Κομισιόν: η Ελλάδα δεν ακολουθεί την αύξηση αποδοχών εργαζομένων που παρέχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Σφιχτές» είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αυξήσεις των μισθών αλλά και την αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ελλάδα την επόμενη διετία.

2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, συντάχθηκε από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε συνεργασία με τεχνοκράτες της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και βασίστηκε σε πληροφορίες και τις εξελίξεις που καταγράφηκαν μέχρι 28 Απριλίου 2023.

Οι εκτιμήσεις για τις αυξήσεις των μισθών

Όπως επισημαίνει η Έκθεση, και παρά τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα δεν ακολουθεί την αύξηση των αποδοχών προς τους εργαζόμενους που παρέχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση σημειώνει:

Επιλεγμένοι οικονομικοί δείκτες – Ελλάδα/ Πηγή Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Επιλεγμένοι οικονομικοί δείκτες – Ελλάδα/ Πηγή Ευρωπαϊκή Επιτροπή© Παρέχεται από: Newmoney.gr

H Έκθεση παραδέχεται πάντως ότι «μετά την αύξηση των τιμών, η πίεση στις κρατικές δαπάνες συνεχίζει να συσσωρεύεται και μπορεί να προκαλέσει υψηλότερες από τις προγραμματισμένες αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες».

Άλλωστε, όπως προσθέτει η Έκθεση, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα θα έχει ένα εκτιμώμενο δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 0,2% του ΑΕΠ το 2024.

«Στον πάγο» οι τριετίες

H Έκθεση της Κομισιόν βάζει «στον πάγο» τις ελπίδες των εργαζομένων για αυξήσεις των αποδοχών μέσα από το «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος των Μνημονίων, οι τριετίες στην Ελλάδα θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες (ανεργία στο 10,8% τον Ιανουάριο του 2023, στοιχεία eurostat), η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω 11% και το 2024.

Σύνοψη των κύριων μακροοικονομικών μεταβλητών (%) / Πηγή Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σύνοψη των κύριων μακροοικονομικών μεταβλητών (%) / Πηγή Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η δυναμική της απασχόλησης αναμένεται να επιβραδυνθεί εν μέσω του δύσκολου εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος» αναφέρει η Έκθεση. «Το ποσοστό απασχόλησης έφθασε σε ιστορικό ρεκόρ του 67,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022 (ηλικιακή ομάδα 20-64) στο πλαίσιο της μετα-πανδημικής δυναμικής, ιδίως της ανάκαμψης του τουρισμού, ωστόσο η προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να επηρεάσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κλάδος των εγχώριων υπηρεσιών, ο οποίος αντιστοιχούσε στο 61% της συνολικής απασχόλησης το 2022, ήταν αρχικά περισσότερο προστατευμένος από το ενεργειακό σοκ των τιμών λόγω της σχετικά χαμηλότερης ενεργειακής έντασής του, αλλά πρόκειται να επηρεαστεί από πληθωριστικές πιέσεις και την προβλεπόμενη επιβράδυνση της κατανάλωσης. Συνολικά, η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και 0,7% το 2024. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 12,5% το 2022 και προβλέπεται να βρεθεί σε μέσο όρο 12,2% το 2023 και 11,8% το 2024.»

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Βόλος: Μουσείο για την ιστορία του Τύπου

Την ιστορική διαδρομή που ακολούθησε ο Τύπος της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα, από τα χρόνια της Απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό μέχρι...

«Διάκεια» 2023 – Στο Δημοτικό κολυμβητήριο Λαμίας οι διήμεροι αγώνες των προαγωνιστικών κατηγοριών

Μια μεγάλη κολυμβητική διοργάνωση αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο διεξάγεται στο Δημοτικό κολυμβητήριο Λαμίας με την επωνυμία «Διάκεια» 2023, συγκεντρώνοντας 200 και πλέον συμμετοχές...

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: 6 στη σκηνή

Ο Ηλίας Φουντούλης, ο Άγγελος Σπηλιόπουλος, ο Αλέξανδρος Χαριζάνης,ο Θάνος Αυγερινός, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, -ζηλεύοντας όλους αυτούς τους έντεχνους μουσικούς που περιοδεύουν στην Ελλάδα, μεθάνε, φλερτάρουν και ζουν...

Παναγιά της Φοινικιάς: Το μαγευτικό τοπίο που αγάπησε ο Λόρδος Βύρωνας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Α. Τσίπρας από Χαλκίδα: Δεν το βάζουμε κάτω

Την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτό να ανατραπεί ο συσχετισμός που προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης...