτια.

Τότε η ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ξεκίνησε μια συστηματική ανασκαφή υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Roni Reich και Eli Shukron.

Στο πλαίσιο της ανασκαφής αποκαλύφθηκε η βόρεια περίμετρος, καθώς και ένα μικρό τμήμα της ανατολικής περιμέτρου της Κολυμβήθρας του Σιλωάμ.

Η περίμετρός της χτίστηκε ως μια σειρά από σκαλοπάτια, επιτρέποντας στους επισκέπτες της εποχής να καθίσουν και να βυθιστούν στα νερά της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ πέρασε από πολλά και διάφορα στάδια ανάπτυξης και στο απόγειο της δόξας της, είχε μέγεθος περίπου 5 ντουνάμ (1¼ στρέμματα) και ήταν εντοιχισμένη με εντυπωσιακές πλάκες.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η ανασκαφή από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων θα επιτρέψει την πλήρη έκθεση της περιοχής στο πλαίσιο επίσημης αρχαιολογικής ανασκαφής.

Σε πρώτο στάδιο, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τους επόμενους μήνες η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ θα ανοίξει για τους τουρίστες, ως μέρος μιας διαδρομής που θα ξεκινά από το νοτιότερο σημείο της πόλης του Δαβίδ και θα κορυφώνεται στα χνάρια του Δυτικού Τείχους.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Moshe Lion, επαίνεσε την έναρξη του έργου λέγοντας πως «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο Εθνικό Πάρκο Πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ, είναι μια τοποθεσία ιστορικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας.

«Μετά από πολλά χρόνια προσμονής, σύντομα θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε αυτή τη σημαντική περιοχή και να την κάνουμε προσβάσιμη σε εκατομμύρια  επισκεπτών που έρχονται στα Ιεροσόλυμα κάθε χρόνο».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Δωρεάν e-book με τεχνικές για να φάει το παιδί σου!

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Η Noval Property για τον μετασχηματισμό των πόλεων στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Η Noval Property, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό παρών στο Delphi Economic Forum IX με κεντρικό θεματικό άξονα “Η Μεγάλη Μετάβαση” το οποίο...

Οι 4 καλύτερες παραλίες της Εύβοιας που δεν γνωρίζατε [βίντεο]

Το καλοκαίρι φέτος έχει ξεκινήσει από νωρίς, πράγμα που σημαίνει πως κάθε Σαββατοκύριακο θα έχουμε μια ηλιόλουστη ευκαιρία για εξόρμηση στις αγαπημένες μας, κοντινές παραλίες,...

Λιβαδειά: Προβολή της ταινίας «Η Οδύσσεια του Διαστήματος» στον cineplex Φίλιππος

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ράλλυ Στερεάς: Νικητές οι Σωκράτης Τσολακίδης και Γιώργος Πολυζώης

Τελικοί νικητές αναδείχθηκαν οι Σωκράτης Τσολακίδης-Γιώργος Πολυζώης, στην επιστροφή του δύο φορές Πρωταθλητή Ελλάδος στη χωμάτινη επιφάνεια. Ο αγώνας διοργανώθηκε από το Σωματείο “Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου Δυτικής Αττικής”...